Η διακήρυξη των Σοβιετικών για την Κωνσταντινούπολη το 1917

Η διακήρυξη των Σοβιετικών για την Κωνσταντινούπολη το 1917, Γεώργιος Σκλαβούνος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στην Μικρασιατική Kαταστροφή με το Περιοδικό Τετράδια (Εκδόσεις Στοχαστής) που έχει πολλά νέα για την ελληνική βιβλιογραφία στοιχεία. Παραθέτω την ιστορικής σημασίας και αποκαλυπτική διακήρυξη των Λένιν και Στάλιν του 1917, προς τους Μουσουλμάνους της Ρωσίας και της Ανατολής που αναφέρεται και στο μέλλον της Κωνσταντινούπολης (από την έρευνα μου για τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στην Μικρασιατική Kαταστροφή).

Η Διακήρυξη υπογράφεται από τον Στάλιν ως Κομισάριο του Λαού για τις Εθνότητες και τον Λένιν ως πρόεδρος του Σοβιέτ. Έχει ιδιαίτερη σημασία για μας πέρα από την καταδίκη των συμφωνιών διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…η ειδική αναφορά τους στο μέλλον της Κωνσταντινούπολης. Ας δούμε το κείμενο με βάση την αυθεντική πηγή (Izvestiia, No 232, 7 December 1917, pp. 1-2).

«Σύντροφοι. Αδελφοί. Σημαντικότατα γεγονότα συμβαίνουν στη Ρωσία. Το τέλος του αιματηρού πολέμου ο οποίος άρχισε με τον σκοπό της διανομής ξένων χωρών πλησιάζει στο τέλος του. Η κυριαρχία των ληστών και των υποδουλωτών των λαών της γης δεν θ’ αργήσει να τελειώσει. Κάτω από τα χτυπήματα της Ρωσικής επανάστασης ο παλιός κόσμος της σκλαβιάς και της δουλείας καταρρέει. Ένας καινούργιος κόσμος γεννιέται. Ένας κόσμος των εργατών και των ελεύθερων ανθρώπων.

Στην κεφαλή αυτής της επανάστασης στέκεται η κυβέρνηση των εργατών και των αγροτών της Ρωσίας, το Σοβιέτ των κομισάριων του λαού. Ολόκληρη η Ρωσία έχεις σπαρθεί με τα επαναστατικά Σοβιέτ των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών. Η δύναμη της χώρας βρίσκεται στα χέρια του λαού. Οι εργαζόμενοι της Ρωσίας φλέγονται από μια και μόνο επιθυμία να κατακτήσουν μια έντιμη ειρήνη και να βοηθήσουν τους λαούς της γης να πολεμήσουν για την ελευθερία τους».

Αποκαλυπτική διακήρυξη

Η διακήρυξη συνεχίζει: «Σε αυτόν τον ιερό σκοπό η Ρωσία δεν είναι μόνη. Το κάλεσμα στην ελευθερία που σαλπίστηκε από τη Ρωσική Επανάσταση έχει φτάσει στους εργαζομένους της Ανατολής και της Δύσης. Οι εξουθενωμένοι, από τον πόλεμο, λαοί της Ευρώπης απλώνουν τα χέρια τους σε μας που πραγματώνουμε την ειρήνη.

Οι εργαζόμενοι και οι στρατιώτες της Δύσης ήδη συγκεντρώνονται κάτω από τα λάβαρα του σοσιαλισμού ορμώντας στα κάστρα του ιμπεριαλισμού. Όσον αφορά στην μακρινή Ινδία, η οποία για αιώνες καταπιέζεται από τους “πεφωτισμένους” Ευρωπαίους λεηλάτες, σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης, οργανώνει Σοβιέτ αντιπροσώπων, από- τινάζοντας την αποτρόπαιη σκλαβιά από τους ώμους της, καλώντας τους λαούς της Ανατολής στον αγώνα για τη λευτεριά».

Μπροστά στα μεγαλειώδη αυτά γεγονότα στρεφόμαστε σε σας τους σκληρά κοπιάζοντας και απόκληρους Μουσουλμάνους της Ρωσίας και της Ανατολής. Μουσουλμάνοι της Ρωσίας, Τάταροι του Βόλγα και της Κριμαίας, Κιρκίζιοι και Σάρτς της Σιβηρίας, Τουρκμένοι και Τάταροι της Υπερκαυκασίας, Τσετσένοι και Ορεσίβιοι του Καυκάσου, όλοι εσείς των οποίων τα ιερά και τα τζαμιά έχουν καταστραφεί των οποίων οι παραδόσεις και οι πεποιθήσεις έχουν καταπατηθεί από τους Τσάρους καταπιεστές και της Ρωσίας.

Από τώρα και στο εξής οι παραδόσεις, οι Εθνικοί και πολιτιστικοί σας θεσμοί είναι ελεύθεροι και απαραβίαστοι. Χτίστε την Εθνική σας ζωή ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε. Να γνωρίζετε ότι τα δικαιώματά σας όπως και τα δικαιώματα όλων των λαών της Ρωσίας προστατεύονται από τα Σοβιέτ των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών».

Κάλεσμα στους μουσουλμάνους

Η διακήρυξη καταλήγει με ένα κάλεσμα στους μουσουλμάνους της ΕΣΣΔ: «Υπερασπιστείτε αυτή την επανάσταση και την κυβέρνηση της. Μουσουλμάνοι της Ανατολής, Πέρσες, Τούρκοι, Άραβες και Ινδουιστές όλοι εσείς των οποίων η ζωή, η περιουσία, η ελευθερία και η γη αποτελεί για αιώνες στόχο της ευρωπαϊκής αρπακτικότητας, όλοι εσείς των οποίων την γη ετοιμάζονται να διαμοιράσουν αυτοί που άρχισαν τον πόλεμο.

Εμείς δηλώνουμε ότι οι μυστικές συμφωνίες του εκθρονισμένου Τσάρου, οι σχετικές με την απόκτηση της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες είχε αποδεχτεί και επιβεβαιώσει η ανατραπείσα Κυβέρνηση Κερένσκυ, είναι νεκρές και άκυρες. Η Ρωσική Δημοκρατία και η Κυβέρνησή της, το Σοβιέτ των κομισάριων του λαού είναι αντίθετο στην αρπαγή κάθε ξένης περιοχής.
Η Κωνσταντινούπολη πρέπει να παραμείνει στα χέρια των Μουσουλμάνων (η επισήμανση δική μας).

  Αλέξανδρος Υψηλάντης: 195 χρόνια από τον θάνατό του

Δηλώνουμε ότι η συμφωνία για το διαμελισμό της Περσίας είναι νεκρή και άκυρη. Με το πέρας του πολέμου τα στρατεύματα θα αποσυρθούν από την Περσία και στους Πέρσες θα διασφαλιστεί το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Δηλώνουμε ότι η συμφωνία που αφορά στον διαμελισμό της Τουρκίας και της απόσπασης από αυτήν της Αρμενίας είναι νεκρή και άκυρη. Με το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων θα διασφαλιστεί στους Αρμένιους το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Όχι, στα χέρια της Ρωσίας και της επαναστατικής της κυβέρνησης δεν υπάρχει για σας προοπτική σκλαβιάς. Η σκλαβιά παραμένει ως προοπτική στα χέρια των ευρωπαίων επιδρομέων ιμπεριαλιστών που μετέτρεψαν και την πατρίδα μας σε δικιά τους καταληστευμένη αποικία. Αποτίναξε τους άρπαγες και δουλοκτήτες δουλέμπορους από τη χώρα σας. Τώρα που ο πόλεμος και η καταστροφική ερήμωση γκρεμίζουν τις δομές του παλιού κόσμου.

Τώρα που ο κόσμος φλέγεται από βίαιη αγανάκτηση για τους ληστρικούς ιμπεριαλιστές, τώρα που κάθε σπίθα εξέγερσης μετουσιώνεται σε γιγάντια επαναστατική φλόγα. Τώρα που και οι Μουσουλμάνοι της Ινδίας απελπισμένοι από την καταπίεση αρχίζουν την εξέγερση τους εναντίον των καταπιεστών τους. Τώρα είναι αδύνατο να παραμένει κάποιος σιωπηλός. Μην χάνετε άλλο χρόνο, μην χάνετε άλλο χρόνο κρατώντας στους ώμους σας τους επί αιώνες κατακτητές της γης σας. Μην τους επιτρέψετε να συνεχίσουν να ληστεύουν τη γη και τα σπίτια σας. Εσείς έχετε χρέος και δικαίωμα να χτίσετε την ζωή σας κατά τις παραδόσεις και τις επιθυμίες σας. Είναι δικαίωμά σας, η μοίρα και το μέλλον σας βρίσκονται στα χέρια σας.

Σύντροφοι αδελφοί, αποφασιστικά και αμετακίνητα ας επιδιώξουμε μία έντιμη και δημοκρατική ειρήνη. Στις σημαίες μας διακηρύττουμε την απελευθέρωση των καταπιεσμένων του κόσμου.
Μουσουλμάνοι της Ρωσίας, Μουσουλμάνοι της Ανατολής. Αναμένουμε την συμπάθεια και τη στήριξή σας στην προσπάθεια να χτίσουμε ένα καινούργιο κόσμο».


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ 22TETRADIA 81-82 cover (1)

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι