ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανησυχία για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην Εύβοια μετά τα 5 R

Ανησυχία για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην Εύβοια μετά τα 5 R

Δύσκολη νύχτα πέρασε η νότια Εύβοια μετά τη νέα σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 22:06, με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της κοινότητας Ζαράκων, σε απόσταση 56 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Η νέα ισχυρή δόνηση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στους σεισμολόγους για την εξέλιξη του φαινομένου. Είχε προηγηθεί χθες τα ξημερώματα σεισμός 4,8 Ρίχτερ και ακολούθησαν δεκάδες σεισμοί μικρότερης έντασης που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μετασεισμική ακολουθία, όμως η χθεσινοβραδινή δόνηση, 5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, 5,2 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο καθιστά επισφαλή κάθε πρόβλεψη.

«Πρέπει να περάσουν 2-3 μέρες για να εφησυχάσουμε. Αν και δεν μας ανησυχεί κάτι, έχει περιπλεχθεί η κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ευθύμιος Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε την εκδήλωση ισχυρότερου σεισμού, αν και όπως είπε είναι μικτή η πιθανότητα. Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook, ο τόνισε: «To πρωί έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τον αποψινό 5άρη συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε: «Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία».

Ζημιές σε παλαιά σπίτια

Ο νέος σεισμός προκάλεσε προβλήματα στα παλαιά πέτρινα

σπίτια ιδίως σε αυτά που είχαν προκληθεί ζημιές από τον πρωινό σεισμό και οι κάτοικοι φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγχωριανών τους. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ανέφερε ότι «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα σε σπίτια και άλλα κτίρια». Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στη νότια Εύβοια προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για την ασφάλειά τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι