Θα δούμε και ράντζα για ασθενείς με κορονοϊό, όπως πάνε τα πράγματα…

Μείωση κρουσμάτων και χαλάρωση, αλλά με φίσκα τις ΜΕΘ!

Τα χαράματα πέθανε ουσιαστικά αβοήθητος ένας τρόφιμος γηροκομείου για τον οποίο δεν βρέθηκε ΜΕΘ στα Ιωάννινα. Το σύστημα υγείας έφτασε στα όριά του και η αντιπολίτευση στηλιτεύει την ολιγωρία της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα των προσλήψεων αλλά και των ειδικών κλινών καθώς και των εξοπλισμών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με τα στοιχειώδη.

Η Πολιτεία είχε στη διάθεσή της ένα εξάμηνο για να προλάβει αυτό που ήταν αναμενόμενο με τον κορονοϊό, κι όμως δεν τον πρόλαβε, εστιασμένη στον τουρισμό και στην παντιέρα της ατομικής ευθύνης. Τώρα, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, πρέπει επί τροχάδην να στηριχτούν τα νοσοκομεία.

Όμως δεν μπορείς να μην αναλογιστείς και το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί (και όλοι οι πολιτικοί) έβαλαν μάσκες μόνον όταν ο πρωθυπουργός πήγε στη Σύνοδο και είδε τη Μέρκελ και όλους τους άλλους Ευρωπαίους σαν αστακούς. Μέχρι τότε η μάσκα ήταν ακόμη με ερωτηματικό. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι και για το τωρινό lockdown ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση μετά την κάθετη τοποθέτηση πάλι της Μέρκελ πριν από μια εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής, όταν η καγκελάριος είπε «έπρεπε να το είχαμε ήδη κάνει».

Όπως φαίνεται, η Πολιτεία δεν πρόλαβε το “κλατάρισμα” του συστήματος υγείας. Οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο “Σωτηρία” για παράδειγμα ήταν να παραδοθούν Σεπτέμβρη και παραδόθηκαν με δύο μήνες καθυστέρηση. Αλλά και που παραδόθηκαν, και όλο χαρά τις εγκαινίασε ο κ. Κικίλιας, τι έγινε; Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε συνολικά επιπλέον 75 έτοιμες ΜΕΘ σε διάφορα νοσηλευτήρια, αλλά λειτουργούν οι 25, γιατί δεν εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι γιατροί που να έχουν τα προσόντα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μονάδων -αυτό το παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός.

Κι αυτό για την τελευταία στιγμή έμεινε, λες και το δεύτερο κύμα δεν ήταν δεδομένο. Κι ενώ μιλούσαν για αυστηροποίηση των μέτρων, είχαν ξαφνικά την απίστευτη φαεινή ιδέα να επιτρέψουν παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Όταν το έμαθε ο Μητσοτάκης (που ήταν στα ξένα με την κα Μέρκελ) ανατρίχιασε. Και το “μάζεψαν” σαν βρεγμένες γάτες. Αναρωτιέται βέβαια κανείς αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έτρεφε αυτό τον κάπως παράδοξο θαυμασμό για την Μέρκελ ποια θα ήταν η στάση του επί πολλών θεμάτων τον τελευταίο καιρό.

Ηλικιωμένοι φορείς δεν χωρούν σε νοσοκομείο

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ τρέχουν και δεν φτάνουν και είναι φανερό ότι μάλλον  κάποιοι δεν μπορούν να τρέξουν. Η τραγική γύμνια φάνηκε στην κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη πριν καν μπει στο κόκκινο η περιφέρεια της συμπρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, πάνω από 25 ασθενείς με κορονοϊό σε γηροκομείο –οι πλέον ευάλωτοι όλων– έμειναν να νοσηλεύονται στο γηροκομείο, μέχρι να χειροτερέψουν.

Πώς έγινε η επιλογή και εννέα από αυτούς πήγαν σε νοσοκομείο; Απλά δεν χωρούσαν άλλοι. Πήγαν «όσοι ήταν πιο σοβαρά», όπως είπε και ο αρμόδιος υγείας της περιφέρειας. Οι γέροντες και οι γερόντισσες νοσηλεύονται σε ειδικό χώρο στο γηροκομείο και θα διακομισθούν σε νοσοκομείο αν χειροτερέψουν. Το ίδιο συνέβη και στα Ιωάννινα: 56 φορείς σε γηροκομείο. Δεν χωρούσαν όμως στα νοσοκομεία. Ένας από αυτούς ξεψύχησε σε κοινή κλίνη. Αυτή περίσσευε. Ήδη κάποιες περιοχές στον τόπο μας έγιναν Λομβαρδία. Το θέμα της περίφημης θερινής χαλάρωσης είναι passé. Τώρα τι γίνεται;

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποίησε ότι «θα δούμε από εδώ και στο εξής πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς γενικά περιστατικά, τα οποία θα είναι σε κοινούς θαλάμους, περιμένοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Σοβαρά χειρουργεία έκτακτα θα γίνονται και δεν θα βρίσκουν μετά κλίνη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθούν και θα μένουν οι χειρουργημένοι σε κοινούς θαλάμους. Είναι επείγον να γίνουν προσλήψεις».

Αεροδιακομιδές για ασθενείς με κορονοϊό

Ασθενείς έχουν αρχίσει να μεταφέρονται από εδώ κι από εκεί με αεροδιακομιδές ή ασθενοφόρα, αλλά η ανεπάρκεια ΜΕΘ είναι πανελλαδικό πρόβλημα και αλίμονο όταν πιάσουν τα γερά κρύα, που θα θέλει η Αττική από μόνη της, τις ΜΕΘ όλης της Λομβαρδίας (1.200 είχαν κι όμως ο κόσμος πέθαινε στο δρόμο και στο σπίτι του).

Οι αεροδιακομιδές δεν λύνουν το πρόβλημα, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Στα Γιάννενα υπήρχε πρόβλημα προχθές γιατί γέμισαν οι απλές κλίνες κορονοϊού και τα περιστατικά από το γηροκομεία διακομίζονταν σε νοσοκομεία της περιοχής της Ηπείρου σε άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ για όλη την Ήπειρο. Με τρεις ελεύθερες δεν μπορείς να αντέξεις με τόσα περιστατικά», είπε.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα αισθάνεται μια επιπόλαιη σιγουριά, γιατί δεν έχει συναίσθηση ότι μπορεί να γίνει Σέρρες, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη ή Λομβαρδία μέσα σε δέκα μέρες. Δεν θα έχει πουθενά να διακομισθεί ο Αθηναίος και Πειραιώτης που θα το έχει ανάγκη. Ήδη αποφασίζεται σιωπηρά ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, όταν επιλέγουμε ποιος θα μπει σε νοσοκομείο για να έχει την κατάλληλη φροντίδα, ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος δυστυχώς θα μείνει “σε αναμονή” μέχρι να βρεθεί χώρος. Όμως, δεν υπάρχουν ηλικιωμένοι που να επιβιώνουν από τον κορονοϊό εκτός ΜΕΘ.

Και καθώς τα κρύα δεν έχουν πιάσει στην Αττική, ο κόσμος αισθάνεται ότι “δεν πάμε και τόσο χάλια” λες και οι άνθρωποι στον Έβρο, στη  Ροδόπη, στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες είναι πιο επιπόλαιοι από τους νότιους. Όμως, είναι το κρύο που “κοκκίνισε” τις Σέρρες και όχι μόνο η ατομική ευθύνη. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Και στον εξοπλισμό ολιγωρία

«Ξεμένουμε από στρατό πριν καλά-καλά, ξεκινήσει ο πόλεμος», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, γνωστοποιώντας ότι είναι πάρα πολλοί οι υγειονομικοί με κορονοϊό – σε 350 υπολογίζονται. Ανάμεσά τους 20 στον Ευαγγελισμό, 14 στο Σωτηρία, 26 στον Άγιο Σάββα, 9 στο Ιπποκράτειο κ.ά. «Και όμως προληπτικά τεστ στο προσωπικό δεν γίνονται, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, και η καραντίνα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει λόγω έλλειψης προσωπικού».

Πέρα από το πιθανά υπαρκτό θέμα της “κορονοκαπηλείας” που καταγγέλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αντιπολίτευση, υπάρχει ένα εμφανές κενό δραστηριοποίησης του υπουργείου Υγείας σε κρίσιμους τομείς. Η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τρέχοντας τα νοσοκομεία με ανθρώπους, υλικά και ειδικές κλίνες. «Οι διαθέσιμες κλίνες για κορονοϊό σε όλη τη χώρα είναι 240, αυτές ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί. Ειδικά σε περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη μέσα σε τρεις μέρες έχουν γεμίσει όλες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ», λέει ο κ. Γιαννάκος. Μέσα σε τρεις μέρες!

60.000 οι φορείς στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες. Την αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας. Όπως είπε, «προ διημέρου είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων στην Αττική».

Για να θεωρηθεί ότι η Αθήνα είναι για lockdown πρέπει να έχει πάνω από 700 κρούσματα την ημέρα επί 10-15 μέρες. Με το 80% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας στην Αττική, όμως, είναι μεγάλη απόφαση το lockdown και όλοι προσπαθούν να μην το σκέφτονται. Ακόμα κι αν η Αττική γλιτώσει το lockdown, που αν γίνει θα κρατήσει έως την άνοιξη, δεν θα γλιτώσει την κρίση στις ΜΕΘ.

Αυτό ακόμα και με 600 κρούσματα την ημέρα, όταν ο αριθμός τους έχει εκτοξευθεί. Δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε στην Αττική, γιατί στη Θεσσαλονίκη έγιναν μαζικά τεστ από τον ΕΟΔΥ και φάνηκε το πρόβλημα. Στην Αττική μετράμε όσους νοσούν, όσους πάνε για τεστ με δική τους πρωτοβουλία και όσους καταγράφουμε ως επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Όμως είπε σε συνέδριο και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τα κρούσματα πανελλαδικά είναι πάνω από 100.000 οπότε είναι λογικό τα μισά να είναι στην Αττική. Και αν η Θεσσαλονίκη με 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό ξέμεινε από ΜΕΘ σε τρεις μέρες, τι θα κάνει η Αθήνα με υπερτριπλάσιο πληθυσμό;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι