“Πρόδρομοι”: Το επίλεκτο ιππικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου
23/02/2024Την στρατηγική ευφυία και το ιστορικό στίγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανθρωπότητα δεν μπορεί να αμαυρώσει κανένα Netflix.
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κίνησε για τη μεγάλη περιπέτεια στην Ασία, πέραν των 1.800 Εταίρων και των ισάριθμων Θεσσαλών και των περίπου 600 νοτίων Ελλήνων βαρέων ιππέων, είχε μαζί του και έναν αριθμό ελαφρών ιππέων, Μακεδόνων και Θρακών, κυρίως. Το πλέον επίλεκτο σώμα του ελαφρού ιππικού ήταν οι Πρόδρομοι. Το σώμα αυτό, δυνάμεως τεσσάρων ιλών (περίπου 600 άνδρες) ήταν συγκροτημένο από Μακεδόνες. Αποστολή του ήταν, σε στρατηγικό επίπεδο, η αναγνώριση.
Σε τακτικό επίπεδο οι Πρόδρομοι αποτελούσαν τον προπομπό της στρατιάς, αλλά μπορούσαν να αναλάβουν και αποστολές πλαγιοφύλαξης, μέχρι και κρούσης, χάρη στον οπλισμό τους, καθώς ως βασικό όπλο, έφεραν λόγχη, το λεγόμενο “ξυστόν”, μήκους περίπου 3,5μ. η οποία έφερε αιχμή και από τις δύο πλευρές. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μάχη του Γρανικού οι Πρόδρομοι υποστήριξαν εκ του σύνεγγυς τους Εταίρους, περνώντας, πρώτοι, μαζί με μια ίλη βαρέως ιππικού τον ποταμό, υποστηριζόμενοι και από Παίονες ελαφρούς ιππείς.
Οι Πρόδρομοι, που ονομάζονταν και «σαρισσοφόροι», λόγω της λόγχης που έφεραν, πολέμησαν σε όλες τις μάχες του Αλεξάνδρου, μέχρι και στη μάχη του ποταμού Υαξάρτη (σημερινός Συρ Ντάρια, ο οποίος διαρρέει τα σημερινά κράτη του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν), το 329 π.Χ. εναντίον των Σκυθών.
Κατόπιν ο Μέγας Αλέξανδρος διέλυσε το σώμα τους και τους ενέταξε στο σώμα των Εταίρων, κατά την αναδιοργάνωση του στρατού του, που επιχείρησε μετά την κατάλυση του Περσικού βασιλείου. Οι Πρόδρομοι, εκπαιδευμένοι όντας να μάχονται με το ξυστόν, όπως και οι Εταίροι, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής. Οι Πρόδρομοι έφεραν επίσης σπάθη και κράνος. Σε παράσταση από μακεδονικό τάφο εικονίζεται Πρόδρομος με ξυστόν, κοπίδα και θρακοφρυγικό κράνος.