ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ασθενείς αναρρώνουν από COVID, αλλά πεθαίνουν από μυκητίαση

Ασθενείς αναρρώνουν από COVID, αλλά πεθαίνουν από μυκητίαση

Ένα σπάνιο νόσημα που μέχρι πρότινος απασχολούσε κυρίως όσους είναι σε ανοσοκαταστολή και έχουν διαβήτη, προστέθηκε τώρα στις επιπλοκές του κορονοϊού στην Ινδία. Χιλιάδες άτομα νοσούν από μια μορφή επιθετικής μυκητίασης, της μουκορμύκωσης, η οποία προσβάλλει συνήθως βλεννογόνους στόματος και ιγμόρεια. Όμως η Ινδία είχε και πριν από τον κορονοϊό πρόβλημα με αυτή την μυκητίαση, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται έξαρση σε άλλα κράτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μουκορμύκωση ή “μαύρος μύκητας” συνδέεται με τον διαβήτη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Οι αρχές της χώρας δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν πόσοι πεθαίνουν από κορονοϊό και πόσοι από μουκορμύκωση, καθώς η πάθηση αυτή έχει μέχρι και 50% θνησιμότητα εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως φαρμακευτικά. Όμως οι ασθενείς στην Ινδία ούτε κρεβάτι βρίσκουν να νοσηλευθούν για μουρκομύκωση, ούτε αντιμυκησιακά φάρμακα. Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε χιλιάδες, χωρίς να μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός.

Μετά το Ρατζαστάν, χθες, σήμερα δύο νέα κρατίδια, το Γκουτζαράτ και το Τελανγκάνα, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν επιδημία μουκορμύκωσης. Το Νέο Δελχί και άλλες μεγάλες πόλεις άνοιξαν ειδικά κέντρα για να υποδεχθούν τους ασθενείς. Μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 κρούσματα και στο Γκουτζαράτ περίπου 1.200. Το νοσοκομείο του Αχμενταμπάντ, ένα από τα μεγαλύτερα στο Γκουτζαράτ, νοσηλεύει 371 κρούσματα με αυτή την επιθετική μυκητίαση. Περίπου 400 είναι οι ασθενείς στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Ρατζκότ.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί, Άρβιντ Κετζρίβαλ, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν ειδικές κλινικές σε τρία νοσοκομεία της πόλης για να αποφευχθεί η εξάπλωση του “μαύρου μύκητα” και δεσμεύτηκε ότι οι ασθενείς θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Στο Μπανγκαλόρ άνοιξαν επίσης ειδικά κέντρα για τη λοίμωξη αυτή, αλλά γέμισαν μέσα σε λίγες ώρες. Σε κατεπείγον μήνυμά της προς τις αρχές των κρατιδίων η κυβέρνηση τονίζει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν χειρουργοί και ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι, αφού ο μύκητας επιτίθεται κυρίως στα ιγμόρεια, τη μύτη, τα μήλα του προσώπου και στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια και τα μάτια.

Τι ευθύνεται για την μουκορμύκωση

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα συγγενών ασθενών οι οποίοι ζητούν βοήθεια για να βρουν φάρμακα για τη λοίμωξη αυτήν. Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν ότι η μουκορμύκωση πλήττει κυρίως όσους ασθενείς είχαν λάβει στεροειδή για την Covid-19, καθώς πολλά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, όπως οι κορτιζόνες, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση μυκητιάσεων.

Άλλοι γιατροί ενοχοποιούν τις συνθήκες υγιεινής σε ορισμένα ινδικά νοσοκομεία, οι οποίες επέτρεψαν στον μαύρο μύκητα να μολύνει τους ασθενείς με Covid-19 όταν τους δόθηκε θεραπεία με οξυγόνο. Η μόλυνση μεταδίδεται αναπνευστικά (εισπνοή σπόρων), με τροφή αλλά και από μια ανοιχτή πληγή. Στην Ινδία το 2017 είχε εκτιμηθεί ότι η νόσος εμφανιζόταν σε δεκαπλάσια συχνότητα από ό,τι σε άλλα κράτη.

Στο Νέο Δελχί εμφανιζόταν σε 14 άτομα στα 100.000 άτομα το χρόνο, ενώ στην Αυστραλία μόνον σε 0.6 στο ένα εκατομμύριο πληθυσμού και στις ΗΠΑ σε 1,7 στο ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Σε διάφορες χώρες παρατηρούνταν στο παρελθόν κατά καιρούς μικρές εξάρσεις σε νοσοκομεία εξαιτίας μολυσμένων κλινοσκεπασμάτων, ή σε περιοχές όπου είχαν επιμολυνθεί τρόφιμα. Για να μολυνθεί κάποιος δηλαδή, πρέπει ο συγκεκριμένος μύκητας να τύχει να βρεθεί στο περιβάλλον του και συνήθως (όχι πάντα) να έχει πρόβλημα μη ελεγχόμενου διαβήτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι