ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε καραντίνα ανεμβολίαστοι ιατρο-νοσηλευτές – Πρόβλημα στα νοσοκομεία (upd)

Αύξηση 130% στις νοσηλείες και 1.460 νεκροί σε ένα μήνα, Όλγα Μαύρου

Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βγήκε θετικό. Αρχικά  νόσησαν επτά άτομα και εν συνεχεία άλλα πέντε. Από τους δώδεκα προσβληθέντες, μόνον οι τρεις είναι ανεμβολίαστοι. Έχουν ήπια συμπτώματα, πλην όμως έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ ο ένας ήδη επέστρεψε για εργασία.

Το γεγονός βάζει στο τραπέζι το πρόβλημα των αναστολών για τους ανεμβολίαστους: χιλιάδες θέσεις μένουν κενές ή πάντως δυσαναπλήρωτες λόγω μη εμβολιασμού,προκαλώντας δυσλειτουργία σε όλα τα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, ενώ οι συρροές κρουσμάτων σε εμβολιασθέντες δημιουργούν νέα κενά στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν επτά θετικά κρούσματα σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς και, συγκεκριμένα, σε έναν γιατρό και σε έξι νοσοκόμες. Και οι επτά εκδήλωσαν συμπτώματα κορονοϊού και τα PCR test (μοριακοί έλεγχοι) βγήκαν θετικά. Οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε καραντινα και όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ «βρέθηκαν επτά θετικά κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες και ίσως να είναι και περισσότερα».

Η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου, επειδή δεν χορηγούνται άδειες σε κανέναν εργαζόμενο. Επισης αναφέρει ότι οι επτά θετικοί εργαζόμενοι δεν εμφανίσθηκαν όλοι μαζί ως συρροή αλλά σταδιακά από τα τέλη Αυγούστου. Εν συνεχεία εμφανίσθηκαν άλλα πέντε κρούσματα. Δεν διευκρινίζει αν ήταν όλοι από το ίδιο τμήμα ή κλινική. Ούτε διευκρινίζει πόσα είναι τα κενά στο νοσοκομείο από ανεμβολίαστους που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Τι συνέβη στο ΝΙΜΙΤΣ

Εν τω μεταξύ χθες παραιτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανεμβολίαστος διοικητής του ΝΙΜΙΤΣ (Νοσοκομείο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού). Όπως είπε ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων σε νοσοκομεία) στο νοσοκομείο αυτό είναι πάνω από 100 οι ανεμβολίαστοι, δηλαδή περίπου το 10%, και σε πολλές κλινικές σε όλη την Ελλάδα οι αναστολές δεν προχωρούν επειδή «δεν βγαίνουν οι βάρδιες και οι εφημερίες». Όσον αφορά στο διοικητή του ΝΙΜΙΤΣ συγκεκριμένα, είπε ότι η παραίτησή του ζητήθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Εντούτοις, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο διοικητής δεν έχει εμβολιασθεί επειδή κόλλησε τον ιό και νόσησε σχετικά πρόσφατα. Επιπλέον, στο νοσοκομείο αυτό έχουν γίνει τρεις απανωτές αλλαγές στη διοίκησή του από το 2020 μέχρι σήμερα, για λόγους όχι απόλυτα διαφανείς. Άλλοι ήθελαν ο επικεφαλής να ειναι γιατρός και άλλοι να ειναι ειδικός στα οικονομικά.

Ανεξαρτήτως του τι πραγματικά συμβαίνει με την διοίκηση του ΝΙΜΙΤΣ, είναι γεγονός ότι η πολιτεία προβληματίζεται για το τι θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς μετά από αυτά αναμένεται αποκλιμάκωση, αλλά μέχρι τότε το ΕΣΥ θα πιέζεται από ελλείψεις είτε λόγω κρουσμάτων είτε λόγω θέσεων κενών από αναστολές. «Θα έχουμε ισχυρές αναταράξεις μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος, θα αντέξουμε πιστεύω», εκτιμά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος της Μονάδας Λοιμώξεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, παρότι προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αναζητούνται ειδικοί

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής λέει σχετικά:«Μπήκαμε στον Σεπτέμβριο με πάρα πολλά κρούσματα, με τον ιό να προσβάλλει πλέον και αρκετούς εμβολιασμένους και με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καταπονημένο. Αν σε αυτές τις παραμέτρους προσθέσουμε τις απώλειες θέσεων στα νοσοκομεία λόγω της αναστολής εργασίας όσων δεν εμβολιάζονται, είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες, φθινοπωρινούς και χειμερινούς, θα βρεθούμε σε ακόμα πιο δυσχερή θέση. Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα προσλήψεις και διορθωτικές κινήσεις αναδιάταξης δυνάμεων με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ».

Ο ίδιος τονίζει ότι ενώ εγκαταστάθηκαν στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” 18 ΜΕΘ, δεν έχει προσληφθεί προσωπικό και παραμένουν κλειστές. Το υπουργείο Υγείας δεν ομολογεί ακόμη την αδυναμία του να βρει προσωπικό, αλλά “διαρρέει” ότι δεν υπάρχουν εντατικολόγοι γιατροί ή νοσηλευτές με αυτή την ειδικότητα. Αυτό, αν και δεν απαντά στην μη στελέχωση άλλων τμημάτων που απαιτούν μικρότερη ειδίκευση, είναι πάντως γεγονός, καθώς πρόκειται για δύσκολη ειδικότητα και όσοι την επιλέγουν, θέλουν και ανάλογη αμοιβή.

Υπολογίζεται ότι από τους 20.000 -25.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς του Αυγούστου, παραπάνω από τους μισούς έχουν προχωρήσει πλέον σε εμβολιασμό. Εντούτοις απομένουν 8.000-10.000 υγειονομικοί σε όλη τη χώρα που εμμένουν στην απόφαση ή στον φόβο τους και δεν εμβολιάζονται. Αναφερόμενη στις κενές θέσεις η παθολόγος Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, είπε: «Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία, τον Οκτώβριο θα ανοίξουν και τα πανεπιστήμια. Αλλάζει και ο καιρός. Θα έπρεπε όλοι  να είναι ήδη εμβολιασμένοι.Τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι διαρκώς αυξάνονται. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα έχουμε περισσότερα προβλήματα στα νοσοκομεία, με λιγότερο προσωπικό».

Περιθωριοποίηση σοβαρών ασθενειών

«Δεν πιστεύω ότι οι ολιγόμηνες συμβάσεις τις οποίες έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας θα βοηθήσουν. Το να πηγαινοέρχεται κόσμος με τρίμηνες συμβάσεις σε τμήματα και κλινικές δεν είναι λύση. Τα νοσοκομεία μας αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κρίση. Χρειάζονται μόνιμο, εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες και των non COVID ασθενών. Υπάρχουν και συμπολίτες μας με άλλα προβλήματα υγείας», είπε.

«Το στοίχημα είναι να μη συνεχίσουν να μένουν εκτός νοσοκομείων οι non COVID ασθενείς, να μην αναβληθούν άλλα τακτικά χειρουργεία, να υπάρχουν κλίνες και για συμπολίτες μας με άλλα προβλήματα υγείας», είπε και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Ρευματολογίας, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο Πέτρος Σφηκάκης, είπε σχετικά: «Φοβάμαι ότι ίσως δούμε δραματική αύξηση στους αριθμούς των νοσηλευομένων με κορονοϊό. Αυτό θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών με άλλα νοσήματα. Όσοι δεν έχουν κορονοϊό “στριμώχνονται” και το επίπεδο της περίθαλψής τους πέφτει. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτές σε κάθε νοσοκομείο της Αθήνας, οι οποίες δυστυχώς θα μεγαλώσουν, και πρέπει να προσμετρηθεί και η φυσική κόπωση όλου του προσωπικού, η οποία επίσης θα αυξηθεί»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι