ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Astrazeneca: Βρέχει θρομβώσεις στην Κρήτη – Σε ΜΕΘ 44χρονη (upd)

Astrazeneca: Βρέχει θρομβώσεις στην Κρήτη – Σε ΜΕΘ 44χρονη (upd)

Πρώτη η Αυστρία είχε θέσει προ διμήνου ζήτημα θρομβώσεων από ενδεχόμενες “προβληματικές παρτίδες” του AstraZeneca και εν συνεχεία το θέμα μπήκε στο συρτάρι, καθώς κυριάρχησε η αντίληψη ότι το φαινόμενο ήταν γενικότερο με αυτό το εμβόλιο αυτό και δεν έφταιγαν συγκεκριμένες παρτίδες. Τότε θέμα “προβληματικής παρτίδας” είχε θέσει και η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα καταγράφονται σχετικά πολλά περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, τα οποία επίσης παραπέμπουν σε ενδεχόμενη προβληματική παρτίδα του εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι προ δέκα ημερών στην Κρήτη είχε παρουσιάσει πνευμονική εμβολή από θρόμβωση ένας 59χρονος, τρεις μέρες μετά τον εμβολιασμό του.

Στη συνέχεια παρουσίασε θρόμβωση στο πόδι ένας 35χρονος, επίσης λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του με το ίδιο σκεύασμα, της AstraZeneca. Ο δεύτερος μάλιστα, ενώ χειρουργήθηκε εγκαίρως και σώθηκε το άκρο του, πέντε μέρες μετά βρέθηκε με θρόμβωση στην αριστερή καρωτίδα και υπεβλήθη σε δεύτερο χειρουργείο. Σε αυτά τα περιστατικά τώρα έγινε γνωστό ότι προστίθενται άλλες δύο γυναίκες, επίσης στο Ηράκλειο.

Ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου κ. Χαλκιαδάκης, όταν ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για τα περιστατικά θρομβώσεων, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν οφείλονται στο εμβόλιο της AstraZeneca. Είπε πάντως ότι «διακομίσθηκε στο ΠΑΓΝΗ από το Βενιζέλειο μια ασθενής με θρόμβωση. Η γυναίκα σήμερα το πρωί παρουσίασε ελαφρά κεφαλαλγία και είναι υπό παρακολούθηση. Η δεύτερη γυναίκα είναι η σοβαρότερη από τις περιπτώσεις καθώς έχει θρόμβωση στις καρωτίδες… Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και για τις δύο γυναίκες» είπε νωρίς το πρωί.

Αργότερα όμως η 44χρονη και μητέρα δύο παιδιών παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση, εγκεφαλική αιμορραγία, και τέθηκε σε τεχνητό κώμα στην ΜΕΘ. Το μέλος της επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρουσός είπε ότι «αν είναι και τα τρία περιστατικά από την ίδια παρτίδα εμβολίων, τότε θα αρχίσω να σκέφτομαι μήπως φταίει η παρτίδα, όμως ειδικά της μιας γυναίκας το περιστατικό μπορεί και να ειναι μια από τις σπάνιες παρενέργειες, η μία στο εκατομμύριο, του σπάνιου συνδρόμου θρομβοπενίας και θρόμβωσης». Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι εξετάσεις δείχνουν ότι ειναι πιθανόν οι θρομβώσεις να προέρχονται από το εμβόλιο και ο 35ρονος (εκείνος που υπεβλήθη σε δύο χειρουργεία) σκέφτεται να κινηθεί νομικά.

Τι δήλωσε ο Χανιώτης μουσικός

Οι δύο γυναίκες είναι 44 και 47 ετών αντίστοιχα. Για την γυναίκα που έχει το θρόμβο στην καρωτίδα δεν αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο ο θρόμβος να υπήρχε και προ του εμβολιασμού, χωρίς όμως αυτή η εκδοχή να θεωρείται και η πιθανότερη. Ο μόνος που δεν είχε εμβολιασθεί στο Ηράκλειο ήταν ο 59χρονος μουσικός από τα Χανιά, ο οποίος και κατάλαβε ότι έπαθε πνευμονική εμβολή, επειδή ένιωσε ξαφνικά οξύ πόνο στα πλευρά και έντονο λαχάνιασμα. Ουσιαστικά, όμως, οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται όλοι όσοι παρουσίασαν θρομβώσεις, δεν “δείχνουν” ποτέ το εμβόλιο με σιγουριά και δεν απαντούν στο αν οι θρόμβοι προκλήθηκαν ή όχι από το εμβόλιο. Απλώς κάποιες από αυτές αφήνουν περιθώριο για να ενοχοποιηθεί πιθανόν το εμβόλιο.

Ο Χανιώτης μουσικός είπε σε συνέντευξή του τα εξής: «Οι εξετάσεις που έκανα δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα στο οργανισμό μου, που είναι εν μέρει βεβαίως καλό, γιατί σημαίνει ότι είμαι υγιής, αλλά δεν έδειξαν και τι φταίει για τις θρομβώσεις. Απομένουν άλλες δύο εξετάσεις, που όμως το δημόσιο μου δίνει για αυτές ημερομηνίες για μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ εμένα με ενδιαφέρει, όπως καταλαβαίνετε, να ξέρω τι γίνεται προτού την κάνω… Το μόνο που ξέρω είναι ότι κανένας δεν βάζει την υπογραφή του, ότι αυτό που έπαθα οφείλεται στο εμβόλιο ή σε κάτι άλλο. Φαντάζομαι ότι κάποιος θα βρεθεί να μου πει κάποια στιγμή αν έφταιγε το εμβόλιο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι