41 νεκροί τη Δευτέρα – Τα χειρότερα είναι μπροστά – Ελπίδες από το εμβόλιο της Phizer

Crash test στα εμβόλια – Τι λένε οι έρευνες για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, Όλγα Μαύρου

Σήμερα φτάσαμε στους 41 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν καν την πολυτέλεια να δώσουν τη μάχη τους σε ΜΕΘ και άφησαν την τελευταία τους πνοή σε κοινές κλίνες, με την βόρεια Ελλάδα να είναι πλέον σε επίπεδα περσινής Λομβαρδίας. Κι ακόμα δεν έχει μπει γερά ο χειμώνας, που πάντα χειροτερεύει όλες τις πανδημίες. Όμως αχνοφέγγει μια ελπίδα με το εμβόλιο της Pfizer, που δείχνει (στις προκαταρκτικές μικρές αναλύσεις) πολύ αποτελεσματικό.

Οι νεκροί είναι πολλοί στην Ελλάδα γιατί δυστυχώς έχουν προσβληθεί τέσσερα γηροκομεία και χτες το βράδυ μάθαμε και για πέμπτο. Οι τρόφιμοι στα γηροκομεία είναι εξαιρετικά ευάλωτοι, όχι μόνον λόγω της ηλικίας τους, αλλά επειδή πολλοί είναι κατάκοιτοι και με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κατά συνέπεια θα μειωθούν σταδιακά οι θάνατοι, αλλά μόνον αν διασωθούν τα γηροκομεία που δεν έχουν προσβληθεί ακόμη. Και θα διασωθούν, αν μειωθούν τα κρούσματα στους αστικούς πληθυσμούς. Μοναδική ελπίδα τα εμβόλια, για ένα από τα οποία (το αμερικανογερμανικό) ανακοινώθηκε ότι το 90% των εμβολιασθέντων δεν έχει νοσήσει. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι αποδεκτό θα είναι ένα εμβόλιο από τα κράτη, ακόμα κι αν επιτυγχάνει ανοσία στο 50% του πληθυσμού.

Τι ανακοίνωσαν οι παρασκευαστές του

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα για το εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech είναι όντως πολύ καλά, με τη διαφορά ότι μελετήθηκαν μόλις 94 περιστατικά λοιμώξεων και σε άτομα με πολύ φρέσκο το εμβόλιο. Επίσης δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τις ευάλωτες ομάδες, αν δηλαδή το εμβόλιο γεννά επαρκή αντισώματα σε εκείνους που λόγω ηλικίας ή νοσημάτων, δεν παράγουν πολλά αντισώματα.

Εντούτοις, αν το εμβόλιο καλύπτει πλήρως έστω και το 50% του πληθυσμού,  ακόμα κι αν δεν καλύπτει ειδικά τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, θα θωρακίσει έμμεσα κι αυτούς, γιατί θα σταματήσει η τρομερή και ραγδαία διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό.

«Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από την Pfizer και την γερμανική BioNTech είναι κατά 90% αποτελεσματικό και στα τέλη Νοεμβρίου θα ζητησουμε άδεια κυκλοφορίας», ανακοίνωσαν σήμερα οι παρασκευαστές του, επικαλούμενοι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσεως ΙΙΙ.

Στις ΗΠΑ για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας, αναμένουν να περάσουν πάνω από δύο μήνες από την δεύτερη δόση εμβολιασμού, για να καταδειχθεί και για πόσο διάστημα το εμβόλιο προστατεύει. Αυτοί οι δύο μήνες ολοκληρώνονται στις 20 Νοεμβρίου όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer και τότε (λέει η εταιρεία) θα καταθέσει καλώς εχόντων των πραγμάτων και αίτηση για άδεια κυκλοφορίας.

Πόσοι ασθένησαν

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, έκαναν το εμβόλιο μέχρι στιγμής (ή πήραν placebo) 43.538 άτομα. Στην τρίτη και τελευταία φάση δοκιμών το εμβόλιο χορηγείται σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ενώ μεγάλος αριθμός παίρνει placebo, δηλαδή του χορηγείται εμβόλιο που δεν περιέχει καμία δραστική ουσία. Αυτό γίνεται για να ελεγχθεί τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και οι τυχόν παρενέργειες του εμβολίου.

Εν προκειμένω, «από τα 94 κρούσματα που σημειώθηκαν σε εθελοντές μας, τα 86 σημειώθηκαν σε άτομα που είχαν πάρει το placebo και μόλις τα 8 αφορούσαν σε εμβολιασθέντες. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία στο 90%», ανακοίνωσε η εταιρεία. Όμως η σύγκριση έγινε πολύ “κοντά” στον εμβολιασμό και συγκεκριμένα συγκρίθηκαν  πόσοι ασθένησαν και πόσοι όχι, μόλις 28 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση.

Οι δοκιμές άρχισαν τον Ιούλιο και την προπερασμένη Κυριακή είχαν πάρει τη δεύτερη δόση περίπου οι 39.000 από τους 43.538 εθελοντές. Πολλές χιλιάδες την είχαν ήδη πάρει από το Σεπτέμβριο. Από αυτούς θα εξαχθούν τα συμπεράσματα. Με βάση πόσοι ασθένησαν 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση, θα ξέρουμε πόση κάλυψη παρέχει το εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό και περίπου για πόσο διάστημα.

Θα εξεταστεί παράλληλα και πόσοι νόσησαν από εκείνους που έκαναν το εμβόλιο τον Αύγουστο –για αυτούς, έχουν παρέλθει τρεις-τέσσερεις μήνες από τον εμβολιασμό. Εκτός από το γενικό πληθυσμό, η εταιρεία θα εστιάσει και στο πόσοι νόσησαν από ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που έκαναν εθελοντικά το εμβόλιο. Όλα αυτά είπαν ότι θα τα ξέρουν στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οπότε θα έχουν και πλήρη εικόνα για τις τυχόν παρενέργειες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι