ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από σήμερα υποχρεωτικά τα self test στον ιδιωτικό τομέα

Από σήμερα υποχρεωτικά τα self test στον ιδιωτικό τομέα

Από σήμερα Δευτέρα, θα διατίθενται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ, ένα για κάθε εβδομάδα και το αποτέλεσμά τους θα πρέπει να δηλώνεται στην αντίστοιχη πλατφόρμα που αξιοποιούνταν ήδη για τον ίδιο σκοπό. Τα self test είχαν ξεκινήσει ως υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και έως το Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση δυο τεστ (ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου).

Με την διάθεση και σε αυτή τη μεγάλη ομάδα εργαζομένων, διευρύνεται η υποχρεωτική εφαρμογή του self test σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Οι δικαιούχοι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην αντίστοιχη πλατφόρμα του υπουργείου. Οι μεν του ιδιωτικού τομέα θα το δηλώνουν στην Εργάνη, οι δε του δημοσίου στην Απογραφή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν το τεστ στις αρχές κάθε εβδομάδας, παρότι οι έλεγχοι γίνονται στο τέλος της εβδομάδας.

«Θα είναι για τον ιδιωτικό τομέα υποχρεωτικά από την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει ένα τεστ ανά εβδομάδα, θα μπαίνει ο πολίτης στην πλατφόρμα του gov.gr, στο self-testing. gov.gr και μετά, όταν κάνει τη δήλωση, θα παραπέμπεται αυτόματα στην Εργάνη όπου και θα δηλώνει το αποτέλεσμα, είτε θετικό είτε αρνητικό. Το ίδιο ισχύει για το δημόσιο και για τους ελευθέρους επαγγελματίες», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Έλεγχοι εγκυρότητας self test

Αν βγει θετικό το τεστ, επειδή θα πρέπει να το επιβεβαιώσει ο πολίτης σε κάποια δημόσια δομή (συνήθως με rapid test), μπορεί να δει εδώ τα σημεία στα οποία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι τις Κυριακές και εδώ τα σημεία για τις καθημερινές πλην Σαββάτου. Για το Σάββατο εκδίδονται χωριστές ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή.

Εάν το self test βγει θετικό, κρίσιμο είναι να μην τρομάξει ο ενδιαφερόμενος, γιατί από συνολικά 185.138 θετικά self test έως τις 20 Μαΐου, διαπιστώθηκε στον έλεγχο επιβεβαίωσης ότι ήταν όντως θετικά μόνον 19.641 τεστ (δηλαδή ποσοστό 10%). Υπενθυμίζεται ότι τα αρνητικά τεστ, απορρίπτονται κλεισμένα σε σακούλα, στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά αν είναι θετικά πρέπει να κλείνονται σε δύο σακούλες, με τη μια μέσα στην άλλη.

Εάν το τεστ επιβεβαιωθεί ως θετικό, τότε ο φορέας θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα αλλά και να συζητήσει με τον γιατρό του, ακολουθώντας παράλληλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ανεξαρτήτως της ηλικίας του, εάν είναι παχύς, ή έχει διαβήτη ή υπέρταση ή άλλα υποκείμενα νοσήματα, καλό είναι να παρακολουθεί με οξύμετρο τα επίπεδα του οξυγόνου του ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι