ΑΠΟΨΗ

Ξεπλυμένη ελπίδα – Γιορτάζοντας τα χάλια μας στο TikTok

Ξεπλυμένη ελπίδα – Γιορτάζοντας τα χάλια μας στο TikTok, Απόστολος Αποστόλου

Μετά από κρίσεις που περνάμε ως κοινωνία, ως πολιτεία, αναρωτιόμαστε για το ποιος φταίει. Το ψάχνουμε, το ερευνούμε, το αναλύουμε, αλλά δεν καταφέρνουμε ποτέ να το βρούμε, και αυτό γιατί κάθε φορά δικαιολογούμε στάσεις, προθέσεις, λογικές και κάπως έτσι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ποτέ.

Ας κοιτάξουμε τουλάχιστον τι μας λείπει: λείπει η έμπνευση, λείπουν οι ορίζοντες, ίσως το όραμα και η πίστη; Ή μήπως λείπουμε εμείς ως υποκείμενα από την ιστορία;

Έτσι και αλλιώς η ζωή ανταλλάσσεται με την επιβίωση και η επιβίωση θέλει πολλές συνθηκολογήσεις, υποταγές, συμβιβασμούς. Τι μένει από εκεί και ύστερα για τον άνθρωπο; Ένα παραμύθι δίχως όνομα, μια ελπίδα ξεπλυμένη, μια ψυχολογική υποβολή με μια μικρονοϊκή ευχή «ίσως να γίνει κάτι διαφορετικό;».

Τρομάζεις με αυτά που βλέπεις και ακούς σε καθημερινή βάση. Ο πρωθυπουργός της χώρας μεταμφιέζεται για να γιορτάσει το επίδομα Youth Pass που θα δώσει στους νέους με την ενηλικίωση τους, παλιμπαιδίζοντας με skateboard και αναστρέψιμο καπέλο κάδου στο νέο του βίντεο στο TikTok. Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν όνομα για το κόμμα τους και το βάφτισαν “Νέα Αριστερά”. Σε άρθρα του νομοσχεδίου για τα δάνεια και τους servicers οι βουλευτές του νέου κόμματος ψήφισαν “παρών” ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο. Σχετικά με τα τρία άρθρα της ονομαστικής ψηφοφορίας όπου το κόμμα της “Νέας Αριστεράς” ψήφισε “παρών”, δόθηκε εξήγηση από το νέο κόμμα υποστηρίζοντας ότι ψηφίσαμε “παρών”, γιατί αποτελούσαν μέρος της ευρωπαϊκής οδηγίας. Πάνω από όλα οι ευρωπαϊκές οδηγίες!.

Με την παραπάνω στάση του νέου κόμματος φαίνεται και η γραμμή που θα υποστηρίξει η “Νέα Αριστερά” στο μέλλον. Θα εμφανίζει μια χλωμή ιδεολογική αντιπρόταση και θα τροχοδρομείται στη βάση των ευρωπαϊκών εντολών. Ποια θα είναι η διαφορά του από τα άλλα κόμματα; Καμία, θα ανταγωνίζεται κατά πόσο πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα είναι σε σχέση με τα άλλα. Και αναρωτιέσαι, μήπως επιδίωξαν να φτιάξουν ένα κόμμα που θα λειτουργεί ως ψυχολογικό καταφύγιο, πιστεύοντας ότι θα κάνουν τη διαφορά με μια ξύλινη γλώσσα κάτω από τον αυτο-ηδονισμό της δήθεν “προοδετικότητας”; Ή αποτελεί μια ακόμη εικονογραφημένη αναπαράσταση υβριδοποιημένου κόμματος που διακατέχει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σήμερα;

Συμφωνίες-Υποχωρήσεις;

Και μέσα σ’ όλα αυτά έχουμε και την άφιξη του Σουλτάνου. Εκεί ζούμε την απίστευτη φαρσοκωμωδία. Τα κανάλια προβαίνουν σε αναλύσεις που σχεδόν όλες τους δηλώνουν την χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Να τα βρούμε με το Σουλτάνο. Δημοσιογράφος καναλιού (πρώην αρχηγός πολιτικού κόμματος με ημερομηνία λήξη το κόμμα του και με συγκεκριμένη αποστολή ναυαγοσωστικού στην εποχή των μνημονίων), δήλωνε στο κανάλι που φιλοξενείται ότι είναι μια ευκαιρία να πάμε σε συμφωνία με την Τουρκία περνώντας από Χάγη. Και φυσικά όταν έλεγε να συμφωνήσουμε εννοούσε να υποχωρήσουμε, γιατί δεν είναι αφελής και γνωρίζει πως από την ελληνική πλευρά μια και μόνο διαφορά υπάρχει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αντιθέτως η Τουρκία θέτει επιπλέον θέματα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, όπως τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τα εναέρια και ναυτικά μίλια. Εκεί τι να συζητήσουμε;

Σε κάποιο άλλο φιλοκυβερνητικό κανάλι απογευματινής ενημέρωσης, ο δημοσιογράφος παρουσιαστής της εκπομπής και η συνεργάτις του δημοσιογράφος, χρονομετρούσαν το διάστημα παραμονής του Σουλτάνου στο ελληνικό έδαφος και εύχονταν να μην προλάβουν να γίνουν συζητήσεις “υψηλών πτήσεων” δηλαδή σουλτανικών αξιώσεων και έρθει έτσι η ελληνική πλευρά σε δύσκολη θέση. Με άλλα λόγια ο δημοσιογραφικό κόσμος της εικόνας προετοιμάζεται να πασπαλίσει με χρυσόσκονη το αφήγημα της ελληνο-τουρκικής συμφωνίας που θα συνοδεύεται από εθνικές ταπεινώσεις και συρρικνώσεις.

Φαρσοκωμωδίες πολιτικο-δημοσιογραφούντων θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά δεν είναι έτσι. Βλέπουμε πως έχουν νεκρωθεί τα κίνητρα αντίστασης, πως έχουν απωθηθεί και αγνοηθεί τα καίρια ερωτήματα και επίσης σε πόσο χαμηλή διάσταση βρίσκεται η εθνική υπερηφάνεια. Για άλλη μια φορά θα θελήσουν να μας πείσουν ότι η ιστορία είναι μια χαμένη υπόθεση που γράφεται στα μπακαλοτέφτερα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι