ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεδικασμένο από το Συμβούλιο Επικρατείας για τις παρενέργειες των εμβολίων

Δεδικασμένο από το Συμβούλιο Επικρατείας για τις παρενέργειες των εμβολίων. Όλγα Μαύρου

Αποζημίωση για τις δύο θρομβώσεις που υπέστη μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca θα ζητήσει ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης, όπως δήλωσε σε χθεσινές και σημερινές συνεντεύξεις τους προς τηλεοπτικά μέσα. Δεν γνωρίζει ακόμη κατά ποιων θα στραφεί (πιθανότατα κατά παντός υπευθύνου). Σύμφωνα με τα χθεσινά πορίσματα της Φαρμακοεπαγρύπνησης, συμπεριλαμβανομένου του ενός προ μηνός, τέσσερα συνολικά περιστατικά με παρενέργειες θρομβοεμβολικών και αιμορραγικών επεισοδίων συνδέονται με το εμβόλιο.

Αποζημιώσεις διεκδικεί ήδη, πάντως, άγνωστος αριθμός συγγενών παθόντων, ακόμα και χωρίς σχετικά πορίσματα. Υπενθυμίζεται ότι προ 11 ημερών ημερών το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώσει. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα εμβόλια για τον κορονοϊό, αλλά στο πολυδύναμο, όμως τώρα πλέον αποτελεί δεδικασμένο και για όλα τα εμβόλια.

Το θέμα είναι εν προκειμένω ότι οι εταιρείες έχουν υπογράψει πολύ ειδικές συμβάσεις αποποίησης ευθυνών και το κράτος από πλευράς του μπορεί να οχυρωθεί στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός δεν είναι νομικά υποχρεωτικός (όπως ήταν για το παιδικό εμβόλιο της πρόσφατης απόφασης). Παρόλα αυτά όταν ένα σκεύασμα έχει εγκριθεί από την πολιτεία (συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου) με άδεια χορήγησης και όταν για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες διατίθετο στην ελληνική επικράτεια αποκλειστικά μόνον ένα εμβόλιο (με την πολιτεία συγχρόνως να παροτρύνει έντονα τους πολίτες να εμβολιαστούν,) τότε το κράτος φέρει και την αναλογούσα ευθύνη.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ (622 του 2021) αναφέρει ότι μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση ο πολίτης ή οι συγγενείς του εάν και εφόσον έχει αποδεδειγμένα υποστεί βλάβη από εμβόλιο, με βάση τα άρθρα  4,5 και 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος και με όσα ορίζει ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932ΑΚ). «Σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού, ανακύπτει ευθέως  ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και της ηθικής βλάβης του.

»Τούτο δε, διότι, στις περιπτώσεις αυτές, η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητος), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου», καταλήγει η απόφαση. Η απόφαση εκδόθηκε για κοριτσάκι που παρουσίασε μετά τον εμβολιασμό του με το τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς, πανεγκεφαλίτιδα.

Αυτή είναι σπανιότατη νόσος που αναφέρεται ως πιθανή ανεπιθύμητη παρενέργεια του συγκεκριμένου εμβολίου, σε ένα παιδί ανά ένα εκατομμύριο δόσεων του εμβολίου. Η ίδια νόσος μπορεί να προκληθεί και από την νόσο καθαυτή της ιλαράς, ακόμη και μετά από επτά χρόνια από τη νόσηση. Το κοριτσάκι απεβίωσε προτού βγει απόφαση. Το Διοικητικό Εφετείο αρχικά κρίνοντας την υπόθεση δεν είχε δικαιώσει την οικογένεια, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου και δικαίωσε τους γονείς.

Οι θρομβώσεις στην Κρήτη

Ο 35χρονος υπενθυμίζεται ότι ένδεκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, ενώ πήγαινε για δουλειά, παρουσίασε οξύ πόνο και παράλυση στο πόδι. Διαπιστώθηκε θρόμβωση στην μηριαία αρτηρία, για την οποία υποβλήθηκε αμέσως σε πολύωρο χειρουργείο, προκειμένου να διασωθεί το άκρο που σε αυτές τις περιπτώσεις κινδυνεύει λόγω της μη αιμάτωσης. Πέντε μέρες μετά όμως παρουσίασε νέο θρόμβο στην αριστερή καρωτίδα, πρόβλημα για το οποίο επίσης υπεβλήθη σε πολύωρο χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί του δήλωσαν ότι δεν πρέπει να κάνει δεύτερη δόση ούτε αυτού του εμβολίου ούτε άλλου.

Παράλληλα, δύο γυναίκες νοσηλεύονται στην Κρήτη με την μια δυστυχώς διασωληνωμένη, καθώς παρουσίασαν και οι δύο θρόμβους, με τη μία να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η 44χρονη, μητέρα τριών παιδιών, παρουσίασε δυστυχώς αιμορραγία στον εγκέφαλο και θεωρείται περιστατικό σπάνιου συνδρόμου που έχει αποδοθεί σε παρενέργεια του εμβολίου. Η άλλη γυναίκα δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Και τα τρία προαναφερόμενα άτομα είχαν εμβολιασθεί στο Ηράκλειο και είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο της πιθανόν “ελαττωματικής παρτίδας”.

Επίσης 59χρονος (πάλι στην Κρήτη, όμως αυτός στα Χανιά) παρουσίασε πνευμονική εμβολή τρεις ημέρες μετά το εμβόλιο και την αντελήφθη λόγω του έντονου πόνου που ένιωσε στα πλευρά αλλά και του λαχανιάσματος (δύσπνοιας) που επακολούθησε. Στον 59χρονο δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για το συμβάν, παρότι έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες εξετάσεις. Η πρόσφατη δηλαδή απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών μετά τις αναφορές στην Φαρμακοεπαγρύπνηση, αφορά στα τρία περιστατικά του Ηρακλείου και όχι του 59χρονου στο Ηράκλειο.

Η περίπτωση στην Αθήνα και η παραίτηση

Είναι πολλά τα περιστατικά, αλλά και πάνω από τρεις θάνατοι, για τους οποίους η Επιτροπή Εμβολιασμών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση με το εμβόλιο, όμως έχει παραδεχθεί την συσχέτιση για έναν θάνατο γυναίκα στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο. Ο θάνατος της γυναίκας μάλιστα προκάλεσε την 1η Απριλίου την παραίτηση του καθηγητή Παθολογίας- Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου που κατήγγειλε ότι η Επιτροπή δείχνει μεγάλη απροθυμία να εξετάσει την αιτιώδη σχέση εμβολίου και σοβαρών θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Στην παραίτησή του από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο καθηγητής μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της AstraZeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο. Στην περίπτωση της θανούσης ασθενούς του Γ.Κ.Ν. Αθηνών η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική: Θυμίζω ότι η ασθενής την 7η ημέρα μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astra-Zeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την 9η ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ακολούθως δε θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη και τότε η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του εν λόγω άκρου.

Η μετέπειτα νοσηλεία υπήρξε εργώδης και επιπεπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible», ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο.

Αποτελεί καταισχύνη για το ιατρικό προσωπικό της Ε.ΦΑ.Ρ. η ομόθυμη συμφωνία των μελών της για την κοινοποίηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της επικαιροποιημένης γνωμάτευσης του ΕΜΑ, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σπάνια θρομβώσεις, ενώ μέχρι τότε κανένα μέλος της Επιτροπής δεν πιθανολόγησε συσχέτιση των εμβολίων ούτε με ένα περιστατικό θρόμβωσης.

Πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη. Πρέπει να σας αναφέρω ότι είμαι ένθερμος θιασώτης των εμβολίων, παρακολουθώ πάνω από 10 χιλιάδες ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και σε όλους πρότεινα εμβολιασμό με το διαθέσιμο κάθε φορά εμβόλιο, χωρίς να ξεχωρίσω κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια στην πατρίδα μας.

Πιστεύω όμως ότι πρέπει να βγαίνουμε στην κοινωνία με θετικά και όχι αντιφατικά μηνύματα και να είμαστε διαφανείς και ειλικρινείς. Η επιχειρηματολογία μου είναι: Ναι λοιπόν έχουν περιγραφεί σπάνια περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της A-Z (αλλά και με το εμβόλιο της Pfizer απ’ ό,τι μαθαίνω) αλλά αυτά είναι όντως σπάνια, και εργαζόμαστε έντονα για την μελέτη των μηχανισμών των θρομβώσεων και την πρόληψή τους. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνος του.

Στα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων προϋπάρχει πονοκέφαλος που αν δεχτούμε ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο είναι ένα σημάδι που μας πυροδοτεί να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και να αυξήσουμε την επιτήρηση. Με βάση όσα σας εξέθεσα κ Υπουργέ γίνεται εμφανές ότι τα αξιακά μου πρότυπα δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην Ε.ΦΑ.Ρ. και παρακαλώ για την αντικατάστασή μου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι