ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άρχισαν τα lockdown στα άτακτα νησιά – Η Μύκονος σέρνει το χορό

Άρχισαν τα lockdown στα άτακτα νησιά - Η Μύκονος σέρνει το χορό, Όλγα Μαύρου

Η Μύκονος κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στον αγώνα ξέφρενης ψυχαγωγίας και στην κορονο-δρομία μεταλαμπάδευσης του ιού, που οδήγησε πολλά τουριστικά σημεία σε έξαρση κρουσμάτων. Σειρά παίρνει σύμφωνα με πληροφορίες, η Πάρος, που προβληματίζει ιδιαίτερα. Παρά τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη των ντόπιων στη Μύκονο (περίπου το 80% έχει λάβει δύο δόσεις), η μη τήρηση των στοιχειωδών μέτρων σε συνδυασμό με την ιδιαιτέρως μεταδοτική Δέλτα, είχε ως αποτέλεσμα να σημειώνονται στο νησί εδώ και δέκα μέρες 40 κρούσματα ημερησίως.

Γέμισαν στο νησί τα δωμάτια καραντίνας και ένα παιδί 18 ετών από την Ιταλία τριγυρνούσε κλαίγοντας στους δρόμους μέσα στη νύχτα ψάχνοντας δωμάτιο να κοιμηθεί. Δεν ξέρουμε με σιγουριά αν ο έφηβος που αντιμετωπίσθηκε όπως οι λεπροί στην Ελλάδα του 1903, έτυχε να κολλήσει κορονοϊό στη Μύκονο ή ήρθε ως φορέας και εκεί έτυχε απλώς να διαγνωστεί. Επί ώρες πάντως αναζητούσε δωμάτιο για να “εκτίσει” την καραντίνα του αφού βρήκε θετικός, αλλά όλα τα ξενοδοχεία αρνούνταν να τον δεχτούν.

Όμως ο νόμος δεν επιτρέπει μετακίνηση διαγνωσμένου φορέα σε άλλο νησί ή στην ηπειρωτική χώρα με το καράβι της γραμμής εκτός και αν χρειάζεται νοσηλεία, ενώ προβλέπεται αρκετά περίπλοκη διαδικασία για να πάει σε ξενοδοχείο καραντίνας άλλης περιοχής. Το αγόρι τελικά φιλοξενήθηκε τα χαράματα στο Κέντρο Υγείας και σήμερα βρέθηκε δωμάτιο, ενώ μετά τη συμπεριφορά των ντόπιων ξενοδόχων η πολιτεία σκέφτεται νέο νόμο για την επίταξη δωματίων.

Το πρόβλημα μοιραία θα παρουσιαστεί και σε άλλα νησιά, όπως π.χ. στην Ίο όπου χρειάσθηκαν αίφνης καραντίνα 20 έφηβοι, παρέα συμμαθητών από την Ιταλία. Όσον αφορά στην “κανονικότητα” της Μυκόνου, από σήμερα αποφασίστηκε τοπικό lockdown με δεκαήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας που θα ισχύει από τη 01:00 έως τις 06:00 το πρωί, αλλά και απαγόρευση της μουσικής σε όλη την εστίαση μέρα και νύχτα, ανεξαρτήτως ωραρίου.

Τα όσα είπε η Πολιτική Προστασία

Tα μέτρα τίθενται σε ισχύ στη Μύκονο από τις 6 μ.μ. σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ για τουλάχιστον δέκα ημέρες και πάντως μέχρι τις 27 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η μουσική σταματά, επειδή, μεταξύ άλλων, αναγκάζει τους θαμώνες να φωνάζουν για να τους ακούσουν τα άλλα μέλη της συντροφιάς τους και άρα εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια, αλλά και επειδή συχνά τραγουδούν οπότε υπάρχει ξανά το ίδιο αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τη “νύχτα”, αλλά και τα beach bar που λειτουργούν στη διάρκεια της ημέρας. Η Πολιτική Προστασία τονίζει με νόημα ότι σε όλη τη χώρα, της Μυκόνου συμπεριλαμβανομένης, απαγορεύονται οι ιδιωτικές συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων, και είναι παράνομο να χρησιμοποιεί κάποιος σαν αυτοσχέδιο μπαρ το σπίτι του ή ενοικιαζόμενο χώρο.

«Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο λαμβάνει ή έλαβε χώρα η εν λόγω εκδήλωση», αναφέρει η Πολιτική Προστασία.

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Μύκονος και τα άλλα νησιά

Εν τω μεταξύ οι ντόπιοι διαμαρτύρονται ότι εμβολιάσθηκαν με πάθος, αλλά “εισπράττουν” μέτρα που καταστρέφουν τον τουρισμό. Υποστηρίζουν ότι φιλοξενούν 20.000 τουρίστες και ότι τα μέτρα “ήρθαν απότομα”. Ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτηρίζει το τοπικό lockdown στη Μύκονο ως «πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας» της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά άλλα νησιά, στην Πάρο σημειώνονται επίσης πολλά κρούσματα πλέον, αφού προχτές είχε 25 και χτες 22 με μέσο όρο εβδομάδας τα 15, που είναι πολλά για τον πληθυσμό του νησιού. Έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα και στον Αργοσαρωνικό. Όμως το ρεκόρ το κατείχε η Μύκονος, καθώς η επιδημιολογική εικόνα διαμορφώνεται από δύο συνιστώσες: τα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, σε αναλογία προς τον πληθυσμό. Αυτός ο δείκτης για τη Μύκονο έφτασε τα 385 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Στην Πάρο ο αντίστοιχος δείκτης μέχρι χτες ήταν 148 και στη Σαντορίνη 80, στην δε Κω 50. Όμως δεν είναι μόνο τα νησιά. Και στο Ρέθυμνο ο δείκτης έφτασε το 108. Προς σύγκριση, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών που είναι πολύ επιβαρυμένος, έχει δείκτη 28 και ο Δυτικός που σε αυτή τη φάση τα πάει χειρότερα, είναι στο 35. Η Θεσσαλονίκη είναι στο 17.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι