ΘΕΜΑ

34η η Ελλάδα σε θανάτους από κορονοϊό

Τι κρύβεται πίσω από την καλή επιδημιολογική του Σαββάτου, Όλγα Μαύρου

Kακή σειρά έχει στη θνητότητα από κορονοϊό η χώρας μας, όπως κατατάσσεται από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και κατ’ αναλογία θανάτων προς 100.000 πληθυσμού. Εξίσου κακό δείκτη έχει και η Ιταλία, δηλαδή τρεις θανάτους για κάθε εκατό λοιμώξεις. Όμως, η Ιταλία είχε τους περισσότερους νεκρούς στο πρώτο κύμα που την βρήκε απολύτως απροετοίμαστη, ενώ η Ελλάδα είχε τους περισσότερους στο δεύτερο κύμα.

Στην κατάταξη 186 κρατών, όπου σημειωτέον η Κύπρος είναι με πολύ καλή σειρά 170η και με δείκτη 0,5 (και με μόλις 31 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους), η Ελλάδα φιγουράρει μέσα στις πρώτες χειρότερες δεκάδες και έχει λιγότερους θανάτους μόνον από αφρικανικές χώρες και από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μερικές βαλκανικές χώρες μας ξεπερνούν σε θανάτους, αλλά η Ελλάδα δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτές για πάρα πολλούς λόγους, του αριθμού των διαγνωστικών τεστ περιλαμβανομένων.

Από γείτονες μας ξεπερνούν σε αναλογία θανάτων προς κρούσματα η Βοσνία (4,7% των κρουσμάτων και 293 νεκροί ανά 100.000 κατοίκων), η Βουλγαρία (4,3%  και 260), η Ουγγαρία (3,7 και 307) και τα Σκόπια (3,5,% και 264). Αν εντούτοις οι χώρες αυτές έκαναν τον ίδιο αριθμό διαγνωστικών τεστ με την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανότερο να είμαστε σε χειρότερη μοίρα εμείς. Και οι τέσσερις χώρες διενεργούν το 1/4 ή το 1/3 των τεστ που κάνει η Ελλάδα. Στην Ουγγαρία κάνουν μόλις 0,7 τεστ ανά χίλια άτομα, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης των τεστ είναι 3,3. Στην Βουλγαρία επίσης ο δείκτης των τεστ είναι μόλις 1,8 και στα Σκόπια 1,2.

Αντικειμενικά δεν μπορεί να μπει ως παράμετρος ο υποθετικός αριθμός τεστ και κρουσμάτων και να συμπεράνει κάποιος ότι αν π.χ. οι  Βούλγαροι έκαναν διπλάσια τεστ και έφθαναν σε ποσοστό την Ελλάδα, θα είχαν μικρότερο δείκτη θανάτων. Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία, μια χώρα με πληθυσμό εφτά εκατομμυρίων, φέρεται να έχει ίσο αριθμό φορέων με την Ελλάδα (430.000). Ακόμα κι αν έκανε διπλάσια τεστ, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι θα είχαν π.χ. 600.000 κρούσματα και άρα η θνητότητα θα μειωνόταν στο 3% επί των κρουσμάτων.

Που αποδίδονται οι απώλειες

Θεωρητικά, εξάλλου τα περισσότερα τεστ συνεπάγονται καλύτερη ιχνηλάτηση και περισσότερες πιθανότητες διάσωσης ζωών. Επειδή ακριβώς υπάρχει η ανισότητα στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων, το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς βάζει και την παράμετρο της αναλογίας θανάτων, προς 100.000 πληθυσμού. Και με αυτό το δείκτη, όμως, η κατάσταση δεν βελτιώνεται ιδιαίτερα . Συγκεκριμένα ως προς τους θανάτους κατ΄αναλογία προς τον πληθυσμό και όχι προς τα κρούσματα, η χώρα μας έχει καταγράψει 119 θανάτους ανά 100.000, δηλαδή τετραπλάσιους από την Κύπρο και κατά σειρά είναι 44η.

Πιο αντικειμενικός δείκτης είναι ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό προς τον πληθυσμό. Εντούτοις δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι θάνατοι που αποδίδονται στον κορονοϊό όντως προκλήθηκαν από αυτόν. Δεν έχουν όλες οι χώρες (ακόμα και εντός της ΕΕ) την ίδια επάρκεια ως προς την καταχώρηση των θανάτων ανά αιτία.  Με βάση αυτό τον δείκτη, η Ελλάδα έρχεται 44η, καθώς έχει 119 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Oι μεγάλες απώλειες στην Ελλάδα αποδίδονται κυρίως στο ότι το εθνικό σύστημα υγείας βρέθηκε με μεγάλες ελλείψεις, τόσο σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και σε κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την κάλυψη των πολύ ειδικών αυτών μονάδων. Απόδειξη αυτού συνιστά το γεγονός ότι υπάρχουν νοσοκομεία της Ελλάδας στα οποία επιβίωσε το 80% όσων μπήκαν στη ΜΕΘ και νοσοκομεία, όπου αντιστρόφως επιβίωσε το 20% ή και το 0%, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Αγρινίου. Όμως κατά περιόδους διαρρέουν πληροφορίες που δείχνουν μεγάλες διαφορές στις “επιδόσεις” των ΜΕΘ από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της χώρας μας.

Πως πήγε η Τουρκία

Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει ρόλο στον αριθμό των θανάτων σε κράτη όπως η Ελλάδα, είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού σε σύγκριση με άλλες χώρες, υπάρχουν χώρες όπου το 40% του πληθυσμού εΊναι νεότερο των 50 ετών. Aν όμως αυτό ήταν καθοριστικό από μόνο του, τότε η Ιαπωνία θα έπρεπε να είχε τους περισσότερους νεκρούς, καθώς έχει δείκτη 26% σε γηρασμένο πληθυσμό, ενώ η Ελλάδα και η Βουλγαρία 20%. Η Ιαπωνία όμως είχε δείκτη θανάτων μόλις 1,9% και έχασε μόνον 11 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Στην θνητότητα ως προς τον κορονοϊό έχουν πάντως “ενοχοποιηθεί” και άλλοι γενετικοί παράγοντες, που διαφέρουν στους Άραβες, στου Αφρικανικούς ή στους Ασιάτες.

Πάντως το γεγονός ότι σε όλα τα κράτη οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν όταν γονάτισε το σύστημα υγείας τους, καθιστά σαφές ότι ενώ παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, η καθοριστική συνιστώσα είναι η δυνατότητα παροχής καλής ποιότητας φροντίδας προς τον ασθενή, τόσο σε χώρους και μηχανήματα υποστήριξης, όσο και σε ιατρική ή νοσηλευτική επάρκεια του προσωπικού.

Χειρότερα από όλα τα κράτη τα πήγε η Υεμένη, μια εμπόλεμη χώρα, που έχασε το 20% όσων νόσησαν από κορονοϊό. Όμως στην Υεμένη είναι ολοφάνερο ότι έπαιξε ρόλο ο χαμηλός αριθμός καταγραφής κρουσμάτων, καθώς όλα κι όλα αναφέρονται μόλις 7.000 κρούσματα και κατά συνέπεια είναι λογικό να φαίνονται αυξημένοι οι θάνατοι, όταν η καταγραφή κρουσμάτων είναι πιο χαλαρή. Αυτό τεκμηριώνεται έμμεσα και από το γεγονός ότι σημειώθηκαν μόνον 5 ανά 100.000 πληθυσμού,

H Τουρκία μοιάζει να είναι σε πολύ καλή σειρά, με μόλις 0,9% θανάτους επί των κρουσμάτων και 60 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού, Μάλιστα η χώρα αυτή επί έξι μήνες δεν δήλωνε τους ασυμπτωματικούς φορείς, οπότε το ποσοστό των νεκρών στα κρούσματα θα μπορούσε να είναι ακόμα μικρότερο. Ο αριθμός των θανάτων που δηλώνει είναι επίσης μικρός. Αν τα στοιχεία της είναι αξιόπιστα, αυτή η καλή επίδοση μπορεί να οφείλεται στο μοναδικό μέτρο που επέβαλε ο Ερντογάν από την πρώτη στιγμή: έκλεισε στα σπίτια τους όλους τους άνω των 60 και τους επέτρεπε να βγαίνουν μόνον συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας, για πολύ περιορισμένες δραστηριότητες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι