ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεκαπέντε χρόνια στην βιτριολίστρια χωρίς κανένα ελαφρυντικό

Δεκαπέντε χρόνια στην βιτριολίστρια χωρίς κανένα ελαφρυντικό

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην 36χρονη για την επίθεση με βιτριόλι στην, κατά την ίδια, ερωτική της αντίζηλο. Την έκρινε επίσης επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας χωρίς κανένα ελαφρυντικό, όπως ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα. Όμως η υπόθεση θα εκδικαστεί σε έφεση εν ευθέτω χρόνω. Τυχόν ελαφρυντικά είθισται να αναγνωρίζονται στο Εφετείο.

Στο παρελθόν, όταν η δικαιοσύνη είχε άλλη οπτική γωνία, οι γυναίκες (γιατί παλιά εκείνες χρησιμοποιούσαν το “όπλο” του βιτριολιού) καταδικάζονταν σε πέντε χρόνια φυλακή το πολύ. Σε τόσα πάντως καταδικάσθηκε μια ιερόδουλη γυναίκα που το 1957 τύφλωσε τον ερωτικό της σύντροφο, επίσης χωρίς κανένα ελαφρυντικό και μόνον από ζήλια. Ήταν η εποχή που η φράση “θα του ρίξω” ή “θα της ρίξω βιτριόλι” ακουγόταν συχνά.

Επανερχόμενοι στα τρέχοντα, ο συνήγορος της κατηγορούμενης είχε ζητήσει να μετατραπεί η κατηγορία σε πρόκληση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αλλά το δικαστήριο δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση. Επίσης δεν αναγνώρισε ως ελαφρυντικό ούτε τον πρότερο έντιμο βίο. Για την απείθεια της επέβαλλε επιπλέον ποινή έξι μηνών. Το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ούτε καν ζητήθηκε από την υπεράσπιση.

Όσον αφορά τον πρότερο έντιμο βίο, ο εισαγγελέας είχε πει κατά την αγόρευσή του: «Η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία. Όμως η κατηγορουμένη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση. Αυτή η συμπεριφορά φανερώνει ουσιαστική εκτροπή. Και ναι μεν δεν συνιστά ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά, αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομου βίου».

Τι ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της δράστριας

Ο συνήγορός της εξήγησε ότι το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μάλλον δεν θα γινόταν δεκτό από την έδρα, καθώς -μεταξύ άλλων- ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου που να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της ενέργειάς του. Η υπεράσπιση ήλπιζε ότι θα γινόταν δεκτή η μετατροπή της κατηγορίας, επικαλούμενη ανάλογο περιστατικό στη Μονή Πετράκη, με δράστη ιερέα.

«Γιατί σε ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει», είπε ο συνήγορος της 36χρονης, χωρίς όμως να γίνει δεκτό το επιχείρημά του.

«Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε και παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται», επέμεινε ο ίδιος.

Μη ανασταλτικό αποτέλεσμα

Το δικαστήριο έκρινε την κατάδικο επικίνδυνη για την δημόσια ασφάλεια και της αρνήθηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση, οπότε μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση και στο Εφετείο, η καταδικασθείσα θα παραμείνει στη φυλακή. Ο εισαγγελέας συγκεκριμένα εισηγήθηκε (και έγινε δεκτό) ότι η κατηγορούμενη είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δράσης της κατηγορούμενης, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου υπ΄όψιν ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το  συγκεκριμένο άνδρα, φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα. Η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx