“Πρόδρομοι”: Το επίλεκτο ιππικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Στην παραδοχή του δημοσιεύματος ότι είναι ιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό, προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας news247. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κασσελάκης μέσα από ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο Χ, ότι είναι επιχειρηματίας που είχε δραστηριότητα στο εξωτερικό και ζούσε εκεί για 21 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα δηλώνει πως θέλει να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τους δικηγόρους του σχετικά με το εάν ο ίδιος εμπίπτει στον νόμο για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων, μιας και δεν είναι βουλευτής. «Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ακόμη σπεύδει να διευκρινίσει ότι εάν ο νόμος τον αφορά, θα πουλήσει τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα «πουλήσει» ποτέ. Μάλιστα δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, τον οποίο και κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αγοράσει φτηνά το κόμμα. «Εφ' όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα «πουλήσω» ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δε θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε», αναφέρει. «ΥΓ: Ποτέ δε θα άφηνα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ απλήρωτους. Είναι θέμα αρχής», καταλήγει ο κ. Κασσελάκης., Παντελής Καρύκας

Την στρατηγική ευφυία και το ιστορικό στίγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανθρωπότητα δεν μπορεί να αμαυρώσει κανένα Netflix.

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κίνησε για τη μεγάλη περιπέτεια στην Ασία, πέραν των 1.800 Εταίρων και των ισάριθμων Θεσσαλών και των περίπου 600 νοτίων Ελλήνων βαρέων ιππέων, είχε μαζί του και έναν αριθμό ελαφρών ιππέων, Μακεδόνων και Θρακών, κυρίως. Το πλέον επίλεκτο σώμα του ελαφρού ιππικού ήταν οι Πρόδρομοι. Το σώμα αυτό, δυνάμεως τεσσάρων ιλών (περίπου 600 άνδρες) ήταν συγκροτημένο από Μακεδόνες. Αποστολή του ήταν, σε στρατηγικό επίπεδο, η αναγνώριση.

Σε τακτικό επίπεδο οι Πρόδρομοι αποτελούσαν τον προπομπό της στρατιάς, αλλά μπορούσαν να αναλάβουν και αποστολές πλαγιοφύλαξης, μέχρι και κρούσης, χάρη στον οπλισμό τους, καθώς ως βασικό όπλο, έφεραν λόγχη, το λεγόμενο “ξυστόν”, μήκους περίπου 3,5μ. η οποία έφερε αιχμή και από τις δύο πλευρές. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μάχη του Γρανικού οι Πρόδρομοι υποστήριξαν εκ του σύνεγγυς τους Εταίρους, περνώντας, πρώτοι, μαζί με μια ίλη βαρέως ιππικού τον ποταμό, υποστηριζόμενοι και από Παίονες ελαφρούς ιππείς.

Οι Πρόδρομοι, που ονομάζονταν και «σαρισσοφόροι», λόγω της λόγχης που έφεραν, πολέμησαν σε όλες τις μάχες του Αλεξάνδρου, μέχρι και στη μάχη του ποταμού Υαξάρτη (σημερινός Συρ Ντάρια, ο οποίος διαρρέει τα σημερινά κράτη του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν), το 329 π.Χ. εναντίον των Σκυθών.

Κατόπιν ο Μέγας Αλέξανδρος διέλυσε το σώμα τους και τους ενέταξε στο σώμα των Εταίρων, κατά την αναδιοργάνωση του στρατού του, που επιχείρησε μετά την κατάλυση του Περσικού βασιλείου. Οι Πρόδρομοι, εκπαιδευμένοι όντας να μάχονται με το ξυστόν, όπως και οι Εταίροι, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής. Οι Πρόδρομοι έφεραν επίσης σπάθη και κράνος. Σε παράσταση από μακεδονικό τάφο εικονίζεται Πρόδρομος με ξυστόν, κοπίδα και θρακοφρυγικό κράνος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι