ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαζική έξοδος για τα νησιά παρά τα πολλά κρούσματα

Μαζική έξοδος για τα νησιά παρά τα πολλά κρούσματα

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια και στις εθνικές οδούς της χώρας, καθώς από χτες αναχωρούν μαζικά οι αδειούχοι του Αυγούστου προς νησιά, ιδιαίτερες πατρίδες ή θέρετρα. Εν τω μεταξύ, εδώ και είκοσι μέρες έπαυσε να ισχύει το καθιερωμένα, τα μισά κρούσματα επί του συνόλου δηλαδή να σημειώνονται στην Αττική. Η Αθήνα είναι πληθυσμιακά η μισή Ελλάδα, αλλά πλέον καταγράφει μόνο το ένα τρίτο των νέων λοιμώξεων. Οι εξάρσεις έχουν μεταφερθεί στα νησιά, κυρίως τα κοσμικά, όπου ο συγχρωτισμός είναι τρόπος διασκέδασης.

Από τα χτεσινά 2.845 κρούσματα, τα 320 καταγράφηκαν στην Κρήτη και τα 104 στην Ρόδο. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών που πάντα είχε τα “πρωτεία” στις εξάρσεις με 300-400 κρούσματα την ημέρα, χθες είχε μόνο 204. Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Ζάκυνθος και Κέρκυρα καταγράφουν σταθερά 20 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού παρουσιάζουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα 20 κρούσματα ημερησίως.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε σήμερα ότι «Δεν αποκλείεται να ξανακλείσει η Μύκονος», καθώς οι περισσότεροι προσέχουν, αλλά τη ζημιά την κάνουν οι λίγοι. Είναι μεγάλη η έγνοια των ειδικών και για το τι έχει να γίνει τέλη Αυγούστου, όταν αρχίσει η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, παραμονές του ανοίγματος των σχολείων.

Στα λιμάνια, μετά την πλήρη αδιαφορία των ναυτιλιακών εταιρειών για τη διενέργεια ελέγχων στα πιστοποιητικά των επιβατών, αναγκάσθηκε να επωμισθεί αυτό το ρόλο το Λιμενικό Σώμα, οι άνδρες του οποίου καθημερινά “φρενάρουν” πάνω από 70 άτομα που προσπαθούν να ταξιδέψουν χωρίς αρνητικό τεστ. Σήμερα αναφέρθηκε ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 5.000 άτομα που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν επειδή δεν είχαν πιστοποιητικό, όμως δεν ξεκαθαρίζεται μέσα σε πόσες ημέρες.

Τί λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος από το λιμάνι του Πειραιά χθες Παρασκευή 30/07, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 27 δρομολόγια με 24.776 επιβάτες και 5.420 επιβατικά αυτοκίνητα. Από το λιμάνι του Λαυρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά δέκα δρομολόγια στα οποία επέβαιναν 2.992 επιβάτες και 831 αυτοκίνητα. Επίσης από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 16 δρομολόγια με 7.325 επιβάτες και 1803 επιβατικά οχήματα. Σήμερα η κίνηση αναμένεται περίπου διπλάσια, καθώς πολλοί φεύγουν και για σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφύγουν τον καύσωνα στην Αθήνα.

Οι ουρές είναι μεγάλες στα λιμάνια, και οι επιβάτες προσέρχονται μία ώρα πριν από την αναχώρηση, επειδή ακριβώς γίνονται και εξονυχιστικοί έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά οι επιβάτες πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ PCR ή rapiδ test. Επίσης οι επιβάτες πρέπει να έχουν συμπληρωμένη την ειδική φόρμα που τους δίδεται με την παραλαβή του εισιτηρίου.

Για τη μετακίνηση από νησί προς την ηπειρωτική χώρα, απαιτείται διενέργεια self test. Οι Βρετανοί βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από Μύκονο, Σαντορίνη, Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Πάρο και Αντίπαρο. Στην Ελλάδα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο μέτρο αλλά ίσως γίνει “ισχυρή σύσταση” μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι