ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Βίντεο με τον γυναικοκτόνο να παρακολουθεί την 28χρονη – Αποκάλυψη για τον αστυνομικό φρουρό

"Δέχθηκε αιφνίδια επίθεση" - Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ για τη γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ Αγίων Αναργύρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού Alpha, ο φρουρός του συγκεκριμένου τμήματος των Αγίων Αναργύρων είχε προφυλακιστεί πριν από αρκετό καιρό, γιατί είχε βρεθεί κατηγορούμενος σε υπόθεση με πλαστά διαβατήρια στον Ασπρόπυργο. Στην ίδια υπόθεση εμπλεκόταν τόσο ο ίδιος ο φρουρός, που προφυλακίστηκε, όσο και δύο άτομα τα οποία είχαν κατηγορηθεί γιατί είχαν βάλει τις σφραγίδες τους πάνω στα πλαστά διαβατήρια.

Την ίδια στιγμή, βίντεο ντοκουμέντο από τη στυγερή δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, δείχνει τον 39χρονο πρώην σύντροφό της να την παρακολουθεί στενά, στιγμές πριν της επιτεθεί και τη μαχαιρώσει θανάσιμα. Στο βίντεο, που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο 39χρονος βρίσκεται μία ανάσα από την άτυχη 28χρονη η οποία το βράδυ της Δευτέρας (01.04.2024) είχε μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων προκειμένου να τον καταγγείλει.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο δράστης παρακολουθούσε την άτυχη κοπέλα τα τελευταία δύο 24ωρα πριν της αφαιρέσει τη ζωή. Το βίντεο καταγράφει τον 39χρονο να επιβαίνει σε μηχανάκι και να κινείται γύρω από το σπίτι της. Με τη λευκή μηχανή του κάνει βόλτες περιμετρικά του σπιτιού της και όταν η 28χρονη αντιλαμβάνεται την παρουσία του, εκείνη σπεύδει στο αστυνομικό τμήμα μαζί με τον φίλο της για να ζητήσει βοήθεια. Όταν γυναίκα φεύγει από το τμήμα για να καλέσει το 100, όπως της είχαν υποδείξει οι αστυνομικοί ο 39χρονος της επιτίθεται και την μαχαιρώνει θανάσιμα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Ανακοίνωση σχετικά με τη νέα γυναικοκτονία, το βράδυ της Δευτέρας, έξω από αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, δηλώνοντας ότι διενεργείται ΕΔΕ, ενώ με παρέμβαση της Εισαγγελίας διενεργείται αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος των αστυνομικών του τμήματος Αγίων Αναργύρων.

«Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ περιγράφει τι συνέβη», είπε μιλώντας στο Star η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, για το έγκλημα με θύμα μια 28χρονη κοπέλα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων  Όπως είπε η κ. Δημογλίδου, έχει ξεκινήσει και διοικητική έρευνα «για να δούμε αν όντως έκαναν σωστά τις ενέργειες που έκαναν οι αστυνομικοί».

«Έχει βγει διευκρινιστική ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία που νομίζω περιγράφει αναλυτικά τι ακριβώς συνέβη χθες, όσα μπορούμε να περιγράψουμε αναλυτικά γιατί κάποια από αυτά θα είναι αντικείμενο και της διοικητικής έρευνας που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή για να δούμε εάν όντως έκαναν σωστά τις ενέργειες οι αστυνομικοί, αλλά θα αποτελέσουν φαντάζομαι και αντικείμενο της έρευνας του εισαγγελέα που έχει ήδη στην κατοχή του όλο το προανακριτικό υλικό», είπε η κυρία Δημογλίδου.

«Η συγκεκριμένη κοπέλα όταν έφτασε στο Αστυνομικό Τμήμα δεν επιθυμούσε να υποβάλει έγκληση για κάποιο αδίκημα. Εξετάζεται ξανά λέω εάν οι ενέργειες των αστυνομικών έγιναν σωστά. Υπάρχουν καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, αλλά και αστυνομικών. Η κοπέλα εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί ο πρώην σύντροφός της να την περιμένει έξω από το σπίτι της, επειδή αυτό είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες και ζήτησε να την συνοδεύσει περιπολικό. Δεν είχα καταλάβει τόσο η ίδια, όσο και το πρόσωπο που την συνόδευε ότι την παρακολουθούσε. Υπέθεταν ότι βρίσκεται κοντά στο σπίτι της κοπέλας και γι’ αυτό ζητούσε να μεταφερθεί με περιπολικό. Προσπαθούσαν να πείσουν την κοπέλα να υποβάλει έγκληση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Όπως είπε η κυρία Δημογλίδου οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να πείσουν την κοπέλα να υποβάλει έγκληση. «Με μια κλήση στην Άμεση Δράση, όπως και σε κάθε αστυνομικό τμήμα, το περιπολικό βρίσκεται σε λίγα λεπτά εκεί. Αυτό εξήγησαν και στην κοπέλα. Η έκφραση ‘δεν υπάρχει περιπολικό’ δεν υπάρχει για κανένα αστυνομικό τμήμα. Το εάν το πλήρωμα του περιπολικού προέρχεται από το ΑΤ ή την Άμεση Δράση αυτό αφορά την Ελληνική Αστυνομία. Περιπολία υπήρχε κανονικά στην περιοχή. Η κοπέλα δεν επιθυμούσε να καλέσουμε την Άμεση Δράση, ζήτησε να αποχωρήσει και να καλέσει η ίδια, όπως και έπραξε. Υπάρχει η κλήση κανονικά που μιλά με την τηλεφωνήτρια και περιγράφει πού ακριβώς βρίσκεται όταν ξαφνικά δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από τον δράστη. Όσο έμεινε ανοικτή η γραμμή η κλήση καταγράφηκε», είπε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη δολοφονία της κοπέλας, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ περιγράφονται οι συνθήκες της επίθεσης που δέχτηκε η 28χρονη, η οποία -όπως γνωστοποιείται- είχε διαπιστώσει πως ο πρώην σύντροφός της κινείτο έξω από το σπίτι της τόσο χθες, Δευτέρα, όσο και την Κυριακή. Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.

Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.

Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε. Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).

Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, μια ακόμη γυναικοκτονία, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει» αναφέρει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Δείχνοντάς μας με σκληρό και οδυνηρό τρόπο μια από τις πιο σκοτεινές και θλιβερές όψεις της κοινωνίας μας, όπως και την επείγουσα ευθύνη που έχει η Πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος» αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους. «Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν χωρεί καμία ανοχή και αδράνεια» καταλήγει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σειρά ερωτημάτων γιατί δεν προστατεύθηκε η 27χρονη που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγιών Αναργύρων θέτει στη δήλωσή της για την υπόθεση, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας, Κατερίνα Νοτοπούλου ζητώντας παράλληλα τη λήψη άμεσων μέτρων.

Η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου: «Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ χθες βράδυ στους Αγίους Αναργύρους. Μια γυναίκα έπεσε νεκρή από το χέρι του συντρόφου της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε μεταβεί λίγα λεπτά νωρίτερα προκειμένου να καταγγείλει το σύντροφό της και να ζητήσει βοήθεια. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα!

Τι έκανε η Αστυνομία για να προστατεύσει τη Γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια; Γιατί έφυγε δίχως να λάβει τη βοήθεια που ζήτησε; Αληθεύει ότι η 28χρονη γυναίκα ζήτησε συνοδεία περιπολικού για να πάει σπίτι της αλλά λόγω υποστελέχωσης του Α.Τ έφυγε χωρίς να λάβει καμία βοήθεια; Αληθεύει ότι στο παρελθόν η 28χρονη γυναίκα είχε υποβάλλει μήνυση για ξυλοδαρμό και βιασμό τον πρώην σύντροφό της;

Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταγγέλλει την κακοποίησή της στις αρχές και τελικά δολοφονείται αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι αρκετές. Πόσες ακόμη Γυναίκες θύματα Έμφυλης Βίας πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα;  Απαιτείται επαρκής στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών με λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Με ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην​ λείψει ξανά Καμία». Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσαν τροπολογία για να αναγνωριστεί και ποινικά ο όρος γυναικοκτονία.

«Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι μια 28χρονη γυναίκα δολοφονείται από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει: «Επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον “Γολγοθά” που συχνά αντιμετωπίζουν γυναίκες σε παρόμοια περιστατικά, από την αστυνομική αυθαιρεσία και αδιαφορία, ακόμη και για στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως η συνοδεία ενός περιπολικού, μέχρι τις χρονοβόρες πολυδάπανες νομικές διαδικασίες και τις τραγικές ελλείψεις σε συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Αποτελεί δε διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως “κόστος” τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία». «Απαιτείται να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών των αστυνομικών αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι