ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άγρια κόντρα Πολάκη με Άδωνι-Πλεύρη για τα PCR – Εισάγονται 10, πωλούνται 47 ευρώ

Άγρια κόντρα Πολάκη με Άδωνι-Πλεύρη για τα PCR – Εισάγονται 10, πωλούνται 47 ευρώ, Όλγα Μαύρου

O δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Σίμος Δανιηλίδης (που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει σπουδάσει οικονομικά και μάρκετινγκ) πίεσε και κατάφερε να εξασφαλίσει PCR τεστ με τιμή 27 και 29 ευρώ εδώ και μήνες. Η διαφορά της τιμής είναι τεράστια, με εκείνην που “πέτυχε η διαπραγμάτευση” του Άδωνι Γεωργιάδη. Και τώρα του ζητούν… εξηγήσεις μεμφόμενοι την αξιοπιστία των τεστ που εξασφάλισε σε “ανεξήγητα” χαμηλή τιμή.

Αμφισβητούν τουτέστιν την πιστοποίηση των εργαστηρίων που προσφέρουν τα φθηνά τεστ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (στον οποίο μέλη είναι και οι μικροβιολόγοι) και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που εμφανίζουν ως αναξιόπιστα τα φθηνά τεστ. Μάλιστα ο τελευταίος προκάλεσε σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο, όταν είπε ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο ένα PCR που το κάνει ο πολίτης με 15 ευρώ ή ένα rapid των τριών ευρώ (όπως στην Κύπρο), κάτι που προκάλεσε οργισμένες απαντήσεις από τους Κυπρίους, που εξήγησαν ότι λειτούργησε ο ανταγωνισμός και ότι όλα τα τεστ στην Κύπρο έχουν πιστοποίηση της ΕΕ.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών έχει δηλώσει ότι η χαμηλή τιμή στο δήμο του διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή όλων των μικροβιολογικών εργαστηρίων σε δημοπρασία προ εξαμήνου, όπου οι ακριβότερες προσφορές για τα PCR τεστ ήταν στα 30-32 ευρώ και τελικά επιλέχθηκαν τα φθηνότερα με προσφορές 27 και 29 ευρώ. Το ίδιο είχε γίνει και 1,5 χρόνο πριν, όταν στην αγορά τα PCR τεστ διενεργούνταν προς 120-140 ευρώ, και ο δήμος πέτυχε κατόπιν δημοπρασίας τη διενέργειά τους προς 40 ευρώ.

Τι υποστήριξε ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος, παράλληλα, εκφράζει την βεβαιότητα ότι και στην επόμενη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη άνοιξη, όταν τελειώσει το πακέτο των τεστ που προμηθεύτηκε, οι τιμές των τεστ θα είναι ακόμα χαμηλότερες από τα 27-29 ευρώ και όπως είπε οι εισαγωγείς τα φέρνουν PCR με τιμή στα 10 ευρώ.

Πάνω στο δεκάρικο, κάθε μικροβιολογικό εργαστήριο προσθέτει κατά βούληση το κόστος για τους εργαζομένους τους, αλλά και το κόστος της μεταφοράς των τεστ σε αντιδραστήρια που έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα. Δεν μπορούν δηλαδή τα μικρά εργαστήρια να διαθέτουν αντιδραστήρια, όμως παίρνουν το δείγμα και το στέλνουν σε μεγαλύτερα. Και πάλι, όμως, η συνολική τιμή απέχει πολύ από τα 47 ευρώ που “πέτυχε” η κυβέρνηση, γιατί “βγαίνουν” ακόμα και τα μικρά εργαστήρια αν μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους. Ο λόγος που “βγαίνουν” οικονομικά είναι ότι με την χαμηλή τιμή αυξάνεται πολύ οι τζίρος.

«Ο καθένας από μας μπορεί να υπολογίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενθυλάκωσαν πολύ μεγάλα συμφέροντα που διακινούν τα μοριακά τεστ. Το ιδανικότερο σ’ αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», είπε σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ο κ. Δανιηλίδης.

Το θέμα δε, είναι και ζήτημα δημοσίας δαπάνης. Γιατί αν αρχίσουν να συνταγογραφούνται, όπως ζητεί όλος ο κόσμος, τότε θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο το δημόσιο ταμείο με τόσο υψηλές τιμές που ζητούν και επιβάλλουν κυρίως τα μεγάλα παρά τα μικρά εργαστήρια. Αυτά επιμένουν ότι μόνον με αυτές τις υψηλές τιμές μπορούν να κάνουν απόσβεση στα αντιδραστήρια που αγόρασαν.

Νέα κόντρα Πολάκη με Πλεύρη και Άδωνι

Από προχθές άρχισε και συνεχίζεται εν τω μεταξύ μια άλλη κόντρα, που οφείλεται στις ιδιοσυγκρασίες των πολιτικών, αλλά και στο αντικειμενικό γεγονός ότι η χώρα, αντί να παραδεχθεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διενεργεί τον απαιτούμενο αριθμό PCR test, τα παρουσιάζει ως… αχρείαστα και δίνει εντολή στα νοσοκομεία να μην κάνουν μοριακό έλεγχο, παρά μόνον σε όσους φορείς χρειάζονται εισαγωγή.

Η τελευταία εγκύκλιος προς τα νοσοκομεία για περιορισμό των PCR τεστ (και για να μην επιβαρύνεται το προσωπικό), προκαλεί έντονα προβλήματα. Η εξέταση στα νοσοκομεία αποτελούσε μια λύση για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να καταβάλουν 50 ευρώ κατά άτομο για τα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά ήταν και παραμένει απαραίτητα για τους ευάλωτους.

Όταν η 83χρονη μητέρα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πήγε στο νοσοκομειο του Ρεθύμνου για να επιβεβαιώσει θετικό rapid test και να λάβει οδηγίες ή θεραπεία κατόπιν μοριακού, και (όπου παρά την ηλικία της περίμενε επί ώρες) της ανακοίνωσαν ότι κόπηκαν τα μοριακά τεστ σε όσους δεν χρήζουν εισαγωγής για νοσηλεία. Είχαν αναρτήσει και σχετικό έγγραφο στην είσοδο των Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο μετά την καταγγελία του κ. Πολάκη, εξαφανίσθηκε.

Ο κ. Πολάκης έκανε αρχικά μια οργίλη ανάρτηση απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας. Του απάντησαν και ο Θάνος Πλεύρης (που του είπε ότι η μητέρα του τελικά εξετάσθηκε και να μην την αναμιγνύει στις κόντρες τους) αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο τελευταίος ευχαριστεί τον Θεό επειδή η πανδημία δεν βρήκε τη χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ και μέμφεται τον Πολάκη επειδή η υπερήλιξ μητέρα του δεν έκανε την τρίτη δόση, πληροφορία που πάντως παραβιάζει προσωπικά δεδομένα. Οπότε ο κ. Πολάκης επανήλθε χαρακτηρίζοντάς τον «μαυραγορίτη»! Κατωτέρω με τη σειρά οι αναρτήσεις τους:

Στη δεύτερη ανάρτησή του αναφέρει και ότι ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός διέψευσε, αλλά και ότι τα μονοκλωνικά στην Κρήτη τελείωσαν.

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι