ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη μάχη κατά των πυρκαγιών και οι ξένοι πυροσβέστες

Στη μάχη κατά των πυρκαγιών και οι ξένοι πυροσβέστες, Νεφέλη Λυγερού

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες των πυρκαγιών που μαίνονται στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Με τα μέτωπα να είναι πολλά και τις εγχώριες δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές, αρκετές χώρες έσπευσαν να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, ειδικά αφότου η χώρα ενεργοποίησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η Κύπρος συνέδραμε άμεσα στην κατάσβεση, στέλνοντας μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της, καθώς και μέλη της Πολιτικής Άμυνας με αεροσκάφη και πυροσβεστικά οχήματα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου Ανδρέας Κεττής έκανε την ανακοίνωση δύο ημέρες νωρίτερα: «Αναχωρεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας με C 130, 20μελής ομάδα πυροσβεστών με δύο πυροσβεστικά οχήματα και επικεφαλής Βοηθό Διευθυντή της ΠΥ, όπως επίσης 20μελής ομάδα της Πολιτικής Άμυνας με προσωπικό εξοπλισμό της για βοήθεια στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα».

Η Σουηδία επίσης έστειλε δύο αεροσκάφη Air-Tractors. Η Γαλλία ήταν μία από τις χώρες που ανταποκρίθηκαν. Τα ξημερώματα της Παρασκευής έφτασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος 83 Γάλλοι πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη Canadair. Η Ρουμανία επίσης θα συμβάλει στον δύσκολο αυτό αγώνα και στο κρίσιμο αυτό Σαββατοκύριακο με 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Η Ελβετία στέλνει τρία ελικόπτερα.

Ποιές χώρες συνδράμουν

Όλη η βοήθεια κινητοποιήθηκε μέσω του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με συγχρηματοδότηση από την Κομισιόν τουλάχιστον του 75% του κόστους μεταφοράς. Θετική ήταν και η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα της Ελλάδας για την αποστολή ενός ακόμα αεροσκάφος τύπου Beriev-200. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ και ήρθαν σε συνεννόηση επί του θέματος.

Το Ισραήλ έχει ήδη στείλει μία ομάδα 16 πυροσβεστών για να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε στην αποστολή βοήθειας: «το Ισραήλ προστρέχει στο πλευρό της Ελλάδας ως πράξη φιλίας και αμοιβαίας υποστήριξης». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις δοκιμασίες που βιώνει η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως «πρόκειται για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και οι πυρκαγιές απειλούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι δήλωσε ότι «οι φοβερές εικόνες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν άφησαν κανέναν Ισραηλινό αδιάφορο για τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ, ανακοίνωσαν τη διάθεση ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας και αεροπορικής επιτήρησης P-8 Poseidon. Πρόκειται για ένα από τα πλέον τεχνολογικά εξελιγμένα αεροπορικά μέσα.

Εντύπωση προκαλεί η παντελής απουσία της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της γερμανικής Πυροσβεστικής Καρλ-Χάιντς Μπάνζε, η υπηρεσία του «δεν έχει τη δυνατότητα και το δυναμικό να προσφέρει βοήθεια σε άλλες χώρες λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών. Ειδάλλως ισχύει ότι βοηθάμε κάθε χώρα» δήλωσε ο Μπάνζε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι