ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απέρριψε τα μονοκλωνικά αντισώματα για Covid ο ΠΟΥ

Απορρίπτει με καθυστέρηση τα μονοκλωνικά αντισώματα ο ΠΟΥ, Όλγα Μαύρου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει ισχυρή σύσταση να μην στηρίζονται οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας σε συγκεκριμένα έτοιμα τεχνητά αντισώματα, καθώς δεν φαίνεται να φέρνουν κανένα αποτέλεσμα στην λοίμωξη με μεταλλάξεις του κορονοϊού και ειδικά στην Όμικρον.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα που ο ΠΟΥ θεωρεί αναποτελεσματικά είναι τα αντισώματα sotrovimab (των GSK και Vir Biotechnology) και το διπλό casirivimab-imdevimab, το “κοκτέιλ” των εταιριών Regeneron και Roche που είχε δοθεί και στον Τραμπ, με αποτέλεσμα τότε να επικρατήσει ενθουσιασμός. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αντισώματα “έτοιμα” που χορηγούνται συνήθως ενδοφλεβίως σε άτομα που δυσκολεύονται να αναπτύξουν δικά τους αντισώματα. Προηγουμένως ο ΠΟΥ τα συνιστούσε ως όπλα στη φαρέτρα κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του ΠΟΥ οι οποίοι επεξεργάζονται κατευθυντήριες γραμμές στη θεραπεία, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ). Όπως αναφέρουν, κάνουν αυτή την αρνητική σύσταση μετά από εργαστηριακές μελέτες που έδειξαν ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι απίθανο να φέρουν αποτέλεσμα έναντι των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, ιδίως της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της.

Στις ίδιες επικαιροποιημένες οδηγίες της ο ΠΟΥ συστήνει την υπό όρους χρήση του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη (της Gilead), ουσία που αρχικά είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Η ΠΟΥ συνιστά να χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, αλλά όχι σε εκείνους που είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η νέα σύσταση προέκυψε με βάση τα αποτελέσματα πέντε κλινικών μελετών σε συνολικά 7.643 ασθενείς, οι οποίες έδειξαν 13 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με σοβαρή Covid-19 μεταξύ όσων έπαιρναν ρεμδεσιβίρη, αλλά 34 περισσότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η ρεμδεσιβίρη, παραμένει αποτελεσματική και στις υποπαραλλαγές της Όμικρον, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Η ΠΟΥ γνωμοδοτεί ότι όπως δείχνει πλέον η διεθνής εμπειρία, τρία φάρμακα κατά της αρθρίτιδας (tocilizumab ή sarilumab και baricitinib) μπορούν πλέον να συνδυαστούν, επιπροσθέτως από τα κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19. Απεναντίας, τοποθετείται αρνητικά στη χρήση ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, ανεξαρτήτως από το πόσο σοβαρά νοσούν.

Όσον αφορά στα κορτικοειδή, η ΠΟΥ αναφέρει ότι πολλές επιπλοκές του κορονοϊού αποτελούν παράπλευρες απώλειες από το ίδιο μας το ανοσοποιητικό. Γι΄ αυτό το λόγο και θεωρεί ότι τα αντιφλεγμονώδη είναι σπουδαίο όπλο σε αυτή τη μάχη, ειδικά με τις επιθετικές μεταλλάξεις. Μεταξύ αυτών που θεωρεί χρήσιμα είναι τα κορτικοστεροειδή, η μπαρισιτινίμπη, που είναι ανοστροποποιητική ουσία,  και οι αναστολείς της ιντερλευκίνης 6.

Άλλη αντιική ουσία είναι η μολνουπιραβίρη την οποία ο ΠΟΥ συνιστά υπό όρους, ενώ απεναντίας συνιστά ενθέρμως την νιρματρελβίρη και ριτοναβίρη (που είναι ο συνδυασμός του φαρμάκου Paxlovid). Ομως ασκείται και κριτική στον ΠΟΥ, με την έννοια ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είχε ήδη επισημάνει από τον περασμένο Φλεβάρη την αναποτελεσματικότητα κάποιων αντισωμάτων, και Αμερικανοί αλλά και Βρετανοί ειδικοί σχολιάζουν ότι «έπρεπε να έχει κάνει συστάσεις νωρίτερα η ΠΟΥ». Στην Ευρώπη δεν έχουν εκδοθεί σαφείς οδηγίες από τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΜΑ, για την αναποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών έναντι της Όμικρον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι