Αν η Ριτσώνα ήταν Μόρια …

Αν η Ριτσώνα ήταν Μόρια …, Βαγγέλης Σαρακινός

Συναγερμός σήμανε στον υγειονομικό μηχανισμό μετά την αποκάλυψη ότι γυναίκα που διαμένει στο κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα και μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε νοσοκομείο της Αθήνας για να γεννήσει, βρέθηκε εκ των υστέρων θετική στον κορωνοϊό. Ο συναγερμός, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αφορούσε μόνον το νοσοκομείο, αλλά κυρίως το Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ενώ το περιστατικό έφερε και πάλι στο προσκήνιο τους προβληματισμούς για τα ΚΥΤ στα νησιά εν μέσω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, αναμένονται τα αποτελέσματα της εξέτασης για το βρέφος, ενώ ο πατέρας του μωρού είναι αρνητικός στον ιό. Την ίδια ώρα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Μετανάστευσης πήγαν στη  Ριτσώνα, όπου έγινε ιχνηλάτηση των επαφών που είχε το ζευγάρι τις τελευταίες ημέρες. Οι υγειονομικές αρχές ερευνούν αν η γυναίκα κόλλησε τον ιό στη δομή ή αν αυτό συνέβη μετά τη μετάβασή της στο νοσοκομείο.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας της Ριτσώνας μετέβη ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το κρούσμα, επισημαίνοντας ότι «η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο». Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε αυτούς που έχουν ιχνηλατηθεί ως πιθανές επαφές του ζευγαριού, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε περιορισμό, αλλά και στο προσωπικό της δομής.

Πήρε θέση και ο ΔΟΜ 

Παραλλήλως, αποφασίστηκε να παραδοθεί σήμερα κιόλας μεγάλη ποσότητα από γάντια και μάσκες σε όσους φιλοξενούνται στη δομή, η οποία θα τελεί υπό αυξημένη επιτήρηση και διαρκείς αστυνομικούς ελέγχους για τις επόμενες 14 ημέρες. Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που έχει την ευθύνη διαχείρισης της δομής, τονίζοντας ότι το  προσωπικό του συνεχίζει να εργάζεται στον χώρο, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ασφαλείας.

Ο διεθνής Οργανισμός υπογραμμίζει επίσης ότι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι της δομής και οι χώροι εργασίας απολυμαίνονται μία φορά την εβδομάδα, ότι παρέχει συνεχή ενημέρωση στους φιλοξενούμενους για τα μέτρα προστασίας και ότι θα συνεχίσει «να συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές και την Κομισιόν για την παροχή επιπλέον στήριξης στους διαμένοντες, αυτές τις δύσκολες ώρες».

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Φιλοξενίας της Ριτσώνας είναι νέο, με σχετικά μικρό αριθμό ενοίκων, διαθέτει χώρους υγειονομικής απομόνωσης και όπως αναφέρει ο ΔΟΜ απολυμαίνεται μια φορά την εβδομάδα, σε αντίθεση με τα ΚΥΤ των νησιών που είναι υπερπλήρη και σχεδόν περικυκλωμένα από αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Αν και είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, το περιστατικό της Ριτσώνας δείχνει, για πολλούς λόγους, πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί συγκριτικά με ένα αντίστοιχο σε ΚΥΤ νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου και ειδικά στη Μόρια.

Η “βόμβα” της Μόριας 

Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει πάρει βεβαίως κάποια μέτρα, κυρίως για τον περιορισμό των μετακινήσεων από και προς τα ΚΥΤ, και έχει εξαγγείλει τη δημιουργία χώρων υγειονομικής απομόνωσης σε αυτά. Ωστόσο, ο υπερπληθυσμός φιλοξενουμένων τα καθιστά βραδυφλεγείς υγειονομικές βόμβες, ακόμη και χωρίς την πανδημία.

Μέτρα έχει λαβει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Περικόπτοντας κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων του 2020, ενισχύει με 317.000 ευρώ τα Νοσοκομεία Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λήμνου και Ικαρίας, για την αγορά εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκουν πάντως ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα νησιά και εστιάζουν ιδιαίτερα στις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Ελλείψεις που σε συνδυασμό με τον φυσικό αποκλεισμό των νησιών επιδεινώνουν την κατάσταση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζει η Λέσβος, όχι μόνον εξαιτίας του ΚΥΤ της Μόριας και του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί. Τα κέντρα Υγείας της Καλλονής και του Πολιχνίτου έχουν κλείσει προληπτικά καθώς «εργαζόμενη σε αυτά ως μέλος του νοσηλευτικού τους προσωπικού, κόρη τής 76χρονης που απεβίωσε εξαιτίας της νόσου Covid-19, απεδείχθη θετική στον ιό». Σε καραντίνα, για μία εβδομάδα, τέθηκε όμως και το ιατρικό προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτά, αφήνοντας μεγάλο τμήμα του νησιού, χωρίς πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο Δήμος Δυτικής Λέσβου εξετάζει το  ενδεχόμενο να δημιουργηθεί άμεσα υπαίθριος σταθμός του ΕΚΑΒ, καθώς και ιατρείο επειγόντων περιστατικών στο κτίριο τής “πρώην Εμπορικής” στο κέντρο της Καλλονής. Την ίδια ώρα βουλευτές του νησιού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση όχι μόνον να καλύψει αμέσως τα κενά στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, αλλά και να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς, ειδικά πνευμονολόγους και παθολόγους, στο κρατικό σχέδιο για την προστασία των κατοίκων. Μια πρόταση που θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια όχι μόνο για τη Λέσβο, αλλά για όλα τα νησιά και τις ακριτικές κυρίως περιοχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι