Η μάχη των αρμάτων – Ο Ντε Γκωλ εναντίον των γερμανικών Πάντσερ

Η μάχη των αρμάτων – Ο Ντε Γκωλ εναντίων των γερμανικών Πάντσερ, Παντελής Καρύκας

Η μάχη του Μοντκορνέ ήταν μια μικρής κλίμακας σύγκρουση για τα δεδομένα της γιγαντιαίας ανθρωποσφαγής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό που την καθιστά μοναδική ήταν το γεγονός πως υπήρξε η πρώτη επιτυχής αντεπίθεση των γαλλικών δυνάμεων κατά των Γερμανών εισβολέων εκείνο τον μοιραίο Μάιο του 1940, όπως επίσης και το γεγονός ότι της επίθεσης ηγήθηκε ένας Γάλλος πρωτοπόρος του τεθωρακισμένου πολέμου, ο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Στις 10 Μαΐου 1940 οι Γερμανοί εκτόξευσαν την μεγάλη τους επίθεση στη Δύση. Μέσα σε λίγες ημέρες είχαν σχεδόν συντρίψει Ολλανδία και Βέλγιο και είχαν διασπάσει το θεωρούμενο ως αδιάσπαστο γαλλικό μέτωπο. Τα γερμανικά Πάντσερ κινούνταν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα προς περικύκλωση των βόρειων συμμαχικών στρατιών.

Προπομπός της γερμανικής επίθεσης ήταν το ΧΙΧ Σώμα Πάντσερ του στρατηγού Χάιντς Γκουντέριαν με την 1η, 2η και 10η Μεραρχία Πάντσερ (ΜΠα). Έναντι της 1ης ΜΠα έμελλε να εξαπολύσει την αντεπίθεσή του ο Ντε Γκωλ, ο οποίος, με τον βαθμό του συνταγματάρχη, τοποθετήθηκε διοικητής της νεοσυγκροτημένης 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΤΘΜ), ενός λίαν ασυμπλήρωτου σχηματισμού που δεν διέθετε παρά το 1/3 των προβλεπομένων δυνάμεων.

Η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία διέθετε 85 άρματα μάχης και 5.000 άνδρες. Με τη δύναμη αυτή ο Ντε Γκωλ διατάχθηκε να επιτεθεί στο Μοντκορνέ, ένα χωριό οδικό κόμβο από όπου περνούσαν οι οδεύσεις προς Ρεμς, Λαόν και Σαιντ Κουεντίν και όπου είχε δημιουργηθεί βάση επιμελητείας της γερμανικής 1ης Μεραρχίας Πάντσερ.

Η επίθεση του Ντε Γκωλ

Ο Σαρλ Ντε Γκωλ έφτασε ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διοικητής της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στις 13 Μαΐου. Οι διαταγές που έλαβε ήταν να επιτεθεί στις 17 Μαΐου στο χωριό ώστε να κερδίσει χρόνο για την 6η Στρατιά του στρατηγού Τουσόν να κινηθεί και να φράξει το ρήγμα του μετώπου στο Σεντάν. Φυσικά όλα αυτά ήταν ευσεβείς πόθοι του γαλλικού ανωτάτου στρατηγείου που αδυνατούσε να προσαρμοστεί στον γερμανικό, “κεραυνοβόλο”, ρυθμό των επιχειρήσεων.

Ο Ντε Γκωλ πάντως τις επόμενες τρεις ημέρες κατάφερε να συμπληρώσει τη μεραρχία του εντάσσοντας σε αυτήν, ενίοτε με το ζόρι, μονάδες που υποχωρούσαν από το μέτωπο. Επίσης ενισχύθηκε με μια «ημί-ταξιαρχία» (γαλλικός ευφημισμός για το σύνταγμα) αρμάτων μεταξύ των οποίων και μερικά βαριά (για την εποχή) B1 bis. Ενισχυμένος με τον τρόπο αυτό επιτέθηκε στις 17 Μαΐου.

Στις 04.14 τα ξημερώματα η μεραρχία του Ντε Γκωλ ξεκίνησε. Η γαλλική επίθεση ξεκίνησε καλά με τους Γερμανούς να υποχωρούν. Γύρω στο μεσημέρι το χωριό είχε περικυκλωθεί ενώ οι Γερμανοί μάταια προσπαθούσαν να καταστρέψουν τα γαλλικά B1 bis με τα αντιαρματικά τους πυροβόλα των 37 χλστ. Την ίδια τύχη είχαν και γερμανικά άρματα Pz III που επιχείρησαν να επέμβουν.

Μάχη, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα 

Με τρόμο οι Γερμανοί αντίκριζαν τις μικρές οβίδες των πυροβόλων τους να εποστρακίζονται στις ισχυρές θωρακίσεις των γαλλικών αρμάτων. Τα δε γαλλικά άρματα επιτέθηκαν σε γερμανική εφοδιοπομπή και την εξολόθρευσαν πλήρως. Οι Γερμανοί πάντως συνέχισαν να μάχονται με το γνωστό τους πείσμα καταστρέφοντας 23 γαλλικά άρματα και θωρακισμένα ελαφρών κυρίως τύπων. Μεγάλος εχθρός των γαλλικών αρμάτων, σε αυτή τη φάση, αποδείχθηκαν οι γερμανικές νάρκες και τα Stuka που επενέβησαν. Την επομένη η επίθεση συνεχίστηκε με την 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία να ενισχύεται με δύο ακόμα συντάγματα μηχανοκίνητου ιππικού. Έφτασε έτσι να διαθέτει 150 άρματα και θωρακισμένα οχήματα.

Ο Σαρλ Ντε Γκωλ έστειλε τους πεζούς και τους πεζομάχους ιππείς του να εξουδετερώσουν τους γερμανικούς θύλακες στο Σιβρέ και στο Κλερμον λε Φερμ υποστηριζόμενους από άρματα D2. Αλλά και οι Γερμανοί έριξαν στη μάχη τα περίφημα πυροβόλα των 88 χλστ. τα οποία μπορούσαν να καταστρέψουν όλα τα γαλλικά άρματα. Μετά από νέα επέμβαση της γερμανικής αεροπορίας η επίθεση αποτελματώθηκε και ο ντε Γκωλ αντί μιας επέλασης προς τον θάνατο, προτίμησε να αποτραβήξει τη μεραρχία του πριν υποστεί μεγάλη φθορά.

Την επομένη, 19 Μαΐου, επανέλαβε την επίθεση, αλλά πλέον οι Γερμανοί δεν αιφνιδιάστηκαν και τα Stuka, βομβάρδιζαν χωρίς αντίπαλο. Έτσι η επίθεση σταμάτησε οριστικά. Ήταν μια από τις ελάχιστες επιτυχημένες γαλλικές επιθέσεις το 1940 που όμως δεν είχε, εν τέλει, πρακτικό αντίκρισμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι