Ανοίγει η έρευνα για τη σεξουαλική βία – Στο επίκεντρο η υπόθεση Λιγνάδη
21/02/2021Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του Θεάτρου, με αιχμή την πολύκροτη υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται στην ΓΑΔΑ για βιασμούς κατά συρροή. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι ότι η υπόθεσή του θα οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις, που θα πάρουν και αυτές τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Ουσιαστικά η έρευνα για όλες τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας στον χώρο του Θεάτρου αρχίζει την Δευτέρα. Καθοριστική αναμένεται να είναι η προγραμματισμένη για αύριο κατάθεση του προέδρου του Σωματείου Ηθοποιών, Σπύρου Μπιμπίλα, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος ερευνά συνολικά τις καταγγελίες ηθοποιών και όχι μόνο, για πράξεις εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας στον καλλιτεχνικό χώρο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΗ έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο Σωματείο για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας. Καταγγελίες που έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργεί το Σωματείο Ηθοποιών. Οι πληροφορίες θέλουν τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών να έχει ζητήσει από τον κ. Μπιμπίλα και τις κατηγορίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος, μετά τις μηνύσεις εναντιόν του, τελεί υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ.
Η υπόθεση Λιγνάδη
Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα λάβει το πρωί της Δευτέρας, αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, προκειμένου να οργανώσει την υπερασπιστική τακτική του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο. Το πρωί της Κυριακής μεταφέρθηκε, με όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, από την ΓΑΔΑ στον ανακριτή, απ’ όπου αποχώρησε περίπου 35 λεπτά αργότερα, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
O Δημήτρης Λιγνάδης θα παραμείνει κρατούμενος στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα απολογηθεί για τις εναντίον του κατηγορίες. Σημειώνεται ότι το στίγμα της υπερασπιστικής του γραμμής, το έδωσε αμέσως μετά την σύλληψή του, ο συνήγορος του σκηνοθέτη-ηθοποιού, ο οποίος δήλωσε ότι ο εντολέα του αρνείται τις κατηγορίες. Βαρύνουσα σημασία έχει πάντως για τις εξελίξεις μετά την απολογία του η πιθανή συρροή περισσότερων από μία περιπτώσεων τέλεσης των καταγγελόμενων αδικημάτων. Αυτός εκτιμάται, άλλωστε, ότι ήταν και ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.
Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφέρουν ότι το “κατηγορώ” των εισαγγελέων που άσκησαν την ποινική δίωξη εστιάζει σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και στις δύο περιπτώσεις, τα θύματα ήταν αλλοδαποί ανήλικοι ή οριακά σεξουαλικώς ανήλικοι, δηλαδή 15 ετών παιδιά. Στην πρώτη μήνυση, ο μηνυτής, 40 ετών σήμερα, κατήγγειλε πως βιάστηκε από τον σκηνοθέτη, το 1995, όταν ήταν 15 ετών. Από τότε έχουν περάσει 26 χρόνια και τα αδικήματα για τα οποία τον μηνύει έχουν παραγραφεί.
Η δεύτερη μήνυση όμως, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, τελέστηκε πιθανόν το 2015 ή το 2016 και, καθώς αφορά ενεργή υπόθεση, αφού το καταγγελόμενο αδίκημα δεν ΄΄εχει παραγραφεί, ήταν αυτή που δρομολόγησε τις δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού. Ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική ήταν και η κατάθεση μιας γυναίκας μάρτυρα, η οποία φερεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα. Η κατάθεση αυτή, η οποία κράτησε πολλές ώρες, θεωρήθηκε κομβικής σημασίας και επιτάχυνε τις εξελίξεις στην υπόθεση.
Γιατί συνελήφθη ο Λιγνάδης
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτίες που οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του .
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, όπως φαίνεται να περιγράφεται στο ένταλμα, οι εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοσή του από την ανακρίτρια, αλλά και η ίδια, επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που καθιστούν, κατά την κρίση τους, απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ένταλμα δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων αδικημάτων, και μάλιστα μεγάλης απαξίας, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη, μέσα από πραγματικά περιστατικά, καθώς και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού .
Κατά πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
- Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
- Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
- Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
- Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
- Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
- Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
- Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.
Τα διεθνή ΜΜΕ και η Μενδώνη
Η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία έχει συνταράξει τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο και την ελληνική κοινή γνώμη, κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου με πολλά διεθνή ΜΜΕ να κάνουν εκτενείς αναφορές στο θέμα. Οι New York Times, σε άρθρο με τίτλο «Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρατείται μετά από ένταλμα σύλληψης για βιασμό», υπογραμμίζουν ότι είναι ο πιο γνωστός από πολλούς καλλιτέχνες που έχουν κατονομαστεί στο πλαίσιο των καταγγελιών που συγκλονίζουν τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο. Ανάλογα δημοσιεύματα για την υπόθεση και συνολικά το ελληνικό #Metoo υπάρχουν στο BBC, το EURONEWS, το France 24, καθώς και στο Γαλλικό και το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχεδόν σε όλα τα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την περασμένη Παρασκευή, αλλά και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγιναν κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ίδια ημέρα. Δεσπόζουσα θέση δίνουν τα δημοσιεύματα και στις πολιτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το θέμα, εστιάζοντας κυρίως στις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της υπουργού Πολιτισμού.
Κατά της υπουργού Πολιτισμού, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, καταφέρεται και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, καταλογίζοντάς τους «επικοινωνιακή ομοβροντία, μετά από τρεις εβδομάδες εκκωφαντικής κυβερνητικής σιωπής».
Το ΣΕΗ κάνει λόγο για «χυδαία προσπάθεια» της κυρίας Λίνας Μενδώνη και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «να παριστάνουν οι ίδιοι τα θύματα» και διερωτάται για ποιο λόγο η υπουργός δεν ήρθε σε επαφή με τους καταγγέλλοντες και τους δικηγόρους τους, όταν βγήκαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες, αλλά μόνο όταν αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις που δεν έχουν παραγραφεί. Αντιδράσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού, ειδικά για την συνέντευξη Τύπου εκδηλώνονται και από πολίτες, οι οποίοι συλλέγουν υπογραφές για την παραίτησή της δτο διαδίκτυο.