ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απαθής στο δικαστήριο η 29χρονη που “τσιμεντάρησε” το παιδί της

Ποιος ξεκλήρισε την οικογένεια στην Ανδραβίδα;

Αν και η κατάσταση του περίεργου ζευγαριού που τελικά σκότωσε και τσιμεντάρησε το 7χρονο αγόρι στην Κυψέλη ήταν γνωστή στον περίγυρο και ήταν σαφές ότι δύο παιδάκια κακοποιούνταν αφού ακούγονταν κατά καιρούς τα ουρλιαχτά τους, κοινωνία αλλά και υπηρεσίες έλαμψαν δια της απουσίας τους. Όπως εξάλλου τεκμαίρεται ότι ισχύει και στην περίπτωση του γηροκομείου, όπου δεκάδες άνθρωποι φέρονται να απεβίωσαν δεμένοι και “χαπακωμένοι”, με εμφανή την τουλάχιστον ελλειμματική “εποπτεία” της πολιτείας.

Όσον αφορά στο αδικοχαμένο αγοράκι, η μητέρα οδηγήθηκε σήμερα στο δικαστήριο και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη για ανθρωποκτονία από κοινού (σ.σ. ο όρος παιδοκτονία αναφέρεται σε βρέφη για βρέφη). Όπως προκύπτει από αστυνομικές πηγές, το έγκλημα αποκαλύφθηκε τυχαία όταν σχετικά πρόσφατα συνελήφθη άνδρας για υπόθεση ναρκωτικών και, συγκεκριμένα, για το ιδιαίτερα επικίνδυνο shisha (κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη που περιέχει μέχρι ασετόν και υγρά κλιματιστικών και θεωρείται η “κοκαΐνη των φτωχών”).

Αυτός φέρεται να είπε ότι ξέρει κάτι για έναν Πολωνό οικοδόμο «ότι έχει σκοτώσει». Εν συνεχεία έγιναν έρευνες και προχθές βρέθηκαν τα οστά του παιδιού και συνελήφθη ο Πολωνός δράστης και η συνεργός του, μητέρα του παιδιού. Ο Πολωνός βάζει συχνά τα κλάματα και δείχνει συντετριμμένος, αλλά η μητέρα όχι. Ομως παρά τη σκληρότητα του εγκλήματος, πρέπει να αναφερθεί ότι η μητέρα ήταν και η ίδια θύμα κακοποίησης, ένα παιδί παραπεταμένο που έμεινε έγκυος στα 15 του και ασχολήθηκε μαζί της τότε το “Χαμόγελο του Παιδιού”, καθώς δεν υπήρχε κανείς να την φροντίσει. Είναι επίσης άγνωστο, πέραν από τη χρήση ναρκωτικών, ποια είναι η ψυχιατρική της κατάσταση.

Μέχρι την τυχαία σύλληψη που αποκάλυψε το έγκλημα, πάντως, υπάρχουν διάχυτες ευθύνες σε πολλούς φορείς αλλά και στο ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του ζευγαριού, καθώς και στους γείτονές του. Όσον αφορά στην Αστυνομία, αυτή προφανώς εκτιμούσε επί πέντε χρόνια ότι δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εξαφάνιση ενός 7χρονου παιδιού που επί χρόνια κακοποιείτο. Δεν προσμετρήθηκε ότι μάνα και εραστής ήταν χρήστες ουσιών και ίσως ψυχικά ασθενείς.

Και όταν η μητέρα έλεγε για το εξαφανισμένο παιδί ότι «το πήρε ο πατέρας του στην Πολωνία», η ΕΛΑΣ δεν σκέφτηκε να το ερευνήσει περαιτέρω –γιατί τότε θα μάθαινε ότι ο βιολογικός πατέρας ήταν έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική και δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον. Φυσικά ούτε σήμα προς Ιντερπόλ στάλθηκε για να διερευνηθεί η τύχη του 7χρονου “που εξαφανίστηκε”. Επίσης ούτε το σχολείο της περιοχής έκανε αναφορά για ένα παιδί που έπρεπε να πηγαίνει στην Α ή στην Β δημοτικού και όμως ήταν εξαφανισμένο.

Ούτε οι γείτονες που άκουγαν τα ουρλιαχτά των παιδιών έκαναν ποτέ καταγγελία, έστω και ανώνυμα. Αλλά ούτε και η Πρόνοια, ενώ γνώριζε την κατάσταση στο σπίτι της Ελληνίδας και του Πολωνού, παρακολούθησε την οικογένεια για να προλάβει τα χειρότερα.

Πώς γλίτωσε η μικρή

Η αδελφή του παιδιού φαίνεται πως  γλίτωσε στο “τσακ”, καθώς υιοθετήθηκε ένα χρόνο μετά το φόνο. Υιοθετήθηκε, συγκεκριμένα, επειδή πήγε χτυπημένη στο σχολείο και κινητοποιήθηκε η Πρόνοια. Όμως υπήρχε και βαθύ παρελθόν. Η μητέρα είχε μείνει έγκυος στα 15 της και είχε απασχολήσει το “Χαμόγελο του Παιδιού” το 2008. Στη συνέχεια η υπόθεση χάθηκε από τον ορατό ορίζοντα και τα παιδιά αφέθηκαν στην τύχη τους. Το αγοράκι δολοφονήθηκε και το κορίτσι ένα χρόνο μετά υιοθετήθηκε. Όταν μάλιστα το “Χαμόγελο” ασχολήθηκε με το κορίτσι το 2018 η μητέρα υποστήριξε ότι «το αγόρι το  έχει ο μπαμπάς του στην Πολωνία» και έλεγε ψέματα ότι του μίλησε και ότι ήταν καλά. Και πάλι ουδείς κινητοποιήθηκε για τη μοίρα του αγοριού.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού”  καταγγέλλει τα κενά του συστήματος αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «για το δολοφονημένο παιδί δεν έγινε ποτέ κάποια αναφορά ή κλήση στις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, ωστόσο το “Χαμόγελο” πραγματοποίησε μία σειρά ενεργειών, τόσο για τη μητέρα του (Χριστίνα-Κλαούντια) ως ανήλικη έγκυο, όσο και για την κόρη της, το πρώτο παιδί που απέκτησε δηλαδή η γυναίκα στην εφηβεία της».

Για τη μητέρα είχε γίνει καταγγελία από πολίτη ότι η έφηβη ήταν έγκυος και χρειαζόταν οπωσδήποτε βοήθεια. Η 29χρονη τότε ήταν και η ίδια ένα παραπεταμένο και κακοποιημένο παιδί για το οποίο κανείς δεν ενδιαφερόταν. Εν συνεχεία από άλλη καταγγελία, δέκα χρόνια αργότερα, το “Χαμόγελο του Παιδιού” έστειλε τότε αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων ότι η κόρη της Κλαούντια κακοποιείτο και παραμελείτο.

Την επόμενη ημέρα ο διευθυντής του σχολείου που πήγαινε η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056 και άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία, καθώς το παιδί είχε πάει στο σχολείο με μώλωπες. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τη μητέρα της να αρνείται ότι ο σύντροφός της κακοποιούσε την μικρή. Τελικά σε δύο μήνες το κοριτσάκι ανατέθηκε σε ανάδοχη οικογένεια.

Όταν το αδελφάκι της δολοφονήθηκε, η μικρή φέρεται να έλειπε σε άλλο σπίτι και ο Πολωνός με τη μάνα εξαφάνισαν σε κάδους τα ρούχα και τα παιχνίδια του παιδιού, για να γίνει πειστικό το αφήγημα ότι το αγοράκι είχε φύγει με τον πατέρα του για την Πολωνία. Τηλεφώνησαν σε εκείνους που φιλοξενούσαν το κορίτσι, να το κρατήσουν άλλες δύο μέρες για να ολοκληρώσουν και το “μνήμα” στην ταράτσα. Ομως είναι απορίας άξιο και το εξής: το κορίτσι είναι πια 13 ετών. Πώς είναι δυνατόν, έστω και σε ανάδοχη οικογένεια, όλα αυτά τα χρόνια να μη ζήτησε να επικοινωνήσει με το αδελφάκι του; Και τι απάντηση έλαβαν οι ανάδοχοι γονείς;

Απαθής μάνα

Όσον αφορά στο έγκλημα, η μητέρα απαθής είπε στους αστυνομικούς χθες, ότι δεν είχε καταλάβει ότι το παιδί κινδύνευε, επειδή εκείνη την ώρα έπαιζε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή. Ο εραστής της, επειδή το παιδί γκρίνιαζε και πεινούσε και δεν άντεχε άλλο όρθιο “τιμωρία”, του είχε βάλει μονωτική ταινία στο στόμα για να μην ακούγεται, αλλά μάλλον του σφράγισε και την μυτούλα, οπότε το αγοράκι πέθανε από ασφυξία. Όταν η μητέρα είδε το παιδί της να πέφτει κάτω, τότε είπε ότι αυτή και ο Πολωνός κατάλαβαν πως ήταν νεκρό.

«Ναι, εκεί ήμουν. Δεν είδα την μονωτική ταινία. Δεν θυμάμαι να βάζει μονωτική ταινία στο στόμα του. Ήμουν στον υπολογιστή και έπαιζα παιχνίδια. Απλώς κάποια στιγμή είδα το παιδί να πέφτει κάτω», είπε η μάνα. Κατά την πολύωρη ανάκρισή της, εντυπωσίασε το γεγονός ότι δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Αντίθετα, κράτησε μέχρι τέλους μια σκληρή και απαθή στάση, που οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν αν οφείλεται στην επί χρόνια χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού ή σε αδιάγνωστα ψυχιατρικά προβλήματα ή και στα δύο.

Ο Πολωνός είπε ότι μετανιώνει και ότι δεν είχε την πρόθεση να σκοτώσει το παιδί, αλλά ότι το αγοράκι «ήταν απείθαρχο και έπρεπε να μάθει τρόπους». Κατέθεσε ότι στις 10 ή 12 Ιανουαρίου του 2017 (δεν θυμόταν την ακριβή ημερομηνία) βρισκόταν μόνος στο σπίτι με τη μητέρα και τον μικρό, ενώ το κορίτσι βρισκόταν σε φιλικό σπίτι. Η μητέρα του παιδιού έπαιζε στον κομπιούτερ και ανέλαβε εκείνος να “συνετίσει” το αγόρι. Προσπάθησε να πάρει πάντως την ευθύνη επάνω του.

Τσιμεντάρησε το…παιδί

Όταν κατάλαβε ότι το παιδάκι ήταν άψυχο, κατασκεύασε τσιμεντένιο τάφο στην ταράτσα του 6ου ορόφου της πολυκατοικίας επί της οδού Σκιάθου 5 στα Πατήσια, λέγοντας σε όλους -και στην εννιάχρονη τότε αδελφή του Ανδρέα- ότι ο επτάχρονος έφυγε και ζει πλέον με τον πατέρα του. Το κοριτσάκι υιοθετήθηκε ένα χρόνο μετά και το ζευγάρι παρέμεινε στο σπίτι μέχρι το 2020, με το “μνήμα” στην ταράτσα.

Τότε το ζευγάρι έμεινε άστεγο και ο Πολωνός εκταφίασε το παιδί και έβαλε τα οστά σε μια εργαλειοθήκη που την είχε πάντα μαζί του. Τελικά ξαναβρήκαν σπίτι, πάλι στην Κυψέλη, και τα οστά τοποθετήθηκαν στην βεράντα του νέου σπιτιού. Οι αστυνομικοί δηλώνουν τώρα σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι κανείς από τους γείτονες δεν τους ενημέρωσε για τον τσιμεντένιο τάφο στην ταράτσα του πρώτου σπιτιού, όμως ο “τάφος” ήταν εμφανής, πάνω από το δώμα στο οποίο έμενε η οικογένεια. Απλώς η Αστυνομία τότε δέχτηκε την καταγγελία για αγνοούμενο παιδί χωρίς να ψάξει ιδιαίτερα το θέμα και να πάρει καταθέσεις από το περιβάλλον.

Τώρα οι ίδιοι γείτονες αναφέρουν ότι άκουγαν τα παιδιά να φωνάζουν συχνά επειδή έτρωγαν ξύλο, αλλά δεν είχαν κάνει ούτε καν ανώνυμη καταγγελία. Ο Πολωνός είπε ότι εδώ και 15 μέρες χώρισε από την 29χρονη, η οποία δηλώνει άνεργη και αρνείται ότι κάνει πλέον χρήση μεθαμφεταμίνης, κάτι που όμως παραδέχεται για τον εαυτό του ο φυσικός αυτουργός. Ο Πολωνός οδηγήθηκε χθες ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος του απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού και πήρε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί το πρωί της Τρίτης, την ίδια μέρα με τη μητέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι