ΘΕΜΑ

Από τα επεισόδια στα γήπεδα στις δολοφονίες εν μέση οδώ

Από τα επεισόδια στα γήπεδα στις δολοφονίες εν μέση οδώ, Γιώργος Λυκοκάπης

«Όλα είναι θέλημα Θεού: Εσύ μπορεί να πεθαίνεις στον ύπνο σου και ο Θεός να έχει αποφασίσει να σε στείλει σε μάχη», ανέφερε στο ποστάρισμα του στο Instagram μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Ένα ποστάρισμα που συνοδεύονταν από ένα μαχαίρι τύπου “karambit” (αγαπημένο όπλο των χούλιγκαν) καρφωμένο επιδεικτικά στο τραπέζι!

Μερικές ώρες πριν, είχαν προηγηθεί τα θλιβερά επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας, όπου οπαδοί του “Δικεφάλου του Βορρά” εισέβαλαν στο τερέν, αφού είχε προηγηθεί “βροχή” αντικειμένων και φωτοβολίδων. «Ωωωω, ο που…, ο μπαμπάς σας είναι νεκρός, τον σκότωσα τον πού… γιατί ήταν Αρειανός, μια ζωή θα τρέχετε, δεν γίνεται αλλιώς», είναι ένα γνωστό σύνθημα των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Το σύνθημα είχε ακουστεί και λίγο μετά από τον θάνατο του Βούλγαρου οπαδού του Άρη, Τόσκο Μποζατσίσκι. Το 2017, ο Μποζατσίσκι είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που τον καταδίωκαν. Πρέπει να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ ισχυρίστηκε πως οι οπαδοί του δεν γνώριζαν το τραγικό συμβάν και απλώς τραγουδούσαν ένα παλιό αγαπημένο σύνθημα (του 2009) των “Δικεφάλων του Βορρά”.

Προφανώς, αντίστοιχα υβριστικά και προσβλητικά ακόμα και για νεκρούς συνθήματα είναι κοινός τόπος στα ελληνικά γήπεδα. Το σίγουρο είναι πως με τέτοια ρητορική μίσους (γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται) δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη που η βία έχει πλέον γίνει μία “τοξική κανονικότητα” όχι μόνο στον άγριο κόσμο των κερκίδων, αλλά και εκτός γηπέδων. Αρκεί να δούμε τα ευρήματα από την έφοδο της αστυνομίας, σε γραφεία οπαδικών συνδέσμων που ακολούθησαν την δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού: Μαχαίρια, ρόπαλα, κροτίδες και σιδερογροθιές, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

Στα πλαίσια αυτής της “κανονικότητας” ο 23χρονος Αλβανός, που συνελήφθη για την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού, είχε τα κλειδιά γραφείου συνδέσμου οπαδών, στον οποίο ήταν “ευπρόσδεκτος”, παρά το βαρύ ποινικό του παρελθόν. Εκκρεμούσε δίκη του από το 2019 για παρόμοια επίθεση με μαχαίρι σε δύο νεαρούς οπαδούς του Άρη, ενώ φέρεται να συμμετείχε και στα άγρια επεισόδια του 2017, στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού σταδίου στον Βόλο, μεταξύ των χούλιγκαν του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Ποινικοί, επεισόδια και χούλιγκαν

“Σύστημα” έχουν γίνει οι απρόκλητες επιθέσεις χούλιγκαν σε ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι “περιπολούν” ως άλλα τάγματα εφόδου και επιτίθονται όταν διαπιστώσουν πως έχουν να κάνουν με οπαδούς ή απλούς φίλους αντίπαλής ομάδας. Όπως ακριβώς συνέβη σε δύο ανήλικα αδέλφια, λίγες ώρες μετά την δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα 10 ατόμων, ενώ έκαναν βόλτα στην Παραλία της Θεσσαλονίκης. Το ένα από τα παιδιά υπέστη αιμάτωμα στο συκώτι από τα χτυπήματα.

Είναι κοινό μυστικό πως σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών χρησιμοποιούνται ως “προκάλυμμα” από εγκληματικά στοιχεία, ως “καταφύγιο” για την εγκληματική τους δράση (ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμοί), Ό,τι περίπου έχει συμβεί εδώ και χρόνια με τον λεγόμενο αντιεξουαστικό χώρο των μπαχαλάκηδων. Εξάλλου έχει παρατηρηθεί ένα συγκεκριμένο “τρίγωνο της βίας” (μπαχαλάκηδες, ποινικοί και χούλιγκαν) από την “υπόθεση της Λεωφόρου”, μέχρι τα βίαια επεισόδια της Νέας Σμύρνης.

“Μπαχαλάκηδες της Λεωφόρου” ονομάστηκε μία συμμορία νεαρών Ελλήνων και Αλβανών οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι επιδίδονταν σε παραβατικές δραστηριότητες, αλλά και σε επεισόδια με αστυνομικούς στα Εξάρχεια, από κοινού με ομάδες αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, επρόκειτο για λούμπεν στοιχεία, χωρίς «το παραμικρό ιδεολογικό υπόβαθρο».

Στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, για πρώτη φορά είχαμε δει την κοινή δράση χούλιγκαν συνδέσμων οπαδών αντίπαλων ομάδων έναντι του “κοινού εχθρού”, της Αστυνομίας! Ήταν η περίοδος του “σκληρού” lockdown, του κλεισίματος των γηπέδων, με το κόσμο των χούλιγκαν να αναζητεί άλλα πεδία δράσης για να “εκτονωθεί”. Μάλιστα οι χούλιγκαν των συνδέσμων είχαν διεκδικήσει τα “πρωτεία” της “νίκης” στους δρόμους από τους αντιεξουσιαστές, πανηγυρίζοντας για τα βίαια επεισόδια που σημαδεύτηκαν από τον άγριο τραυματισμό ενός αστυνομικού. Στο βίντεο από τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, ακούγονται νεαροί χούλιγκαν της ΑΕΚ να τραγουδούν ένα υβριστικό σύνθημα για τους αστυνομικούς:

Η νεοναζιστική “φράξια” του ΠΑΟΚ

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως διαφέρει το “τρίγωνο της βίας”. Στην συμπρωτεύουσα χούλιγκαν και ποινικοί συναντώνται με τον υπόκοσμο των νεοναζί. Όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο, λόγω της αλβανικής καταγωγής του δράστη, ανοιχτό άφησε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «η ΕΛΑΣ θα κάνει όσα προβλέπονται για να ρίξει άπλετο φως και σε διασυνδέσεις με άλλα περιστατικά βίας», στα οποία φέρεται να συνδέεται η λεγόμενη “νεοναζιστική φράξια” του ΠΑΟΚ.

Δημοσιεύματα συνδέουν τον 23χρονο Αλβανό ή άλλα μέλη που συμμετείχαν στην δολοφονική επίθεση (ήταν περίπου 10 άτομα) με την “νεοναζιστική φράξια” των “Δικεφάλων του Βορρά”, η οποία έχει αυτονομηθεί από την επίσημη “Θύρα 4”. Μάλιστα μέλη της “Θύρας 4” έχουν δεχτεί και βίαιες επιθέσεις από χούλιγκαν της εν λόγω φράξιας. Οι απαρχές του νεοναζισμού στις ελληνικές κερκίδες ξεκινούν από την δεκαετία του 1980 και την διαβόητη ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών). Με επίσημο έμβλημα το “Τριφύλλι” και την Σβάστικα, τα μέλη της ΝΟΠΟ πρωτοστατούσαν σε επεισόδια και διαλύθηκαν με προσωπική επέμβαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Μέλη της συγκεκριμένης νεοναζιστικής φράξιας φέρεται να μετέχουν σε μία σειρά από βίαια επεισόδια, όπως στην επίθεση εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη και στα πρωτοφανή επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, το οποίο έχουν μετατρέψει σε άτυπο ορμητήριό τους. Θυμίζουμε πως η στάση της κυβέρνησης στα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (όπου χούλιγκαν, μαθητές και νεοναζί συγκρούστηκαν με μέλη αριστερών οργανώσεων) είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Μια σειρά υπουργών απέφευγαν να διαγνώσουν νεοναζιστικό “χρώμα” στα επεισόδια, μιλώντας γενικώς για “καταδίκη της βίας από όπου και αν προέρχεται”, με την εξαίρεση του Νίκου Δένδια που είχε ξεκάθαρα αναφερθεί σε «βία νεοναζί».

Βεβαίως, τόσο οι “μπαχαλάκηδες της Λεωφόρου”, όσο και η “νεοναζιστική φράξια” του ΠΑΟΚ, είναι γέννημα θρέμμα μίας νοσηρής κατάστασης που επικρατεί για χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με “κίτρινους”, “κόκκινους”, “πράσινους” και “δικέφαλους” αθλητικούς παράγοντες παγίως να “χαϊδεύουν τα αυτιά” των δικών τους “στρατών”, φτάσαμε από την “κανονικότητα” των επεισοδίων στα ελληνικά γήπεδα, να θρηνούμε νεκρούς από απρόκλητες δολοφονικές επιθέσεις εν μέση οδώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι