ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εμφύλιος στους φαρμακοποιούς για τα self test (upd)

Εμφύλιος στους φαρμακοποιούς για τα self test (upd)

Μεγάλη κόντρα ξέσπασε μεταξύ των φαρμακοποιών, κάποιοι από τους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να “ξεφορτωθούν” πάση θυσία την “αβαρία” να μοιράζουν self test. Φέρνουν μάλιστα ως επιχείρημα ακόμη και ότι δεν είναι αξιόπιστα, ενώ άλλοι επιμένουν ότι, ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης των φαρμακοποιών για την δωρεάν διανομή, αντικειμενικά τα self test κρίνονται για την αξιοπιστία τους από διεθνείς οργανισμούς και αρμόδιους φορείς. Σε συνάντηση με το υπουργείο υγείας, κατέληξαν πάντως σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία.

Θετικός στην παράταση διάθεσης των self test για άλλους 2 έως 3 μήνες ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά τη συνάντηση που είχε στις 4 μ.μ σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ,  Άκη Σκέρτσο. Στη συνάντηση, αντικείμενο της οποίας ήταν αντικείμενο η συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία, μετείχε και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου την απόφαση, στην οποία κατέληξαν.

Το τελευταίο διάστημα,  οι σύλλογοι των περιφερειών εκδίδουν ανακοινώσεις που δεν ομονοούν, με κοινό παρονομαστή μόνον ότι λήγει η συμφωνία με την κυβέρνηση για την δωρεάν διανομή των self test. Όμως κάποιοι σύλλογοι επιμένουν να παύσει η δωρεάν διάθεση άμεσα και δια παντός, ενώ άλλοι θέλουν να μείνει ανοιχτός ο διάλογος με την κυβέρνηση και να βρεθεί μια χρυσή τομή. Γι αυτό έγινε άλλωστε και η συνάντηση εκπροσώπων των φαρμακοποιών με το υπουργείο Υγείας.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής και άλλοι που συμφωνούν με αυτόν, αναφέρουν ως πρόβλημά το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (περικοπές στις πληρωμές προς τα φαρμακεία από το κράτος), όμως θέτουν και πολιτικά ζητήματα. Μεταξύ των παράδοξων, πάντως, είναι ότι ακόμα και εκείνοι που δεν θέλουν να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία καταγγέλλουν ότι είναι “παράνομη” η διάθεσή τους από σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία.

Η κυβέρνηση, πάντως, φέρεται να έχει έρθει σε μια πρώτη συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ, υπό τον όρο, όσοι προσέρχονται σε αυτά για την παραλαβή δωρεάν τεστ, να μην προσμετρώνται στον αριθμό των επιτρεπομένων πελατών με βάση τα τετραγωνικά. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικό Σύλλογος (που διαφωνεί στο θέμα αυτό με τον Σύλλογο Αττικής) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά ασκεί κριτική στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει προηγουμένως ο δεύτερος.

Τι αναφέρουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ότι «την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την Υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία».

Νωρίτερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου της Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως “αντάλλαγμα” να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία. Βάζουν δηλαδή στα φαρμακεία νέο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test».

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και των  Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., πάντως, έχει ήδη προβλεφθεί ειδική πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα μπορεί να γίνεται η διάθεση των self test και από άλλα κανάλια λιανικής, πέραν των φαρμακείων. Εκτός από τα σούπερ μάρκετ, στο “τραπέζι” έπεσαν και άλλες προτάσεις, καθώς πλέον ο αριθμός των διακινούμενων δωρεάν τεστ θα είναι πολύ μικρότερος, λόγω του ότι κλείνουν τα σχολεία.

Τι ανακοινώθηκε για τη συνάντηση

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν μετά τη σημερινή συνάντηση, για άλλη μία φορά, τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self test, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Εξήραν δε την συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και θεσμικά ζητήματα του κλάδου, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους, στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι