Ανατροπή στην υπόθεση Βαλυράκη – Τι έδειξε ιατροδικαστική εξέταση

Έντονη αντίδραση της χήρας Βαλυράκη στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης

Αλλάζουν τα δεδομένα στην υπόθεση του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, που αρχικά είχε αποδοθεί σε ατύχημα. Η ιατροδικαστής κάνει λόγο για χτυπήματα και από άλλα όργανα, πέραν της προπέλας του σκάφους του, και η σύζυγος του πρώην υπουργού δηλώνει πεπεισμένη ότι ο Σήφης Βαλυράκης δολοφονήθηκε.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησε η κα. Χαρά Σπηλιοπούλου και αποκάλυψε το protothema.gr, το θύμα έφερε και κακώσεις που δεν μπορούν να αποδοθούν στην προπέλα του σκάφους, στο οποίο επέβαινε. Με το εύρημα αυτό όμως δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το εάν ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη οφείλεται όντως σε αυτοτραυματισμό, όπως είχε ειπωθεί αρχικά. Ερωτήματα δημιουργούνται όμως και γιατί αυτά τα χτυπήματα, για τα οποία μάθαμε σήμερα, δεν διαγνώστηκαν εξαρχής.

«Αν δεχθούμε ότι οι δυο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους, τότε απομένει να βρεθούν τα λοιπά όργανα με τα οποία έχουν προκληθεί οι λοιπές κακώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιατροδικαστής. Η ίδια προσθέτει ότι «σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις αυτών των οργάνων, θα γίνει συμπληρωματική έκθεση με τη σχετική αξιολόγηση».

Τι λέει η οικογένεια Βαλυράκη 

Για εξέλιξη που ανοίγει μια άλλη σελίδα στην υπόθεση έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη. «Η ουσία όλης της ιστορίας είναι πως υπάρχουν χτυπήματα στο πρόσωπο του Σήφη Βαλυράκη που δεν τα γνωρίζαμε. Κατά τη προσωπική μου άποψη ανοίγει μια άλλη σελίδα στην υπόθεση, που μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλά θέματα διάφορων επιπτώσεων στην εν λόγω υπόθεση» είπε, μιλώντας στο Mega, ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πράγματι υπήρχαν χτυπήματα και από άλλο όργανο, το οποίο δεν είναι  προπέλα» και ότι «δεν έχει διευκρινιστεί το αν τα χτυπήματα είναι από ένα ή περισσότερα αντικείμενα, αυτό που προκύπτει είναι πως τα χτυπήματα είναι από περισσότερα αντικείμενα». Σημειώνεται ότι η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη είχε μιλήσει εξαρχής για εγκληματική ενέργεια και όχι για ατύχημα.

Εντωμεταξύ, πληροφορίες από το περιβάλλον της οικογένειας του θανόντος υπουργού, σημειώνουν ότι πρόκειται για ανατροπή στην υπόθεση και κάνουν λόγο για εγκληματική ενέργεια. Την ίδια ώρα, η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη εκφράζει την πεποίθησή της ότι ο Σήφης Βαλυράκης δολοφονήθηκε.

«Σήμερα πήραν απάντηση όλοι όσοι ήθελαν η υπόθεση Σήφη Βαλυράκη να είναι ένα απλό επεισόδιο αυτοτραυματισμού. Αποδείχτηκε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι ο σύζυγός μου, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, δολοφονήθηκε» αναφέρει. Η ίδια προσθέτει ότι «τώρα πλέον, έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη για να ανακαλύψει την αλήθεια και να τιμωρήσει παραδειγματικά αυτούς που στέρησαν τη ζωή από τον άνθρωπό μας».

Ερωτήματα για την καθυστέρηση

Υπενθυμίζεται ότι ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός από το Λιμενικό, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Το σώμα του 78χρονου πρώην υπουργού, ο οποίος φορούσε καταδυτική στολή, βρέθηκε ένα μίλι μακριά από το σκάφος του, στα βράχια ενός μικρού νησιού, που ονομάζεται “Πεζονήσι” ή “Νησί των Ονείρων”. Σύμφωνα με όσα είχε πει τότε η σύζυγός του, ο Σήφης Βαλυράκης είχε αναχωρήσει στις δύο το μεσημέρι από την Ερέτρια με φουσκωτό σκάφος. Λίγη ώρα μετά την δήλωση εξαφάνισης, το σκάφος αυτό είχε βρεθεί από ένα αλιευτικό. Ήταν προσαραγμένο νοτιοανατολικά στη νησίδα Αγία Τριάδα (Ασπρονήσι), χωρίς επιβάτες, με τη μηχανή να δουλεύει και με δύο ψαροντούφεκα στο εσωτερικό του.

Η σημερινή εξέλιξη, παράλληλα με την ανατροπή που φέρνει στην υπόθεση, δημιουργεί και κάποια σοβαρά ερωτήματα για την έως τώρα έρευνα. Ειδικά όταν, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, πραγματογνώμονας έδινε λίγες πιθανότητες ο πρώην υπουργός να έχει χτυπηθεί από την προπέλα του δικού του σκάφους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αρχικά είχε διερευνηθεί η συμμετοχή στο τραγικό περιστατικού και ενός αλιευτικού σκάφους. Η εκδοχή αυτή είχε βασιστεί στη μαρτυρία ερασιτέχνη ψαρά, σύμφωνα με την οποία το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη είχε προσεγγισθεί από αλιευτικό σκάφος, ο χειριστής του οποίου του ζήτησε τον λόγο. Ο ίδιος μάρτυρας είχε συμπληρώσει ότι το αλιευτικό έκανε στη συνέχεια κύκλους γύρω  από το φουσκωτό, για να προκαλέσει κυματισμούς, εξαιτίας των οποίων, ο θανών θα μπορούσε να χάσει την ισορροπία και να πέσει στη θάλασσα.

Ωστόσο, το πόρισμα που συντάχθηκε την 1η Μαρτίου από το Τμήμα Φυσικών και Χημικών Εξετάσεων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων δεν έδειξε κανένα ίχνος από την ειδική προστατευτική βαφή που χρησιμοποιούν τα αλιευτικά, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλα στοιχεί οδήγησε στηνδιαγραφή του σεναρίου περι εμπλοκής δεύτερου σκάφους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι