ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αστυνομικό σχέδιο για τα “κόκκινα” νησιά

Αστυνομικό σχέδιο για τα "κόκκινα" νησιά

Τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται μεγάλο ιικό φορτίο σε οκτώ νησιά, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους για τη διασπορά του ιού. Οι συγκεκριμένοι τουριστικοί προορισμοί φαίνεται να είναι λίγο πριν το lockdown, και για να προληφθεί η πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και να διασωθεί η τουριστική περίοδος, ΕΛΑΣ και Λιμενικό είναι σε ετοιμότητα για  να διεξάγουν αυστηρότερους ελέγχους.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο που έχουν συμπεριλαμβάνονται “τετραπλοί” έλεγχοι με αρκετές επισκέψεις στα ίδια μπαρ και χώρους διασκέδασης κάθε βράδυ, με στόχο το να αποτραπούν μεγάλες αποκλίσεις από τα μέτρα. Αρχικά θα γίνεται σύσταση για συμμόρφωση στους υπεύθυνους του μαγαζιού και κατόπιν θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κλείσιμο της επιχείρησης για επτά ημέρες.

Στην Ίο και την Πάρο έχουν καταφτάσει ήδη 30 άντρες της Αστυνομίας σε κάθε νησί, ενώ 730 δόκιμοι αστυφύλακες θα ενισχύσουν  τις αστυνομικές δυνάμεις στα οκτώ νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν μέχρι και “μυστικοί” αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα και κάμερες που θα ελέγχουν τα πιο επιρρεπή μέρη όπως βίλες που γίνονται πάρτι ή κλαμπ.

Ταυτόχρονα, γίνονται συνεχείς έλεγχοι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να εντοπιστούν προσκλήσεις σε πάρτι ή άλλες συγκεντρώσεις, αλλά και ντοκουμέντα από κάποια μάζωξη που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και αναρτάται απευθείας. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει 4 συλλήψεις, ενώ έχουν καταγραφεί 54 παραβάσεις σε νυχτερινά μαγαζιά.

Πού έγιναν οι παραβάσεις

Στα Χουλάκια Μυκόνου εντοπίστηκε πάρτι σε οικία που βρισκόταν εντός συγκροτήματος από βίλες. Ο Αμερικανός διοργανωτής έλαβε πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ οι αστυνομικοί κατέγραψαν και με κάμερες το συμβάν. Στο Γομοστό Αχαΐας επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 σε ιδιοκτήτη και μισθωτή ενός οικοπέδου, που το είχε παραχωρήσει για έναν γάμο 200 καλεσμένων.

Στο Φαληράκι Ρόδου δόθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ σε μαγαζί επειδή δεχόταν όρθιους πελάτες, ενώ η επιχείρηση έκλεισε για επτά μέρες και αντίστοιχα στη Σέριφο επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εννιά διαφορετικά καταστήματα. Τα οκτώ εξ αυτών ήταν επιχειρήσεις εστίασης (καφετέριες, καφενεία και εστιατόρια), ενώ το τελευταίο που εισέπραξε πρόστιμο ήταν ζαχαροπλαστείο.

Τα 8 μέρη που προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση είναι η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Τήνος, η Λευκάδα, η Πάρος, η Ρόδος και η Π.Ε. Θήρας (συμπεριλαμβανομένης της Φολέγανδρου). Στην πιο δύσκολη κατάσταση εξ αυτών βρίσκεται η Μύκονος με περίπου 167 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ σε  καλύτερη κατάσταση βρίσκονται συγκριτικά Λευκάδα και Τήνος με περίπου 37 και 34 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού αντιστοίχως. Σε απόλυτους αριθμούς, η Ρόδος πρωτοστατεί με μέσο όρο εβδομάδας τα 61 κρούσματα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης πάντως ισχυρίζεται ότι τα κρούσματα αυτά δεν πρέπει να προσμετρούνται στον μόνιμο πληθυσμό των νησιών, ο οποίος πράγματι είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία εμβολιασμένος. Συν τοις άλλοις, όλα τα νησιά φιλοξενούν αυτή τη στιγμή πολλαπλάσιο αριθμό κόσμου απ’ ό,τι έχουν ως μόνιμους κατοίκους. «Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα» δηλώνει, ενώ προβλέπει ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί κοντά στον 15 Αύγουστο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι