ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ξηλώνεται το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και ο τηλεφωνητής του 100 – Θέμα Χρυσοχοΐδη βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ξηλώνεται το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και ο τηλεφωνητής του 100 – Θέμα Χρυσοχοΐδη βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ξηλώθηκε από τη θέση του ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ενώ απομακρύνεται από την θέση του ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης  και πλέον αντιμέτωπος με διοικητικές αλλά και ποινικές ευθύνες, με την γυναικοκτονία που σόκαρε το πανελλήνιο.

 

Μετά τον διοικητή του τμήματος “ξηλώθηκαν” ακόμα τέσσερις αστυνομικοί από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για την αξιωματικό υπηρεσίας, την επόπτρια, την οδηγό της επόπτριας οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας και τον σκοπό του Αστυνομικού Τμήματος.

Το ηχητικό περιλαμβάνεται στην δικογραφία και πως η έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους έχει ξεκινήσει ήδη από χθες. Αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν.

Την ίδια στιγμή η φριχτή δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφο της αλλά και τον διάλογο που είχε με την Άμεση Δράση προσπαθώντας να βρει περιπολικό προκειμένου να την μεταφέρει με ασφάλεια σπίτι της, παρουσίασε το Live News.

Στο βίντεο με την δολοφονία της η 28χρονη κοπέλα προσπαθεί να βρει προστασία στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνει. Λίγο αργότερα πέφτει νεκρή με πέντε μαχαιριές, μπροστά στον φίλο της που την συνόδευε και δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Στο μεταξύ η φράση του 100 “το περιπολικό δεν είναι ταξί” προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Βγαίνοντας από το Α.Τ. χωρίς να έχει βοηθηθεί επί της ουσίας, φαίνεται να μιλάει στο τηλέφωνο με την Άμεση δράση λέγοντας ότι κινδυνεύει. Μιλάει για περίπου ένα λεπτό… Στο κάδρο εμφανίζεται ο δράστης. Η κοπέλα τον βλέπει, γυρίζει αμέσως για να μπει στο τμήμα για να προστατευθεί. Τότε ο δράστης τρέχει και αρχίζει να την μαχαιρώνει. Δευτερόλεπτα μετά, η άτυχη Κυριακή θα πέσει νεκρή, δίπλα στο φυλάκιο του φρουρού.

“Το περιπολικό δεν είναι ταξί”

Είναι τα τελευταία λόγια της άτυχης Κυριακής. Είναι ο διάλογος της 28χρονης με την Άμεση Δράση. Μόλις έχει βγει από το τμήμα το κορίτσι και μιλάει με έναν αστυνομικό στην Άμεση Δράση, ζητώντας ένα περιπολικό ως προστασία από τον πρώην σύντροφό της. «Χρειάζομαι κάποιον να με πάει στο σπίτι. Ο πρώην μου έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα, φοβάμαι να πάω μόνη μου» λέει η 28χρονη. «Το περιπολικό δεν είναι ταξί» ακούγεται να της λένε από την Άμεση Δράση. «Περιμένει να με εκδικηθεί, να με χτυπήσει» επιμένει η 28χρονη… «Έχει έρθει εδώ! Είναι εδώ» ακούγεται να λέει… Αμέσως μετά έρχονται οι κραυγές του κοριτσιού από τις 5 μαχαιριές που δέχεται…

«Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί»: Αυτή ήταν η απάντηση του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης στην 28χρονη που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο της στους Αγίους Αναργύρους, όταν εκείνη ζήτησε από το «100» ένα περιπολικό για να τη μεταφέρει στο σπίτι της, σύμφωνα με την εκπομπή Live News.

Υπενθυμίζεται ότι, η 28χρονη μόλις βγήκε από το Αστυνομικό Τμήμα, κάλεσε την άμεση δράση για να ζητήσει περιπολικό, όπως την συμβούλευσαν λίγο πριν οι αστυνομικοί. Δευτερόλεπτα αργότερα δέχτηκε την επίθεση του 39χρονου πρώην συντρόφου της πέφτοντας νεκρή με τον αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας να τα ακούει αυτά ζωντανά.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που πολίτης αντιμετωπίζει θέμα ασφάλειας ή άλλου προβλήματος υγείας υποχρεούται να συνοδεύεται με περιπολικό. Την φράση του αστυνομικού στην 28χρονη που δολοφονήθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων πως το περιπολικό «δεν είναι ταξί», σχολίασε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

«Ούτε σε εμένα άρεσε η άμεση απάντηση του αστυνομικού», «ίσως μπορούσε να απαντήσει με πιο ευγενικό τρόπο», δήλωσε η κ. Δημογλίδου μιλώντας στο MEGA. Διευκρίνισε ότι οι κάμερες του αστυνομικού τμήματος λειτουργούσαν και πως όλα τα υλικά έχουν σταλεί ήδη από χθες στον Εισαγγελέα. «Δεν έχει τίποτα να κρύψει η ΕΛ.ΑΣ.», σημείωσε και διαβεβαίωσε πως η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος.

Πολιτικές αντιδράσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: “Αγανάκτηση κι αποτροπιασμό προκαλεί η αποκάλυψη της συνομιλίας που είχε η δολοφονημένη 28χρονη στους Αγίους Αναργύρους με μέλος της Άμεσης Δράσης όταν ζήτησε βοήθεια κι ένα περιπολικό να την μεταφέρει στο σπίτι της. Η απάντηση που έλαβε, σύμφωνα με τα σοκαριστικά ηχητικά ντοκουμέντα, ήταν: «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί». Η στάση αυτή των στελέχη της ΕΛ.ΑΣ αποδεικνύει αδιάψευστα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αντιληφθεί πως το πραγματικό πρόβλημα στην Ελληνική Αστυνομία δεν είναι «αριθμητικό», αλλά αφορά την κατάρτιση, την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται. Είναι απορίας άξιον που ο κ. Χρυσοχοΐδης, ακόμη και μετά από αυτή την αποκάλυψη, βρίσκεται στη θέση του. Ούτε ο πρωθυπουργός θέλησε να τον αποπέμψει, ούτε ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να υποβάλλει την παραίτηση του. Είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση απέρριψε ξανά την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».​

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ: “Οι αποκαλύψεις που διαδέχονται τη στυγερή γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, είναι ανατριχιαστικές και εξοργιστικές. Η αποστροφή «το περιπολικό δεν είναι ταξί» του τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης σε συνέχεια της αδράνειας των αξιωματικών στο Α.Τ. απέναντι στην 28χρονη Κυριακή που αναζήτησε ασφάλεια και προστασία από τον δολοφόνο της, είναι γροθιά στο στομάχι.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. «Διαφημίζει» μέτρα για τη βία κατά των γυναικών και δεν έχει προβεί στο αυτονόητο: την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και την ενίσχυση των υπηρεσιών. Η βαριά εγκληματικότητα γιγαντώνεται και οι πολίτες δεν νιώθουν ασφάλεια ούτε στις γειτονιές τους. Ας μην αναζητούν άλλοθι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε πρωτόκολλα ενεργειών και επιχειρησιακούς κανονισμούς, που η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ερμηνεύει κατά το δοκούν”.

Προηγήθηκαν οι τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για τη νομοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία», κυριαρχεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, φάνηκε θετική στον διάλογο, απορρίπτοντας παράλληλα τις τροπολογίες που κατέθεσαν στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία». Τόσο η κ. Ζαχαράκη όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, επεσήμαναν ότι ο ποινικός κώδικας καλύπτει πλήρως με υψηλότατες ποινές την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα.

Τί δήλωνε προηγουμένως η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ 

Yπήρχε διαθέσιμο περιπολικό στην περιοχή, δήλωσε προηγουμένως η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κωνσταντία Δαμογλίδου. «Το ερώτημα είναι το γιατί δεν κλήθηκε από τους αστυνομικούς το περιπολικό για να συνοδεύσει την κοπέλα στο σπίτι της» πρόσθεσε η ίδια και σημείωσε ότι έγιναν λάθη. «Γιατί δεν ενημερώθηκε το Κέντρο Άμεσης Δράσης από το τμήμα και γιατί δεν ήταν ο φρουρός στη θέση του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ τόνισε ότι «προφανώς και υπάρχει πρωτόκολλο για τους αξιωματικούς υπηρεσίας και τους αστυνομικούς όταν δέχονται ένα τέτοιο περιστατικό. Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, πρέπει να γίνεται εκτίμηση κινδύνου» πρόσθεσε, κάτι που σημαίνει ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά ο κίνδυνος ακόμα και για δολοφονία. Η εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι «δεν τέθηκε ποτέ θέμα μη ύπαρξης περιπολίας στην περιοχή».

Ο 48χρονος αρχιφύλακας, που εκτελούσε τα κανονικά χρέη στο φυλάκιο το μοιραίο βράδυ, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης για πλαστογραφίες και διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα, είχε εκτίσει 12 μήνες από την ποινή του και αποφυλακίστηκε το 2023 με βούλευμα. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι ερευνώνται όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Το παρελθόν του δράστη

Κάθε μέρα που περνά προστίθενται όλο και περισσότερα κομμάτια στο παζλ του πρωτοφανούς εγκλήματος. Και αυτό γιατί τόσο η κατά καιρούς βίαιη συμπεριφορά του δράστη απέναντι στο θύμα όσο και το ποινικό παρελθόν του δείχνουν έναν άνθρωπο βίαιο, επικίνδυνο και αποφασισμένο. Κατά καιρούς βρέθηκε αντιμέτωπος με διάφορες κατηγορίες, από απείθεια και ναρκωτικά μέχρι σωματικές βλάβες και ξυλοδαρμούς.

Εναντίον του είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα το 2020 λόγω μήνυσης της κοπέλας για απόπειρα βιασμού και κακοποίηση. Πριν χωρίσουν η 28χρονη εργαζόταν για να καλύπτουν τα έξοδα τους, καθώς ο 39χρονος ήταν άνεργος για περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με την γιαγιά της.

Εικόνες που ήρθαν στο φως και δείχνουν τον δράστη να περιφέρεται γύρω από το σπίτι της κοπέλας πριν τελικά αποχωρήσει από αυτό και κινηθεί προς το αστυνομικό τμήμα με σκοπό να της στήσει ενέδρα και να την σκοτώσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι