Η μάχη επιβίωσης του αμερικανικού πορνό

Η μάχη επιβίωσης του αμερικανικού πορνό, Βαγγέλης Γεωργίου

Τόση βιαιότητα σε μάχες δεν είχαν ξαναδεί στις ΗΠΑ της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865). Για πρώτη φορά κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τα πεδία των μαχών και ο κόσμος είδε με τα μάτια του τι είναι πραγματικά πόλεμος. Βόρειοι και Νότιοι σφαγιάζονταν από τα νέα υπερσύγχρονα όπλα αλλά περισσότερο από την επιχειρησιακή και στρατηγική ανικανότητα των -Βορείων κυρίως- στρατηγών. Ωστόσο, όσοι πολέμησαν σε εκείνον τον Χωριστικό Πόλεμο (όπως τον αποκαλούσαν οι Γάλλοι) είχαν ένα avantage εν συγκρίσει με τους προηγούμενους στρατούς: είχαν φτάσει από τη Γαλλία φωτογραφίες γυμνών γυναικών. Όπως σήμερα τα κινητά τηλέφωνα πολλών στρατιωτών και αξιωματικών είναι φορτωμένα με amateur πορνό βίντεο, έτσι και οι φωτογραφίες τότε ήταν μια “επανάσταση”.

Όταν στην ανάπαυλα των μαχών κάθονταν στις σκοπιές μέσα στα κρύα, θυμόντουσαν τι είχαν ανάμεσα στα πόδια τους, η φύση γαρ. Οι πόρνες κόστιζαν, ήταν μακριά και εξάλλου επίφοβες για αφροδίσια νοσήματα. Χρειάζονταν λοιπόν ένα υποκατάστατο. Χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί βρίσκανε ένα καλό μέρος, απολάμβαναν πονηρές νουβέλες συνοδευόμενες από φωτογραφίες γυμνών γυναικών (carte de visite) και αμαρτούσαν, δηλαδή αυνανίζονταν.

Ήταν μια φτηνή λύση που δεν τους κόστιζε πάνω από ένα δολάριο η ντουζίνα ή 10 σεντς η φωτογραφία. Στο Παρίσι του 1861 είχε στηθεί ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής τέτοιου υλικού. Από τους 3.000 περίπου φωτογράφους της πόλης πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να στραφούν σε αυτού του είδους τις φωτογραφίσεις.

Οι λευκές των φωτογραφιών αυτών απλώς πόζαραν. Δεν υπήρχε ανάγκη για αισθησιασμό. Οι μαύρες και Ινδιάνες όμως επεφύλλασαν πλήρες πακέτο: Από αυνανισμούς μέχρι hardcore sex με μουστακοφόρους παρτενέρ. Η συνέχιση του ρατσισμού με πορνικά μέσα. Κάποια αμερικανικά Πανεπιστήμια σήμερα, όπως αυτό στην Ιντιάνα, έχουν αρχειοθετήσει σπάνιο υλικό το οποίο συντρόφευε τους Αμερικανούς φαντάρους στα μέτωπα.

Ο νόμος Comstock

Ενώ οι περισσότεροι από τους νεκρούς του πολέμου έβρισκαν τον θάνατο λόγω πλήρους ιατρικής ανεπάρκειας του Στρατού, την αμερικανική κοινωνία την ανησυχούσαν περισσότερο οι αυνανισμοί των δύσμοιρων στρατιωτών. Έτσι, αντί να βελτιώσουν τις ιατρικές συνθήκες στα στρατόπεδα, δημιούργησαν το πρώτο αντι-πορνογραφικό κίνημα.

Μεταπολεμικά, η κυβέρνηση έτρεφε τέτοια απέχθεια για το γυμνό που την δεκαετία του 1870 απαγορεύτηκε να ταχυδρομούνται συγκεκριμένα βιβλία ανατομίας σε φοιτητές ιατρικής για να μην κολαστούν οι ίδιοι από τα στήθη και τα αιδοία. Με το νόμο Comstock του 1873 απαγορευόταν η ταχυδρόμηση πορνογραφικού υλικού, σεξουαλικών παιχνιδιών (όπως δονητές αντίκες) και αντισυλληπτικών σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Έκτοτε, η αμερικανική δικαιοσύνη ταλαιπωρεί την 1η Τροπολογία του Συντάγματος, που διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, όταν θεωρεί ότι λαμβάνουν χώρα συμβάντα που θίγουν το δημόσιο κοινό αίσθημα. Τάξις και ηθική δηλαδή. Για πολλά χρόνια Αμερικανοί αντέγραφαν τους επίσης συντηρητικούς νόμους της Βικτωριανής Αγγλίας που θεωρούσανε άσεμνο και κατ’ επέκταση παράνομο και ρητά απαγορευτικό “οτιδήποτε εξαχρειώνει και διαφθείρει τα μυαλά εκείνων που είναι επιρρεπείς σε ανήθικες επιρροές”.

I know it when I see it!

kinopoisk.ru

Έναν αιώνα περίπου αργότερα, το 1964, το δικαστήριο του Οχάιο ανάγκασε τον Nico Jacobellis, ιδιοκτήτη σινεμά της περιοχής Coventry Village, να πληρώσει 2.500 δολάρια πρόστιμο επειδή πρόβαλε την γαλλική ταινία The Lovers (1958) καθότι θεωρήθηκε άσεμνη. Τα γυμνά πόδια και τα οπίσθια της Γαλλίδας Jeanne Moreau να τρίβονται στα σεντόνια ήταν κάτι το τρομερό για τους rednecks του Οχάιο.

Η απόφαση όμως των δικαστών της μεσοδυτικής Πολιτείας ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο καθότι αυτό έκρινε ότι η ταινία δεν περιείχε κάτι άσεμνο και ως εκ τούτου προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Ωστόσο, ακόμα και ανάμεσα στα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν υπήρχε ομοφωνία. Ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν μια πεολειξία ήταν το ίδιο με ένα κινηματογραφικό χάιδεμα δύο εραστών στο κρεβάτι. Ώσπου βγήκε μπροστά ένας δικαστής, ο Potter Stewart, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω ταινία δεν είναι πορνό και ότι προστατεύται από το αμερικανικό Σύνταγμα.

«Δεν θα επιχειρήσω σήμερα να καθορίσω περαιτέρω τα είδη του [πορνογραφικού] υλικού που καταλαβαίνω ότι περιλαμβάνεται σε μια τόσο σύντομη περιγραφή. Και ίσως να μην καταφέρω ποτέ να το περιγράψω σωστά». Προσέθεσε στο τέλος την φράση που θα έμενε στην αμερικανική νομική ιστορία: «Μπορώ όμως να καταλαβαίνω τι είναι [πορνό] όταν το δω, και η ταινία [The Lovers] δεν είναι πορνό»(I know it when I see it!).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι