Αναρρώνει η Κίνα, αγωνιούν οι ΗΠΑ, δοκιμάζεται η Ευρώπη

Επιστολή βόμβα στον ΠΟΥ – Εκατοντάδες επιστήμονες ζητούν αλλαγή των οδηγιών του , slpress

Οι ΗΠΑ πληρώνουν πλέον το βαρύ τίμημα της πανδημίας Covid19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς καταγράφουν περισσότερους από 30.000 νεκρούς. Την ίδια ώρα η Ευρώπη μετρά συνολικά περισσότερους από 90.000 θανάτους, ενώ παγκοσμίως φέρονται να έχουν προσβληθεί από τον ιό δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Κίνα δείχνει να έχει ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση, καθώς ανακοίνωσε και πάλι σήμερα “μηδέν” θανάτους και μόλις 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα 34 ήταν “εισαγόμενα”. Αφορούσαν δηλαδή ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση του Πεκίνου επικεντρώνει πλέον στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ενώ άνοιξαν και πάλι οι υπαίθριες αγορές της Ουχάν, της πόλης στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο ιός τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δοκιμάζεται η Νέα Υόρκη 

Για το γεγονός αυτό, αλλά και για μια σειρά άλλων λόγων, ο Τραμπ επέκρινε έντονα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για χαλαρή στάση, έναντι του Πεκίνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη κρίση στη διάρκεια της προεδρίας του, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγραφεί 639.644 κρούσματα και 30.985 θάνατοι που αποδίδονται στην Covid-19.

Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι η πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης της οποίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει την καραντίνα έως τις 15 Μαΐου, βάζοντας φρένο στις σκέψεις του Τραμπ για επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας την Πρωτομαγιά. Νωρίτερα, έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο για άμεση οικονομική βοήθεια είχε απευθύνει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ζητώντας την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων ομοσπονδιακής βοήθειας για την ενίσχυση της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τους Δημοκρατικούς για καθυστέρηση στην λήψη μέτρων, δυσκολεύεται, ωστόσο, να περάσει ακόμη και τους διορισμούς που έκανε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Απείλησε μάλιστα με αναστολή το Κογκρέσο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις. Την ίδια ώρα, ο Καναδάς, όπου ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά περίπου 10% (σύνολο 1.048) σε μια ημέρα ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί στα σύνορα με τις ΗΠΑ θα παραμείνουν σε ισχύ για «σημαντικό χρονικό διάστημα».

Ελπίζει, αλλά αργεί η Ευρώπη 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρώπη πέρασε σήμερα το όριο των 90.000 θανάτων, έναν αριθμό που αποτελεί κάτι παραπάνω από το 65% των θανάτων σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ιταλία (με 21.645 θανάτους), η Ισπανία (19.130), η Γαλλία (17.167) και η Βρετανία (12.868). Συνολικά στην Ευρώπη, η οποία απέχει ακόμη από τη λήξη του συναγερμού, όπως εκτιμά το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα.

Η Ελλάδα, χάρη στην έγκαιρη λήψη μέτρων, παρουσιάζει την καλύτερη καμπύλη σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού, ενώ από τις χώρες που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, την καλύτερη εικόνα “ανάρρωσης” εμφανίζει η Αυστρία. Η Βιέννη έχει θέσει, άλλωστε, ήδη σε εφαρμογή την πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων και ετοιμάζεται για τη δεύτερη.

Η χειρότερα δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή χώρα παραμένει η Ιταλία με 21.645 νεκρούς, 525 από τους οποίους το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Αν και η χώρα παρουσίασε σήμερα μία αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε (53 λιγότεροι από χθες). Μειωμένος, για δέκατη συνεχή ημέρα, ήταν και ο αριθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ, όπως και γενικώς ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία. Με τους αποθεραπευθέντες να αυξάνονται συνεχώς, η Ρώμη σχεδιάζει δειλά-δειλά τα πρώτα βήματα άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, με στόχο την επανέναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας, από τις 4 Μαΐου.

Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη, άλλωστε, για κάποιους τομείς της παραγωγής στην Ισπανία, την δεύτερη χειρότερα πληττόμενη χώρα της Ευρώπης, με 19.130 νεκρούς. Η Ισπανία, στην οποία την Δευτέρα ξεκίνησε η λειτουργία κάποιων εργοστασίων, παρουσίασε σήμερα τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων (+5.183) από τις 9 Απριλίου.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Γαλλία με το χειρότερο πλήγμα για τη χώρα να είναι πάνω στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, όπου τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληρώματος βρέθηκε θετικό στο τεστ για COVID-19, μετά την πρόωρη επιστροφή του στη Γαλλία την περασμένη Κυριακή. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να αναρρώνει, τους πολίτες να ξαναβγαίνουν στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουν το υγειονομικό προσωπικό, φοβούμενοι όμως τις συνέπειες της πανδημίας και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να εγκαινιάζει ένα νέο νοσοκομείο για έκτακτα περιστατικά, το οποίο φτιάχτηκε σε οκτώ ημέρες στο εκθεσιακό κέντρο του Μπέρμινχαμ.

Τα γενέθλια της βασίλισσας και ο Σεπούλβεδα

Την ίδια ώρα, στη Δανία, όπου από την Τετάρτη άνοιξαν τα σχολεία, η βασίλισσα Μαργαρίτα έκλεισε σήμερα τα 80 της χρόνια, με τους υπηκόους της να γιορτάζουν τα γενέθλιά της κλεισμένοι στα σπίτια τους. Βγήκαν ωστόσο στα μπαλκόνια, σε δρόμους και σε πάρκα, υψώνοντας σημαίες, κάτι που η βασίλισσα παρακολούθησε από την τηλεόραση, κλεισμένη στο κάστρο του Φρέντενσμποργκ.

Στην γειτονική Γερμανία άλλοι 315 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ η Μέρκελ ανακοίνωσε χθες ότι η έξοδος από το lockdown θα ξεκινήσει με μερικό άνοιγμα των καταστημάτων την επόμενη εβδομάδα και των σχολείων από τις 4 Μαΐου. Την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους και οι περισσότερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Παραλλήλως, στην Ολλανδία μια πρώην φυλακή στο Μάαστριχτ μετατράπηκε σε κέντρο για άστεγους, η Ουγγαρία παρατείνει τα έκτακτα μέτρα για μία εβδομάδα, η Ελβετία προχωρά σε μια σταδιακή αλλά πολύ αργή χαλάρωση των μέτρων από τις 27 Απριλίου και η Πολωνία ανοίγει κι πάλι από τη Δευτέρα τα πάρκα και τα άλση. Στα Σκόπια, σε καραντίνα τέθηκαν ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Όλιβερ Σπάσοφσκι και δύο υπουργοί, ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται για την κορύφωση της διάδοσης του ιού στη χώρα.

Η ημέρα σημαδεύτηκε πάντως από τον θάνατο του Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα, ο οποίος πέθανε από την Covid-19 σε ηλικία 70 ετών στην Ισπανία. Γνωστός για το μπεστ-σέλερ του “Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης”, ο στρατευμένος συγγραφέας είχε καταδικασθεί σε εξορία από τις αρχές στην πατρίδα του τη Χιλή, επί δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Ο Σεπούλβεδα  νοσηλευόταν εδώ και ενάμιση μήνα στο Οβιέδο της Αστούριας, καθώς παρουσίασε συμπτώματα μετά την επιστροφή του από ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ στην Πορτογαλία. Έγραψε περίπου είκοσι μυθιστορήματα, ανάμεσά τους και το “Ο κόσμος του τέλους του κόσμου”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι