Μεργκεντχάιμ: Το λάθος του αντιπάλου, ο ορισμός της επιθετικής επιστροφής…

Μεργκεντχάιμ: Το λάθος του αντιπάλου, ο ορισμός της επιθετικής επιστροφής…

Η μάχη στο Μεργκεντχάιμ στις 2 Μαΐου 1645 δεν είχε καταλυτική σημασία, δεν ήταν παρά μια τακτική σύγκρουση δύο μικρών στρατιών, μιας γαλλικής, υπό τον περίφημο (μετέπειτα) στρατάρχη Τουρέν και μιας αυτοκρατορικής – βαυαρικής υπό τον εκ Λωρραίνης Φραντς φον Μέρσι. Στο Μεργκεντχάιμ όμως αποδείχθηκε ότι και ο καλύτερος μπορεί να ηττηθεί.

Το 1645 ο γαλλικός στρατός εισέβαλε στη Βαυαρία. Οι Βαυαροί δεν είχαν προλάβει να συγκροτήσουν τις δυνάμεις τους προ της γαλλικής εισβολής καθώς χρειάστηκε να διαθέσουν 4.000 στρατιώτες στους Αψβούργους συμμάχους τους.

Καταδίωξη σε βάθος

Ο Τουρέν έχοντας πληροφορηθεί τις δυσκολίες του αντιπάλου του εισέβαλε στη Βαυαρία με 11.000 άνδρες και 15 πυροβόλα και καταδίωξε τους Βαυαρούς ως τη Βυρτεμβέργη όπου είχαν καταφύγει. Εκδίωξε τον Μέρσι και τους 6.000 άνδρες του και από εκεί και τους καταδίωξε ως το Μεργκεντχάιμ στην Ανατολική Φραγκονία. Η πόλη αποτελούσε για αιώνες την έδρα των περίφημων Τευτόνων ιπποτών.

Ο Τουρέν καταδίωξε τους αντιπάλους του αλλά λόγω της κόπωσης των ανδρών του αποφάσισε να στρατοπεδεύσει την περιοχή. Ο Γάλλος στρατηγός και μετέπειτα στρατάρχης, ανέπτυξε τους άνδρες του στα γύρω χωριά προς ανάπαυση καθώς περίμενε και ενισχύσεις από το συμμαχικό κρατίδιο της Έσσης.

Η παύση της καταδίωξης και η διασπορά του στρατού αποτέλεσαν σοβαρά σφάλματα του Τουρέν. Προφανώς ο ίδιος θεώρησε τον κίνδυνο τυχόν επιθετικής επιστροφής των Βαυαρών του Μέρσι, τους οποίους για τόση απόσταση καταδίωκε, ως αμελητέο. Ίσως πίστευε πως η μακρά υποχώρηση θα έχει επηρεάσει αρνητικά το ηθικό των αντιπάλων και σίγουρα θα είχε προκαλέσει και σε αυτούς κόπωση ανάλογη με αυτή των δικών του στρατευμάτων.

Επιθετική επιστροφή

Ο εκ Λωρραίνης Γερμανός στρατηγός όμως δεν συμμεριζόταν την αισιοδοξία του Τουρέν. Έτσι αποφάσισε να επιτεθεί. Στις 02.00 τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου 1645 ο Τουρέν ξύπνησε μαθαίνοντας τα νέα της επιθετικής επιστροφής των Γερμανών. Αμέσως έδωσε διαταγή στον στρατηγό του Ροζέν να συγκεντρώσει άμεσα στον στρατό στο Χερμπστατχάουζεν.

Ο Ροζέν όμως δέχτηκε την επίθεση των ανδρών του Μέρσι. Ο Μέρσι βρέθηκε ενώπιον των ανδρών του Ροζέν και μετά από μια ομοβροντία των εννέα πυροβόλων του επιτέθηκε με ορμή κατά των Γάλλων. Οι 3.000 άνδρες που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ο Ροζέν δεν κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τους Γερμανούς που είχαν στο μεταξύ ενισχυθεί και αριθμούσαν πλέον 9.600 άνδρες. Ο Τουρέν δεν κατάφερε επίσης να αντιδράσει. Ο στρατός του διαλύθηκε πρώτα το πεζικό και κατόπιν το ιππικό.

Ίδιος παραλίγο να αιχμαλωτισθεί και για να γλιτώσει κατέφυγε στην Έσση Κάσελ. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο ουσιαστικός κυβερνήτης της Γαλλίας καρδινάλιος Μαζαρέν έστειλε στη δυτική Γερμανία μια νέα στρατιά υπό τον μεγάλο Κοντέ. Τον Αύγουστο του 1645 ο Κοντέ συγκρούστηκε με τους Γερμανούς στη δεύτερη μάχη του Νόρντλινγκεν στην οποία ο Μέρσι σκοτώθηκε μαχόμενος. Ο Γάλλος αντίπαλός του ανέγειρε μνημείο προς τιμή του στο πεδίο της μάχης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι