ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μυστήριο με την αρπαγή των 13 μεταναστών – Τι αναφέρει η ποινική δίωξη

Μυστήριο γύρω από την αρπαγή των 13 μεταναστών - Τι λέει η ποινική δίωξη,

Διαστάσεις μυστηρίου παίρνει η υπόθεση της αρπαγής των 13 μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη από Αλβανό επιχειρηματία με άλλους δύο Έλληνες συνεργάτες του. Πέραν της δίωξης που ασκήθηκε στον δράστη και τους συνεργούς του, ποινική δίωξη ασκήθηκε και στους 13 για απόπειρα εμπρησμού.

Συγκεκριμένα εναντίον των μεταναστών από τη Συρία και το Πακιστάν οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και τέλος για παράνομη είσοδος στην χώρα. Το κατηγορητήριο αυτό σημαίνει ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους εκρηκτικές ύλες με τις οποίες θα έμπαιναν φωτιές, όμως δεν είναι σαφές που και πότε βρέθηκαν.

Στον δράστη που τους κυνήγησε, τους έπιασε και τους κλείδωσε στο τρέιλερ (κυνηγετικών σκύλων) του αυτοκινήτου του, και στους δύο συνεργούς του, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διέγερση για διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα, αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και κατά συναυτουργία, έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπων και για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Ερωτήματα στο μυστήριο προσθέτει και η δήλωση του βασικού κατηγορούμενου, αφού σύμφωνα με τον δικηγόρο του Βασίλη Δεμίρη, αρνείται όλες τις κατηγορίες (ο νόμος περί ρατσισμού προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές) και λέει τα εξής:

«Το σημείο στο οποίο βρέθηκα, βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από την επιχείρησή μου. Στην περιοχή βρέθηκαν αρκετές αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές. Τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί εκκένωση προαστίων και οικισμών της Αλεξανδρουπολης, καθώς και εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου. Όπως ήταν φυσικό όλοι οι κάτοικοι είχαμε χάσει τον ύπνο μας και ήμασταν σε εγρήγορση μήπως μας βρει η φωτιά μέσα στο βράδυ.

»Στο συγκεκριμένο σημείο μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Ν. Χιλης, πίσω από αλυσίδα σουπερ μάρκετ εντόπισα ομάδα 13 ατόμων οι οποίοι ήταν πέριξ ενός αντικειμένου και προσπαθούσαν να του βάλουν φωτιά κρατώντας ένα μπαλόνι που μύριζε βενζίνη και έφεραν μαζί τους και μαχαίρι. Φώναξα αμέσως δυο συμπολίτες μου που βρίσκονταν στο σημείο και τους ζητήσαμε να πετάξουν τα μαχαίρια και τα αντικείμενα που κρατούσαν στα χέρια τους. Τους αποτρέψαμε από το να δημιουργήσουν μια ενεργή εστία πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό. Κατόπιν θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγουν και δεν θα μας επιτεθούν μέχρι να έρθει η αστυνομία. Άμεσα κάλεσα το 100 και σε δέκα λεπτά έφτασε στο σημείο περιπολικό της αστυνομίας που τους παρέλαβε.

»Το βίντεο τραβήχτηκε όσο περιμέναμε την αστυνομία να φτάσει, καθώς ήθελα να γνωστοποιήσω το περιστατικό στους συμπολίτες μου και συγκεκριμένα πως μετά από τόσες μέρες που παλεύαμε με την φωτιά εντόπισα εμπρηστές μέσα στην πόλη την ώρα που ετοιμάζονταν να βάλουν φωτιά. Δεν με ενδιέφερε αν ήταν μετανάστες, αν κατάγονταν από την Αλβανία, την Συρία, την Ελλάδα ή την Αυστραλία. Δεν είμαι ούτε φασίστας ούτε ρατσιστής και είμαι απόλυτα σίγουρος πως το γνωρίζουν συμπολίτες μου Αλεξανδρουπολίτες με τις οποίους συναλλάσσομαι όλα αυτά τα χρόνια».

H ανάρτηση

Στην ανάρτηση ο κατηγορούμενος δεν έλεγε αυτή την ιστορία, αλλά μία εντελώς διαφορετική, όχι μόνον ως προς το ύφος αλλά και στην ουσία, πέραν των άλλων ερωτημάτων, πως δηλαδή μόνος αυτός ακινητοποίησε 13 άτομα που μάλιστα κρατούσαν μαχαίρια και εκρηκτικά. Η εικόνα εξάλλου δείχνει το αυτοκίνητο να κινείται σε χωματόδρομο και όχι στο πάρκινγκ σούπερ-μάρκετ.

Η παραγγελία Αδειλίνη

Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, οι δικαστικές αρχές της Αλεξανδρούπολης καλούνται να ερευνήσουν την υπόθεση από κάθε πλευρά. Η ανώτατη εισαγγελέας στην παραγγελία της σημείωσε τα εξής:

«1. Ως προς τις καταστροφικές για τις ανθρώπινες ζωές, τον εθνικό δασικό πλούτο, τις περιουσίες κ.λπ. πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην περιφέρειά σας, να διερευνήσετε τα αίτια αυτών, σύμφωνα και με την με αρ. πρωτ. 5553 από 25/7/2023 παραγγελία μας, μεταξύ των οποίων και τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή διάπραξη του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1, 2 ΠΚ συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ.1 και 265 παρ.1 στοιχ. β, γ ΠΚ) και

2. Ως προς τα καταγγελόμενα στα ανωτέρω συνημμένα δημοσιεύματα, να διερευνήσετε την τέλεση εγκλημάτων, όπως της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λπ. (άρθρο 184 παρ.2 ΠΚ), καθώς και της έκθεσης (άρθρο 306 παρ.1 ΠΚ) και αρπαγής κατά συρροή, τετελεσμένης ή και σε απόπειρα (άρθρα 94 παρ.1, 322 παρ.1α ΠΚ) σε συνδυασμό με το άρθρο 82 Α ΠΚ. Σχετικώς να μας ενημερώσετε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι