ΣΧΟΛΙΟ

Αλαλούμ με τους ανεμβολίαστους εφήβους σε κλειστούς χώρους

Ουρές όλη μέρα στα διημερεύοντα φαρμακεία για rapid test

«Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε οικογένειες» δικαιολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απίστευτο αλαλούμ που συνέβη με την περίφημη κυβερνητική απόφαση για την είσοδο των ανεμβολίαστων εφήβων ηλικίας 12-17 ετών σε κλειστούς χώρους. Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε φιλότιμες προσπάθειες να δικαιολογήσει το “πισωγύρισμα” της κυβέρνησης, αλλά η αμηχανία και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στον χειρισμό κραυγάζουν.

Την περασμένη Κυριακή ήταν πρώτη είδηση ότι σε σινεμά, εστιατόρια, καφέ κτλ θα απαγορεύονταν η είσοδος σε ανεμβολίαστα παιδιά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ενήλικες. Όμως, “πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις”, η κυβέρνηση έκανε πίσω, διευκρινίζοντας πως η είσοδος των παιδιών σε κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται με την επίδειξη 48ωρου αρνητικού rapid test.

Καθώς η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών άνοιξε πρόσφατα, όντως από μία πλευρά «διαχωρίζονται οικογένειες», καθώς οι εμβολιασμένοι γονείς θα μπορούσαν να πάνε σε ένα εστιατόριο, χωρίς όμως τα δεκατετράχρονα ανεμβολίαστα παιδιά τους! Πάντως, φαίνεται πως και η “μουρμούρα” των επαγγελματιών της εστίασης έπαιξε τον ρόλο της για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης.

Ήταν που ήταν στα “κάγκελα” από το πολύμηνο lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, δεν ενθουσιάστηκαν με την είδηση ότι θα απαγορεύονταν η είσοδος στα ανεμβολίαστα παιδιά στους κλειστούς χώρους. Δικαιολογημένα, θεωρούσαν πως το μέτρο θα μειώσει τον τζίρο τους. Βρέθηκε, λοιπόν, η λύση της επίδειξης 48ωρου rapid test (όχι των αναξιόπιστων self test) πριν την είσοδο των παιδιών σε ένα σινεμά ή εστιατόριο. Να θυμίσουμε πως αυτό αρχικά προγραμματίζονταν να γίνει και για τους ενήλικες. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «και οι ανεμβολίαστοι έχουν δικαίωμα στην διασκέδαση», μέχρι που η μετάλλαξη Δέλτα τον υποχρέωσε να ανακρούσει πρύμναν!

Μπορεί να είμαι δηλητηριώδες ερπετό, αλλά πρέπει να είμαι και δίκαιο. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στη μία και στην άλλη όψη του. Και στην ανάγκη των ανθρώπων να διασκεδάσουν λίγο και στην ανάγκη να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Οι δύο αυτές ανάγκες στην πραγματικότητα είναι αντιφατικές, γιατί οι ειδικοί μας λένε ξεκάθαρα ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι ένας εμβολιασμένος που έχει προσβληθεί δεν θα κολλήσει άλλον εμβολιασμένο σε κλειστό χώρο. Εάν, λοιπόν, δεν με προδίδει η λογική μου, το μέτρο αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από κλειστούς χώρους διασκέδασης το μόνο που προσφέρει είναι προστασία στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι, εάν κολλήσουν, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

Για να μην το κουράζουμε, έχουμε μπλέξει άσκημα με τον κορονοϊό, ο οποίος ήρθε και δεν λέει να μας εγκαταλείψει. Από ό,τι φαίνεται κι αυτός ο χειμώνας θα είναι ζόρικος. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου lockdown, αλλά, όπως έχει αποδείξει η πείρα, μην δίνετε απόλυτη πίστη στις δηλώσεις της. Ναι μεν απεικονίζουν την κυβερνητική πρόθεση, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε στο “βλέποντας και κάνοντας”. Αυτό ισχύει και για την εστίαση και κυρίως για τα σχολεία. Ειδικά για τα σχολεία οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα. Αλλά αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι