ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άγνωστο αν τα εμβόλια μας καλύπτουν από τη νέα μετάλλαξη Mu

Πραγματικότητα ή ευσεβείς πόθοι ότι η Όμικρον είναι ήπια;

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ανάμεσα στα σημερινά κρούσματα και έξι νοσούντες με τη νέα μετάλλαξη Mu (ή Β.1.621 όπως ονομάζεται επίσημα), που προέρχεται από την Κολομβία. Τα δύο εξ αυτών των κρουσμάτων εντοπίστηκαν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Άλλα δύο από τα κρούσματα της Mu εντοπίστηκαν στο νομό Αργολίδας, με τα υπόλοιπα δύο να αντιστοιχούν στην Αττική και στην Αχαΐα.

Από τους μοριακούς ελέγχους προκύπτει ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πλήρως ανάμεσα στα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα, όπως ακριβώς είχαν προειδοποιήσει και οι ειδικοί από τις αρχές του καλοκαιριού. Η νέα κολομβιανή μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα καθώς ενδέχεται, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν με ασφάλεια σε αυτό το συμπέρασμα, να διατηρεί μεγαλύτερο βαθμό “αντίστασης” προς την τεχνητή ανοσία, δηλαδή τα εμβόλια.

Παρά το γεγονός αυτό, ο ΠΟΥ δεν την κατατάσσει προς το παρόν ανάμεσα στις μεταλλάξεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία (variants of concern), ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η γνωστή πλέον Δέλτα. Αντ’ αυτού, η τωρινή επίσημη κατάταξη της μετάλλαξης Mu είναι ανάμεσα στη λίστα με τις παραλλαγές που προκαλούν ενδιαφέρον (variants of interest).

Η επιδημιολογική εικόνα

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.840, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232 (ημερήσια μεταβολή -13.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τι ανέφερε ο Μαγιορκίνης

Σταθεροποίηση με τάση συρρίκνωσης παρουσιάζει η πανδημία στην Ελλάδα με αποτέλεσμα και η πίεση στο σύστημα υγείας να δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης, όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με μεγάλο αριθμό πολιτών να επιστρέφει από διακοπές και αναμένεται πλέον μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι σε έναν μήνα από σήμερα αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας, προφανώς εξαιτίας της επιστροφής όλων όσων είναι σε διακοπές και του ανοίγματος των σχολείων, και τόνισε ότι η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε, για άλλη μια φορά, έκκληση οι ανεμβολίαστοι να επισπεύσουν τα ραντεβού εμβολιασμού. Παραλλήλως, ο κ.  Μαγιορκίνης ευχαρίστησε τους νέους που εμβολιάστηκαν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς συνέβαλλαν στην ενίσχυση του “τείχους ανοσίας”, επομένως και στον έλεγχο εξάπλωσης της νόσου που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Μικρή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση την τελευταία εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες νέες διαγνώσεις. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης και καταγράφηκαν περίπου 2% λιγότεροι θάνατοι. Ο αριθμός πάντως των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στοιχείο που ανήκει στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, αυξήθηκε κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα.

Κατά τον κ. Μαγιορκίνη, η επιδημία δείχνει να μπαίνει σε ένα διαφορετικό στάδιο, σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς οι πλούσιες χώρες, μέσα από προγράμματα μαζικού εμβολιασμού, κινούνται στην κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι λιγότερο εύπορες χώρες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων. Οι αντιθέσεις όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό, καθώς, στις εύπορες χώρες, υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού που ενώ του δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας επέμεινε σε αυτό το στοιχείο, τονίζοντας ότι «η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών επιταχύνει αυτόματα τον εμβολιασμό και των λιγότερο εύπορων χωρών και αυτό θα έχει ως συνέπεια την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι