Σε ποιες περιοχές θα διατίθενται self test από σούπερ μάρκετ

Tα νέα μέτρα στα καταστήματα - Self test από super market, slpress

Στις περιφέρειες όπου οι φαρμακευτικοί σύλλογοι διαφωνούν με τη δωρεάν διάθεση των self test, όπως στην Αχαΐα και στην Αττική, αυτά θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Πιθανόν όμως να διατίθενται και από μεμονωμένα φαρμακεία, εφ΄ όσον κάποιοι φαρμακοποιοί το επιθυμούν και θέλουν να συνεχίσουν την διανομή παρά τις αποφάσεις των δύο συλλόγων.

Από τις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των self tests μέχρι χθες, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από self test. Κατά την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε μείωση κατά 75% στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων και μείωση  64,5% στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, κάτι που το υπουργείο Υγείας αποδίδει εν μέρει και στην χρησιμότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι ειχε αποφασιστεί η δωρεάν διάθεση να διαρκέσει δύο μήνες, αλλά επειδή είχε τόσο θετικά αποτελέσματα, αποφασίστηκε η παράτασή της για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών –θα εξαιρούνται όσοι από τους προαναφερομένους έχουν εμβολιασθεί.

Η μάχη για τα self test

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφορικά με την συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, είπε ότι ζητήθηκε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία της χώρας για τους επόμενους 2 με 3 μήνες. «Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test προς τους συμπολίτες ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών σε αυτού του είδους τον διαγνωστικό έλεγχο και η απόφαση θα είναι θετική», ανέφερε.

Χθες δύο φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self tests προβάλλοντας, όπως είπε, «είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Είναι οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Αττικής.

Η Πολιτεία κρίνει πάντως ότι τα τεστ απαραίτητα και η διάθεσή τους θα συνεχιστεί από τα σούπερ μάρκετ στις δύο προαναφερομενες περιφέρειες. Επισης οι φαρμακαποθήκες θα συνεχίσουν να εφοδιάζουν με self test όσα φαρμακεία διαφωνούν με τις αποφάσεις των συλλόγων τους και επιθυμούν να συνεχίσουν την δωρεάν διάθεση στους πολίτες. Έχει ήδη συμφωνηθεί αυτό για τους “διαφωνούντες” στην Αχαΐα και αναμένεται σχετική απόφαση και για την Αττική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι