ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων το Δεκαπενταύγουστο

Εκτινάχθηκαν οι σκληροί δείκτες – Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων, slpress

Η Ελλάδα μένει σταθερά στα κατά μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περισσότερα. Εντούτοις ο μεγάλος τρόμος για τους ειδικούς είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Τότε θα έχουμε πιθανόν ένα εκρηκτικό μείγμα λόγω των εορτασμών αλλά και λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές του Αυγούστου, μια που θα πλησιάζει τότε και το άνοιγμα των σχολείων. Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται ένα τσουνάμι κρουσμάτων.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι τον Αύγουστο θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί όταν ο κόσμος αρχίσει να μαζεύεται σε κλειστούς χώρους τον Οκτώβρη. Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για πρόγνωση κρουσμάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης “δείχνει” 3.400 κρούσματα ημερησίως πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Όμως τον Δεκαπενταύγουστο υπάρχει και ένα καθαρά ελληνικό θέμα: τα πανηγύρια, οι Μαρίες που γιορτάζουν αλλά και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, που θα φέρουν σε επαφή νέους με ηλικιωμένους. Είναι επίσης θέμα και η προσέλευση πιστών –συνήθως μεγάλων ηλικιών– στην Τήνο, στην Πάρο και σε εκκλησίες άλλων νησιών, όπου πάντα παρατηρείται μεγάλη συνάθροιση κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Οι εκτιμήσεις για το φετινό χειμώνα

Πέρσι αντίστοιχα πάντως δεν σημειώθηκε έξαρση αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, αλλά τέλη Σεπτέμβρη και κυρίως τον Οκτώβρη, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα. Φέτος υπάρχουν δύο νέοι παράγοντες που μπορεί να τροποποιήσουν απρόβλεπτα την κατάσταση. Ο ένας είναι η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ο δεύτερος το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Αν δεν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη που να παρακάμπτει ακόμα πιο θεαματικά τα εμβόλια ή τα φυσικά αντισώματα από προηγούμενη νόσο, τότε ο χειμώνας θα βρει τη χώρα μόνον με την Δέλτα και με εμβολιασμένο πλήρως περισσότερο από το 50% του πληθυσμού (τώρα είμαστε στο 49,5%). Θα έχουν περάσει όμως και εννέα μήνες από τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ίσως έχει μέχρι τότε καμφθεί σημαντικά και η ποσότητα αντισωμάτων που διαθέτουν. Τρίτη δόση δεν μελετάται προς στιγμή παρά μόνον σε ανοσοκατεσταλμένους και μάλιστα ακόμη κι αυτοί, θα πάρουν σειρά μετά τον Σεπτέμβρη.

Υπάρχουν ειδικοί που πιστεύουν ότι έστω και αυτό το 50% των εμβολιασμένων θα αναστείλει την υψηλή μετάδοση της Δέλτα και θα είμαστε ουσιαστικά στην ίδια “γραμμή εκκίνησης” με τον περσινό χειμώνα, όπου ναι μεν δεν υπήρχε η Δέλτα, αλλά δεν υπήρχαν και εμβολιασμένοι. Η μετάλλαξη αυτή, αν και παρακάμπτει τα αντισώματα, δεν αχρηστεύει διόλου τον εμβολιασμό, καθώς διεθνώς διαπιστώνεται ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν πολύ ηπιότερα, τουλάχιστον όσοι έχουν κάνει το Pfizer για το οποίο υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία.

Φόβοι για τους ανεμβολίαστους

Εντούτοις αν νοσήσει το ένα τρίτο από τα 3.000.000 των ενηλίκων ανεμβολίαστων (ή από τους 1.200.000 ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών), πολλοί από αυτούς θα χρειαστεί να εισαχθούν για νοσηλεία και κάποιοι (άγνωστο πόσοι) θα χρειαστούν ΜΕΘ. Στην έξαρση του χειμώνα είχαμε 500 εισαγωγές ασθενών την ημέρα σε κοινές κλίνες Covid και 50 από αυτούς (κάθε μέρα) χρειάζονταν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Δεν θεωρείται πιθανό να επαναληφθεί η ίδια εικόνα, καθώς οι περισσότεροι ευπαθείς έχουν υπολογίσιμη κάλυψη από το εμβόλιο, όμως σε μια τόσο μεγάλη διασπορά στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά πόσες ΜΕΘ θα χρειασθούν και πόσο θα καμφθεί το σύστημα υγείας, εις βάρος και των άλλων ασθενειών που ενάμισι χρόνο τώρα αντιμετωπίζονται ως παράπλευρες απώλειες.

Ο υπουργός Υγείας αλλά και οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων της χώρας επιμένουν στην μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, όμως θεωρείται απίθανο να γίνει υπολογίσιμος αριθμός εμβολιασμών μέσα στον Αύγουστο και ίσως ο ρυθμός αυξηθεί λίγο στις αρχές Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν έστω και με μια δόση προτού φύγουν για διακοπές.

Τα νησιά που προβληματίζουν

Το κίνητρο πάντως των 150 ευρώ ή και άλλα κίνητρα έπαιξαν ρόλο, καθώς οι νέοι ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλες ομάδες οι οποίες μάλιστα  κινδυνεύουν και περισσότερο. Συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο εμβολιάστηκε το 33% (από 22% στις 15/07) των νέων ηλικίας 20-24 ετών, δηλαδή καλύφθηκε ένα επιπλέον 10%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών το ποσοστό ανέβηκε μόλις κατά 2,6% (από 65% έφτασε το 67,6%).

Αλλά και στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών παρατηρείται απροθυμία. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων σε αυτές τις ηλικίες ήταν στις αρχές Ιουλίου στο 69% και τώρα έφθασε το 71%. Παράλληλα εξετάζονται και άλλα αποτρεπτικά μέτρα. Μία ανάσα πριν από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων βρίσκεται η Μύκονος για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, αλλά και η  Ίος, ενώ προβληματίζουν και Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος.

Απευθύνοντας δημόσια μια τελευταία προειδοποίηση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως τουλάχιστον δύο νησιά βρίσκονται πλέον «ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν από 15 ημέρες στη Μύκονο, όπως καθολική απαγόρευση μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα». Στα νησιά μετατίθενται εκτάκτως όλο και περισσότεροι αστυνομικοί, που άλλοι μοιράζουν μάσκες και άλλοι κάνουν ελέγχους για κορονοπάρτι και γενικά για τήρηση των μέτρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι