ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απεβίωσε ο πρώτος Έλληνας που χειρούργησε ασθενείς με AIDS

Απεβίωσε ο πρώτος Έλληνας που χειρούργησε ασθενείς με AIDS

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο καθηγητής Χειρουργικής Βασίλης Γολεμάτης, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ εργαζόταν μέχρι και το 2021. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που χειρούργησε λαπαροσκοπικά, αλλά και ο πρώτος που χειρούργησε ασθενείς με λοίμωξη HIV (AIDS) σε εποχές που ακόμα και συνάδελφοι του ήταν πολύ φοβισμένοι για τυχόν μετάδοση της νόσου.

Γεννήθηκε στα Λεύκτρα Θηβών το 1929 στα Λεύκτρα Θηβών και αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών το 1955. Ειδικεύθηκε στην Χειρουργική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική του πεπτικού συστήματος στην Αγγλία. Αρχικά στην Ελλάδα εκλέχθηκε υφηγητής Χειρουργικής και εν συνεχεία έκτακτος Καθηγητής στην πανεπιστημιακή κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Το 1989 εκλέχθηκε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και το 1996 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ’Αγιος Σάββας, όπως και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός. του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ασθενών και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Metropolitan General, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του έως τα 92 του χρόνια. Επί των ημερών του δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός η μονάδα ασθενών με AIDS.

Basilios-Golematis

Συνεργάστηκε με κορυφαία Πανεπιστήμια σε πολλές χωρες και συνέγραψε πολλά σημαντικά συγγράμματα. Εξελέγη επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας και επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Λος Άντζελες. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Ήταν επίσης ο πρώτος που εισήγαγε το θεσμό ανταλλαγής φοιτητών και νέων ιατρών με ιατρικές σχολές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Βασίλης Γολεμάτης διετέλεσε κριτής επιστημονικών εργασιών διακεκριμένων αγγλοσαξονικών ιατρικών επιθεωρήσεων όπως της British Journal of Surgery. Εξελέγη τιμητικό μέλος της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας και ήταν ο πρώτος Έλληνας που έλαβε αυτή την διάκριση και ένας από τους 62 μόνο ακαδημαϊκούς χειρουργούς εκτός ΗΠΑ που έχουν τιμηθεί με αυτό τον τίτλο.

Με την επίσης γιατρό σύζυγό του, απέκτησαν τρεις κόρες και από αυτές, τέσσερα εγγόνια. Η σύζυγός του Νίκη Γολεμάτη είναι καθηγήτρια Μικροβιολογίας. Η κα Γολεμάτη υπηρέτησε πολλά χρόνια ως διευθύντρια στο Μικροβιολογικό του νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Σπούδασαν και οι τρεις κόρες τους, αλλά καμία, ιατρική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι