ΑΠΟΨΗ

Τί ήρθε να μας πει καθηγητής του Χάρβαρντ για την εθνική μας ταυτότητα

Τί ήρθε να μας πει καθηγητής του Χάρβαρντ για την εθνική μας ταυτότητα

Ήμουν πρόθυμος να παρακολουθήσω την ετησία διάλεξη “Άγγελος Δεληβορριάς”, εις μνήμην του πρώην διευθύνοντος το Μουσείο Μπενάκη, στις 19 Μαρτίου, με ομιλητή τον Μάικλ Χέρτζβελντ, ομότιμο καθηγητή στο Χάρβαρντ κι επί σειράν ετών μέλος της επιτροπής νεοελληνικών σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου.

Όμως,  με αποθάρρυνε το περιεχόμενο διαδικτυακής συνέντευξης (*) της καλής συναδέλφου Μάρως Βασιλειάδου, κατά την οποίαν ο κ. Χέρτζφελντ (Γερμανοεβραϊκής καταγωγής) ισχυρίστηκε ότι «κανείς θεσμικός φορέας, όπως το κράτος, είτε η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως σχέση με την θρησκεία ή την εθνικότητα», διότι ως είπε «σε στιγμές κρίσεως μπορούν να μεταμορφωθούν σε εργαλεία μίσους». Λίγο παρακάτω ο καθηγητής του Χάρβαρντ  εξειδικεύει την σκέψη ότι «και το βασικό υπόβαθρο του ελληνικού εθνικισμού είναι αυταπάτη».

Αν αυτά έλεγε ο ομιλητής, όχι στην φιλόξενη χώρα μας, αλλά στην Γερμανία ή το Ισραήλ, θα του αντέτειναν ότι την Μεταρρύθμιση έκαμε ο Μάρτιν Λούθηρος (1483-1546) και το Ισραήλ δεν θα ήταν σήμερα κράτος, με τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο. Η Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε προϊόν διαφυλάξεως του «εθνικισμού» των Ελλήνων, πάνω από 500 χρόνια. Αν στην Ελλάδα δεν είχαμε την Εκκλησία και τους λειτουργούς της δεν θα μιλούσαμε ελληνικά σήμερα, ολίγον απέχοντες από την γλώσσα του Θουκυδίδη – μοναδικό επίτευγμα παγκοσμίως.

Κι αν το ελληνικό κράτος δεν συσπείρωνε το γένος δια του εθνικισμού, οι κάτοικοι της χώρας αυτής θα είχαν είτε την τύχη των Ποντίων αδελφών μας, οπόταν σφαγιάσθησαν από τον Μουσταφά Κεμάλ και τους Μπολσεβίκους το 1919, είτε σήμερα των Παλαιστινίων στη Γάζα. Κι αν ο καθηγητής θεωρεί “περιφρονητικά” τα ερωτήματα περί εθνικότητας, ας είναι βέβαιος ότι ούτε ένας από τα δέκα εκατομμύρια κατοίκους της χώρας μας δεν αισθάνεται καταφρονημένος που είναι Έλλην. Αντίθετα είναι υπερήφανος, παρά τις αστοχίες της κυβερνήσεώς του.

Μια απάντηση στον καθηγητή του Χάρβαρντ 

Έγραφε ο Καβάφης σχετικά:

«Και τώρα μη με αρχίζεις ευφυολογίες
Τα “που οι Έλληνες” και “που τα Ελληνικά”
Τόσοι και τόσοι βαρβαρότεροι μας άλλοι
αφού το γράφουν, θα το γράψουμε κ’ εμείς»

ΥΓ: Παρωδούμενο, το Καβαφικό ποίημα “ΦΙΛΕΛΛΗΝ” τελειώνει:

«Και τέλος μη ξεχνάς που ενίοτε
μας έρχοντ’ από την… Εσπερία σοφισταί
Και στιχοπλόκοι κι άλλοι ματαιόσπουδοι.
Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα ,θαρρώ»

 


 

(*) Εφημερίδα “Καθημερινή” 16.3.24 σελ. 14.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx