ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Pass δεν πας, χαμένος είσαι…

Pass δεν πας χαμένος είσαι..., Όλγα Μαύρου

Τα σχόλια στο Twitter δίνουν και παίρνουν για την πολιτική των επιδομάτων pass, πρώτα με την πανδημία και τώρα με τη βενζίνη, το ρεύμα, την επιταγή ακρίβειας που φημολογείται ότι το δεύτερο 200άρι της πάει για φθινόπωρο κ.ο.κ. Ο κόσμος γράφει ότι έδωσε 2.200 για ρήτρα αναπροσαρμογής και είδε να εγκρίνονται 19 ευρώ, χωρίς να ξέρει αν πρόκειται για την πρώτη δόση (και άρα περιμένει… τα άλλα 580 κάποια στιγμή στο μέλλον), ή αν αυτά είναι όλα κι όλα όσα έχει λαμβάνειν. Η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι για όσους δεν είχαν καταλάβει ότι από τη ρήτρα θα αφαιρείται η έκπτωση που πήραν και επί του υπολειπόμενου ποσού θα παίρνουν μόνον το 60%…

Η βασική ένσταση στα σχόλια είναι ότι με την παράνομη ρήτρα, τα λεφτά κακώς εισπράχθηκαν εξαρχής και ότι θα έπρεπε στη συνέχεια να επιστραφούν εξολοκλήρου. Άγνωστο εν τω μεταξύ τι θα γίνει από το φθινόπωρο, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής βγαίνει στην… παρανομία, πλην όμως μόνον κατ’ επίφαση, γιατί οι τεράστιες αυξήσεις θα ενσωματώνονται πλέον ανά κιλοβατώρα στο τιμολόγιο. Επίσης άγνωστο, το πού θα φτάσουν οι τιμές ανά μονάδα, άπαξ και κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη.

Με το νομοσχέδιο περί ρήτρας, από τον Αύγουστο οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν κάθε 1η του μήνα “σαφάρι”, για να δουν ποια εταιρεία θα έχει φθηνότερη κιλοβατώρα το Σεπτέμβρη, μιας που η πολιτεία θεωρεί μεγάλη κατάκτηση πως οι πάροχοι θα ενημερώνουν ένα μήνα πριν για τις τιμές που θα έχουν σε 30 ημέρες. Θα έχουν δηλαδή οι καταναλωτές την δυνατότητα (θεωρητικά) να αλλάζουν κάθε μήνα πάροχο! Όμως, ακόμα κι αν αυτό είναι εφικτό και όχι απλώς ευκταίο, είναι ζήτημα αν οι εταιρείες θα έχουν διαφορές στα τιμολόγιά τους, κάτι που ρεαλιστικά αποκλείεται, καθώς αναμένεται όλες να κοστολογούν την κιλοβατώρα στα ίδια- υψηλά επίπεδα.

Πολλοί στο Twitter σχολιάζουν ότι από τη χρεοκοπία και μετά έχουν δοθεί ένα σωρό επιδόματα που κανένας δεν παίρνει από τον κύκλο τους, ενώ δεν είναι πλούσιοι και αναρωτιούνται ποιοι είναι τελικά εκείνοι που παίρνουν “χαρτζιλίκια”. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα είπε ότι «χρειάζεται όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα», εννοώντας προφανώς ότι αν δεν κάνουμε μεγαλύτερη οικονομία, έρχεται… δελτίο.

Αναφέρθηκε σε «σπατάλη ενέργειας», παρά το γεγονός ότι οι πολίτες λόγω των ανατιμήσεων κάνουν ήδη μεγάλη οικονομία είτε σε μετακινήσεις, είτε σε θέρμανση-ψύξη στο σπίτι μπορεί και στο… μαγείρεμα. Πάντως, όπως είπε ο εκπρόσωπος, σε πρώτη φάση θα κατατεθούν χρήματα αύριο Παρασκευή σε 2 εκατομμύρια λογαριασμούς από τα 2,5 εκατομμύρια των δικαιούχων, ενώ 500.000 από τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη.

Τα σχόλια στο Twitter

 

 

/

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι