ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με ποια κόλπα έγιναν οι πλασματικοί εμβολιασμοί

Τί θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την τρίτη δόση, Όλγα Μαύρου

Παρότι η υπόθεση των τεχνασμάτων έως παρανομιών που μετέρχονται οι αντιεμβολιαστές για να γλιτώσουν το εμβόλιο, τέθηκε στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας, εντούτοις είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να αποκλειστούν όλες οι μεθοδεύσεις και να τεκμηριωθούν τα αδικήματα και οι πλασματικοί εμβολιασμοί. Κάποιοι, μάλιστα, προσπαθούν ακόμη και να κολλήσουν τον ιό, για να αποφύγουν τον εμβολιασμό! Άλλοι ψάχνουν ασθενείς για να τους πάρουν το επίχρισμα και να το εμφανίσουν ως δικό τους.

Ένας γιατρός του νοσοκομείου Μεσολογγίου φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει επίχρισμα από ασθενή με κορονοϊό για να εκδώσει ο ίδιος ή για να το δώσει σε συνάδελφό του ώστε να εκδώσει εκείνος πιστοποιητικό νόσησης και να αποφύγει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον εμβολιασμό. Η υπόθεση έχει απασχολήσει την 6η υγειονομική περιφέρεια και η διοικήτρια του νοσοκομείου κλήθηκε να θέσει σε αναστολή εργασίας τον γιατρό.

Επίσης, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας προκειμένου η συγκεκριμένη υπόθεση να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Όμως ο γιατρός μπορεί πάντα να επικαλεσθεί ότι εμβολιάσθηκε επειδή δεν είχε επαρκείς τίτλους αντισωμάτων παρά την νόσησή του και ότι ήθελε να είναι πιο καλυμμένος έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Πώς εκδηλώθηκαν στη Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη γινόταν άλλο κόλπο, αλλά αυτό μπορεί να διασταυρωθεί και να τεκμηριωθεί πιο εύκολα. Συγκεκριμένα, άτομα που ήθελαν να εμφανίζονται ως νοσήσαντες και άρα να αποφύγουν για ένα εξάμηνο τον εμβολιασμό ή την αναστολή εργασίας, παρουσίαζαν ψευδώς θετικό τεστ. Άλλοι που ήθελαν ψευδώς αρνητικό, εμφάνιζαν επίσης αυτό που επιθυμούσαν, με έγγραφο που είχε τη σφραγίδα του νοσοκομείου Σαντορίνης.

Όμως η απάτη έγινε αντιληπτή όταν τυχαία δύο τουρίστριες με αρνητικό τεστ διαπίστωσαν λάθος στο ονοματεπώνυμο και ζήτησαν διόρθωση. Όταν στο νοσοκομείο αναζήτησαν τα τεστ, δεν τα βρήκαν καταγραμμένα και άρχισαν γενικά να ψάχνονται. Η υπεύθυνη για τη διαδικασία γιατρός έκανε αμέσως καταγγελία στις αρχές Αυγούστου για ανακολουθίες, καθώς για παράδειγμα ένα τεστ φερόταν να είχε γίνει στις 8 το βράδυ, ενώ στο νοσοκομείο rapid test γίνονται μόνον μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Επίσης σύμφωνα με την αναφορά της γιατρού οι βεβαιώσεις προς τις τουρίστριες είχαν σταλεί στη 01:00 τα ξημερώματα από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκει στο νοσοκομείο, ενώ στις βεβαιώσεις δεν αναγράφεται ούτε ο μοναδικός αριθμός ασθενή, παρότι στη βεβαίωση υπήρχε το λογότυπο του νοσοκομείου Σαντορίνης. Στις διασταυρώσεις αποδείχθηκε ότι τα τεστ αυτά δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ από το νοσοκομείο ή πάντως δεν είχαν περαστεί ποτέ στα επίσημα αρχεία του.

Αν κάποιος έχει δηλώσει ότι έχει κάνει το μοριακό έλεγχο ή το rapid test σε ιδιωτικό εργαστήριο, τότε θα πρέπει το εργαστήριο αυτό ή κάποιος υπάλληλός του να δεχτεί να γίνει συνένοχος. Πόσα μικροβιολογικά εργαστήρια θα δέχονταν για 200 και 300 ευρώ να ρισκάρουν κάτι τέτοιο; Άγνωστο. Πάντως στην “πιάτσα” αυτή θεωρείται η ταρίφα για ψευδή βεβαίωση νόσησης. Και παρότι ένα οργανωμένο εργαστήριο δύσκολα θα διακύβευε το κύρος του για 200 ευρώ, ένας εργαζόμενος σε αυτό θα το έκανε με μεγάλη ευκολία.

Η υπόθεση της Καρδίτσας

Όσον αφορά στην Καρδίτσα, τα πιστοποιητικά εκδόθηκαν επειδή η ενεχόμενη υπάλληλος –που ακόμη δεν είναι σαφές αν αποδέχεται τις κατηγορίες– είχε κωδικούς και φέρεται να περνούσε τα απογεύματα στο tablet ως εμβολιασμένους δικούς της ανθρώπους. Παράλληλα εντόπιζε υπόλοιπα δόσεων από τους εμβολιασμούς που δεν είχαν γίνει και που καθώς ήταν πλέον απόγευμα, θα έπρεπε να πεταχτούν αν δεν εμφανιζόταν κάποιος ενδιαφερόμενος για εμβολιασμό. Εκείνη φέρεται να συμπλήρωνε ότι ο πολίτης τελικά εμφανίστηκε ή ότι κλήθηκε εκτάκτως κάποιος άλλος για να μην πεταχτεί η δόση και δήλωνε τον εμβολιασμό, πετώντας και την δόση που είχε περισσέψει για να μην υπάρχει αναντιστοιχία.

Εν προκειμένω, παραμένει το κενό της γιατρού που δεν σφράγιζε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά μπορεί η ίδια να επικαλεσθεί ότι είχε κάποια υποχρέωση και δεν πρόλαβε να σφραγίσει. Σύμφωνα με το νόμο πάντως δεν μπορεί να γίνει εμβολιασμός χωρίς να είναι παρών γιατρός για να λάβει το ιστορικό του εμβολιαζόμενου. Οπότε λογικά είναι υπόλογος και ο ή η γιατρός εφημερίας. Και υπάρχει επίσης το ερώτημα ποια νοσηλεύτρια υπέγραφε ότι ο εμβολιασμός όντως έλαβε χώρα.

Αν όλοι δηλώσουν αθώοι, η μόνη περίπτωση να τεκμηριωθεί η απάτη, είναι να ομολογήσει κάποιος από τους ενεχόμενους, αλλά και πάλι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ανυπόγραφα πιστοποιητικά είναι ανεμβολίαστοι, δεν αρκεί δηλαδή ένα “κρούσμα” για να τεκμηριωθεί μαζική απάτη.

Στατιστικές ανωμαλίες στο σύστημα

Η άλλη σκέψη του υπουργείου, να αντιπαραβάλλει αριθμό εμβολιασμών ανά μήνα, με “ανωμαλίες” στον αριθμό των εμβολιασμών, και πάλι δεν τεκμηριώνει κάτι. Ακόμα και σε ακραίες διακυμάνσεις, όπως π.χ. να έγιναν στον “νεκρό” μήνα Αύγουστο 50% περισσότεροι εμβολιασμοί. Αυτό είναι άσκοπο ειδικά σε ό,τι αφορά σε τουριστικά σημεία. καθώς γίνονταν τον Αύγουστο εκεί περισσότεροι εμβολιασμοί από όσοι τον Ιούλιο.

Εξάλλου σε οποιαδήποτε περιοχή η μαζική προσέλευση μπορεί να είναι τυχαία στατιστική ανωμαλία. Αυτή η σύγκριση μπορεί μόνον να καταστήσει ύποπτο το εμβολιαστικό κέντρο και να αρχίσει έρευνα, αλλά η διερεύνηση δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε συμπεράσματα.

Η τυχόν απάτη ήταν και παραμένει πιο εύκολο να τελεσθεί, επειδή οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού και σε άλλα κέντρα, ουσιαστικά για να επιλέξουν εμβόλιο, αλλά και επειδή δίνεται η δυνατότητα να καλούνται τα απογεύματα ενδιαφερόμενοι εκτός της λίστας των ραντεβού για να μην πετάγονται δόσεις. Αν ένα από αυτά τα δύο αλλάξει, ναι μεν θα περιοριστεί η δυνατότητα εξαπάτησης, αλλά θα καταστεί πιο δύσκολος και ο εμβολιασμός. Στόχος και των δύο δυνατοτήτων ήταν να αυξηθεί η προσέλευση και να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί.

Και ο Άρειος Πάγος στο κυνήγι των πλαστών

Πάντως το θέμα προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη  Πλιώτα, που με εγκύκλιό του ζητεί από όλες τις εισαγγελίες Εφετών να αναλάβουν προληπτική δράση με επιτόπια παρουσία των εισαγγελέων στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία καταχώρισης των εμβολιασμών αλλά και να προβαίνουν σε ταχεία διερεύνηση κάθε πληροφορίας που αφορά σε εικονικό εμβολιασμό.

Η εγκύκλιος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ανακύπτει ήδη σημαντικός αριθμός περιπτώσεων πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, στις οποίες φέρονται ότι κάθε φορά συμμετείχαν (με θετική ενέργεια ή παράλειψη), πρωτίστως, ο δήθεν εμβολιασθείς, και πρόσωπα, υπό οποιανδήποτε ιδιότητα, των δομών υγείας».

»Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος του εμβολιασμού και συνεκτιμώντας την εμφανή και μείζονα ποινική απαξία της προαναφερόμενης συμπεριφοράς, που στοιχειοθετεί τη νομοτυπική μορφή εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα επισημαίνουμε την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της Χώρας ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων».

»Οι Εισαγγελείς Εφετών παρακαλούνται να εποπτεύουν συντονιστικά το εν λόγω έργο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και σε περίπτωση υπόθεσης μείζονος βαρύτητας, κατά την κρίση τους, να ενεργούν προσωπικά ή με κάποιον Αντεισαγγελέα Εφετών προκαταρκτική εξέταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 ΚΠΔ». καταλήγει η εγκύκλιος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι