ΘΕΜΑ

H τσιγκουνιά του μεγιστάνα Γκετί που ξεπέρασε τον Σκρουτζ!

H τσιγκουνιά του μεγιστάνα Γκετί που ξεπέρασε τον Σκρουτζ! Όλγα Μαύρου

Περίπου μισό αιώνα πριν, τον Δεκέμβριο του 1973, απελευθερωνόταν με κομμένο αυτί και πολλά ψυχικά τραύματα ένας θεωρητικά ζάπλουτος 16χρονος που είχε την ατυχία ο παππούς του να είναι ο δισεκατομμυριούχος Ζαν Πολ Γκετί. Ο πάμπλουτος Γκετί αρνιόταν πεισματικά επί πέντε μήνες να δώσει έστω και μια δεκάρα στους απαγωγείς, πιστεύοντας – ή λέγοντας ότι πιστεύει– πως είναι κόλπο της οικογένειας για να τον αφαιμάξουν οικονομικά, παρότι το ποσό ήταν ασήμαντο μπροστά στην περιουσία του.

Τελικά συμβιβάστηκε το Νοέμβρη να δώσει ένα μέρος των λίτρων που τα παζάρεψε και τα μείωσε στο 1/6, δηλαδή στα τρία εκατομμύρια δολάρια. Ο Γκετί έδωσε τα δύο εκατ. και το υπόλοιπο ένα, το έδωσε ο γιος του και πατέρας του απαχθέντα. Μάλιστα το ποσό που έδωσε ο γιος, του το δάνεισε ο παππούς με τόκο! Οι δε μαφιόζοι απαγωγείς είχαν αγανακτήσει τόσο πολύ, ώστε “πούλησαν” τον Γκετί σε άλλη συμμορία για να βγάλουν άλλοι κακοποιοί άκρη με τον τσιγκούνη παππού!

Η ιστορία του 16χρονου παρέμεινε τραγική μέχρι τέλους. Έμπλεξε με ναρκωτικά και σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι και ο πατέρας και η μητριά του έκαναν χρήση ηρωίνης – εκείνη δε πέθανε από αυτήν, ενώ ο πατέρας μπαινόβγαινε σε κέντρα για αποτοξίνωση. Η μητέρα του δεν έκανε χρήση, αλλά η επιρροή των άλλων αποδείχθηκε ισχυρότερη. Οκτώ χρόνια αργότερα ο νεαρός έμεινε παράλυτος και μισότυφλος από μίξη ναρκωτικών που πήρε.

Τον φρόντισε μέχρι τέλους η μητέρα του. Το τέλος αυτό ήρθε 30 χρόνια μετά και ο ξέγνοιαστος 16άρης που απήγαγε η μαφία της Καλαβρίας, πέθανε στα 55 του. Από τους απαγωγείς του μόνον δύο μπήκαν στη φυλακή (για τους επτά δεν επαρκούσαν τα στοιχεία για να καταδικαστούν). Τα λύτρα δεν βρέθηκαν ποτέ. Και όταν ο 16χρονος πήρε τηλέφωνο να ευχαριστήσει τον παππού του για την καταβολή μέρους των λύτρων, ο Γκετί είπε στον γραμματέα του ότι ήταν απασχολημένος.

Ο ζάπλουτος παππούς

Ποιος ήταν, όμως, ο απίστευτα τσιγκούνης δισεκατομμυριούχος; Ήταν παιδί ενός δικηγόρου με καταγωγή από την Σκωτία και την Ιρλανδία. Στην Ελλάδα παλαιότερα θεωρούσαμε ότι ήταν Γάλλοι λόγω του τονισμού, αλλά και του μικρού ονόματος Ζαν. Ο δικηγόρος πατέρας του, ο Τζορτζ Γκετί, είχε την έμπνευση να αγοράσει γη σε πετρελαιοπαραγωγό περιοχή και άρχισε να πλουτίζει χάρη στην πετρελαιοπηγή που βρήκε εκεί. Ο γιος σπούδαζε και είχε μάθει μάλιστα έξι γλώσσες (μεταξύ των οποίων και αρχαία ελληνικά), ήταν ευφυής και ιδιόρρυθμος.

Ο πατέρας του έδωσε ένα αρχικό κεφάλαιο για να επενδύσει, και ο γιος τον ξεπέρασε μέσα σε ένα χρόνο, αυγατίζοντας τα λεφτά της οικογένειας. Επειδή, όμως, ήταν πολύ γυναικάς και άστατος, ο πατέρας του πεθαίνοντας άφησε την διαχείριση στη χήρα του και όχι στο γιο του. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στον “μικρό” Γκετί που εκμεταλλεύθηκε το Κραχ και μετά το 1929 εξασφάλιζε την μια πετρελαϊκή εταιρία μετά την άλλη.

Το 1948 έκλεισε και τη συμφωνία της ζωής του. Υπήρχε μια περιοχή αρκετά ανεκμετάλλευτη μέχρι το 1948 στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας και Κουβέιτ, στη λεγόμενη “ουδετέρα ζώνη Σαουδαραβίας και Κουβέιτ”. Ο Γκετί είχε ήδη εξαγοράσει την Pacific Western Oil που είχε εκεί δικαιώματα και έδωσε μετρητά 9 εκατ. δολάρια στο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα του δίνει και ένα εκατ. δολάριο το χρόνο και 55 cents στο βαρέλι. Το 1953 που βρέθηκαν μεγάλα κοιτάσματα εκεί, ο Γκετί έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη.

Σεξ και χρήμα

Όμως, ο Γκετί είχε δύο μεγάλα πάθη: Το σεξ και την παραδοπιστία. Έταζε στις ερωμένες του διάφορα, αλλά τελικά άφησε στις τρεις τελευταίες γυναίκες της ζωής του μια μηνιαία επιδότηση… 200 δολαρίων και σε μία (την πιο τυχερή), το ποσό των… 1.200 δολαρίων το μήνα. Η συγκεκριμένη, όμως, στάθηκε μάλλον και πιο καπάτσα, γιατί της έγραψε και λίγες μετοχές. Ο Γκετί μέχρι να πεθάνει έκανε και χρήση φαρμάκων για να μπορεί να κάνει σεξ. Πέθανε στα 83 του στο μέγαρο όπου συζούσε με διάφορες ερωμένες του.

Έλεγε πάντα ότι δεν ήταν τσιγκούνης, αλλά ότι εκείνο που μισούσε ήταν να τον εκμεταλλεύονται οι άλλοι. Για τα κλειδωμένα τηλέφωνα στο μέγαρό του είχε πει ότι «είχε γίνει κέντρο διερχομένων με φίλους, συνεργάτες, συναντήσεις επιχειρηματιών και γραμματέων. Ο καθένας έπαιρνε υπεραστικά για δουλειές ή τη φιλενάδα του και χρέωνε εμένα. Δεν το έκανα για τα λεφτά, ήταν ζήτημα αρχής».

Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε πέντε παιδιά. Όταν ένα από αυτά παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο, ο Γκετί γκρίνιασε στη γυναίκα του ότι ξόδευε πολλά στους γιατρούς του 6χρονου παιδιού, που τελικά υπέκυψε στα 12 χρόνια του. Ο Γκετί δεν πήγε στην κηδεία του και ζήτησε διαζύγιο το ίδιο έτος. Έπλενε πολλές φορές τα ρούχα του στο χέρι και όταν φθειρόταν έναν πουκάμισο, έκοβε με ξυραφάκι τα ξέφτια για να μην αγοράσει καινούργιο.

Είχε την συνήθεια να μη χαλάει ούτε χαρτί σε απαντητικές επιστολές, παρά τις υπαγόρευε για να γραφτούν στη λευκή πίσω σελίδα της επιστολής που του είχαν στείλει οι αποστολείς. Φύλαγε με μανία λαστιχάκια και άλλα είδη γραφείου. Όταν πήγε με φίλους του σε μια εκδήλωση, τους έβαλε να κάνουν επί δέκα λεπτά βόλτες, επειδή ήξερε ότι λίγο προτού ανοίξουν οι πόρτες, επειδή δεν υπήρχε ζήτηση, θα έπεφτε το εισιτήριο στο μισό!

Ο υιός και ο εγγονός

Ο γιος του κληρονόμησε την ιδιορρυθμία με τα πάθη, αλλά και την τσιγκουνιά. Παντρευόταν την μια μετά την άλλη, με το μεγαλύτερο πάθος του όπως αποδείχθηκε, να είναι τα ναρκωτικά. Όταν ο απαχθέντας γιος του έμεινε παράλυτος από τη χρήση ναρκωτικών, η πρώην σύζυγός του που φρόντιζε το παιδί τους ζήτησε να της καταβάλει χρήματα για τα ιατρικά έξοδα, την αποκατάσταση και τους ειδικούς που πλήρωνε. Η γυναίκα χρειάστηκε να καταφύγει σε δικαστήριο για να κερδίσει την “διατροφή” για την αναπηρία του παιδιού τους.

Ο υιός Γκετί δεν είχε την στόφα του πατέρα του ως προς τις επιχειρήσεις και είχε ένα επίδομα, αλλά μέχρι να πεθάνει ο πατριάρχης, δεν ήταν ακριβώς ζάπλουτος. Όταν πέθανε ο γηραιός Γκετί, η περιουσία περιήλθε σε αυτόν και στα αδέλφια του, όμως όταν ήταν νέος δεν είχε πρόσβαση στα κεφάλαια της οικογένειας. Ένας λόγος που τον απέκοψε ο πατέρας του, ήταν και η χρήση ουσιών. Παντρεύτηκε και χώρισε, έχοντας αποκτήσει το αγόρι που αργότερα απήχθη.

Το παιδί αυτό ζούσε μια περίεργη κατάσταση, με τη χωρισμένη μητέρα του στη Ρώμη, αλλά και με έναν πατέρα που έκανε χρήση ουσιών και τον κατηγορούσαν ήδη οι ιταλικές αρχές για το θάνατο της νέας συζύγου του από ναρκωτικά. Ο νεαρός πουλούσε κοσμήματα και έκανε το μοντέλο και είχε κάνει μάλιστα και μια γυμνή φωτογράφιση για το ανδρικό περιοδικό Pleyman. Όμως, ήθελε περισσότερα χρήματα.

Οι επιφυλάξεις του παππού

Το κορίτσι του κατέθεσε μετά την απαγωγή κάτι που έκανε ακόμα πιο καχύποπτη την οικογένεια, ότι δηλαδή ο μικρός ήθελε να σκηνοθετήσει την απαγωγή του, για να πάρει λεφτά από τον παππού του. Όμως, εν συνεχεία, όπως είπε το κορίτσι, άλλαξε γνώμη. Εντούτοις οι απαγωγείς δεν έκαναν πίσω και τον απήγαγαν ούτως ή άλλως. Η πληροφορία αυτή, για τα σχέδια του νεαρού, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι απαγωγείς πάντως τον κράτησαν σε μια σπηλιά επί μήνες, έπαιζαν ρώσικη ρουλέτα με ένα όπλο, σκότωσαν ένα καναρίνι που είχε βρει και το είχε για συντροφιά και τον κακομεταχειρίζονταν. Ζητούσαν 17 εκατ. δολάρια από τον παππού, ο οποίος επέμεινε ότι ήταν κόλπο του γιού και του εγγονού του. Επίσης έλεγε ότι «αν αρχίσω να υποχωρώ θα απαγάγουν και τα άλλα εγγόνια μου» αλλά και «δεν πρέπει να ενδίδουμε σε τρομοκράτες και απαγωγείς γιατί ανατροφοδοτούμε την βία και τις παράλογες απαιτήσεις των παρανόμων».

Όταν οι απαγωγείς έστειλαν το κομμένο αυτί του αγοριού, ο Γκετί παζάρεψε και έδωσε 2 εκατ. δολάρια επειδή μόνο τόσα εξέπιπταν από την εφορία (!) και δάνεισε στο γιο του άλλο ένα με τραπεζικό τόκο, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 3 εκατ. στα οποία είχαν κατεβεί οι απαιτήσεις των απαγωγέων. Εν τω μεταξύ το αγόρι είχε πάθει πνευμονία και του έδωσαν πενικιλίνη στην οποία είχε αλλεργία. Οι απαγωγείς τον άφησαν σε κακή κατάσταση σε ένα βενζινάδικο λίγο μετά την καταβολή των λύτρων.

Η υπόθεση έγινε και ταινία και προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο, “Όλα τα λεφτά του κόσμου” με τον αείμνηστο Κρίστοφερ Πλάμερ στον ρόλο του άπληστου μεγιστάνα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx