ΘΕΜΑ

Αγνόησαν τα μέτρα – Βαρύς ο πέλεκυς για την Μύκονο

Covid: Η πραγματική εικόνα πίσω από την αποκλιμάκωση

Η χτεσινή απόφαση για δεκαήμερης διάρκειας περιορισμούς στη Μύκονο είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν αμέσως οι ακυρώσεις κρατήσεων. Οι επιχειρηματίες του νησιού διαμαρτύρονται ότι ενώ όλοι οι ντόπιοι εμβολιάστηκαν και η Μύκονος είναι «η τουριστική ναυαρχίδα της χώρας», αίφνης η κυβέρνηση «σφραγίζει τον τουρισμό χωρίς λόγο». Οι ακυρώσεις ίσως έχουν ως παράπλευρη απώλεια και απώλεια θέσεων εργασίας.

Η Μύκονος είχε φτάσει τις τελευταίες ημέρες να έχει ρεκόρ κρουσμάτων, με δείκτη φορέων, ανά 100.000 πληθυσμού, το 378 έως 484. Είχε ξεκινήσει την σεζόν ένα μήνα πριν με δείκτη μόλις 10, καθώς είχε μόνον ένα κρούσμα (αυτό επιδημιολογικά σημαίνει 10 κρούσματα ανά 100.000, καθώς το νησί έχει πληθυσμό περίπου10.000). Τέλη Ιουνίου έφτασε ο δείκτης το 40 με λίγα κρούσματα και πάλι (τέσσερα την ημέρα).

Όμως μέσα σε μια εβδομάδα έφτασε ο δείκτης το 148 και μέσα σε άλλη μια εβδομάδα στις 15 Ιουλίου ο δείκτης έφθασε το 484 (με 47 κρούσματα την ημέρα)! Η Πολιτική Προστασία προειδοποιούσε εδώ και μια εβδομάδα, αλλά ήταν πλέον αργά για να αντιστραφεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Παράλληλα, γέμισε το ένα και μοναδικό ξενοδοχείο καραντίνας στο νησί και πλέον δεν υπάρχει δωμάτιο για να μπει σε καραντίνα κανένας. Η κατάσταση έφτασε στο αμήν όταν ένα 18χρονο αγόρι από την Ιταλία έβαλε τα κλάματα επειδή δεν το δεχόταν κανένα ξενοδοχείο για την καραντίνα του.

Οι επιχειρηματίες που σήμερα γκρινιάζουν για το μίνι lockdown, πριν από μόλις μια εβδομάδα διαμαρτύρονταν και για την απόφαση να σερβίρονται μόνον καθήμενοι πελάτες, καθώς θεωρούν ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Μάλιστα, η ένωση του κλάδου εστίασης της Μυκόνου τρόλαρε την κυβέρνηση γράφοντας ειρωνικά ότι «μεταφέρουμε τα προγραμματισμένα events εκεί που επιτρέπεται νόμιμα η διεξαγωγή τους, δηλαδή σε ΒΙΛΕΣ και σε ΣΚΑΦΗ. Στα πάρτι αυτά μπορείτε να εισέρχεστε χωρίς τεστ, να είστε όρθιοι, να χορεύετε όπως παλιά και θα έχετε έκπτωση 30%, αφού δεν θα κόβονται αποδείξεις, ούτε θα ασφαλίζεται το προσωπικό».

“Επιχείρηση Μύκονος”

Ουσιαστικά ζητούσαν από την κυβέρνηση περισσότερη αστυνόμευση, αλλά ειδικά για τα ιδιωτικά άτυπα και αυτοσχέδια μπαρ που τους παίρνουν την δουλειά, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο. Όμως η Αστυνομία της Μυκόνου δεν είναι διόλου υποβαθμισμένη και από πέρσι μάλιστα αναβαθμίστηκε θεαματικά με άλλους 120 αστυνομικούς ως “Υποδιεύθυνση Μυκόνου” πλέον. Η ιδιαίτερη μεταχείριση της Μυκόνου, άρχισε με αφορμή ή αιτία τα κορονοπάρτι της.

Μετατέθηκαν εκεί 100 αστυνομικοί (που τους στερήθηκαν άλλες περιοχές της χώρας για τον έλεγχο της εγκληματικότητας) για τον έλεγχο των πριβέ πάρτι, αλλά και τον γενικότερο έλεγχο σε σοκάκια με εκατοντάδες όρθιους να πίνουν σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο. Όμως η Μύκονος έχει και άλλα προβλήματα. Πριν από μια εβδομάδα Αλβανοί σκότωσαν ομοεθνή τους και η διακίνηση ναρκωτικών είναι μέγα θέμα.

Καλό θα ήταν η αστυνομία να μπορούσε να τα κάνει όλα, όμως αν χρειαστεί να αφήσει την κοκαΐνη για να ασχοληθεί με τα μέτρα της πανδημίας, τότε πάλι θα βρεθεί στο στόχαστρο. Χώρια η γκρίνια ντόπιων «για τους Πακιστανούς που μαγαρίζουν τις κοσμικές παραλίες με παραεμπόριο». Πριν από δέκα μέρες το τμήμα Μυκόνου εστιάσθηκε και σε αυτό και έπιασε 86 Ασιάτες, χωρίς άδεια παραμονής. Συν οι διαρρήξεις και οι κλοπές που αποτελούν αν όχι καθημερινό, πάντως επίμονο πρόβλημα. Η δε ξέφρενη διασκέδαση που τελικά στοιχίζει ακριβά στο νησί, καλώς ή κακώς είναι το σήμα κατατεθέν του.

Βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο

Στο νησί που γκρινιάζει για τα “άδικα μέτρα” κανείς δεν φορούσε μάσκα σε πολυσύχναστα σημεία, με το άλλοθι ότι επρόκειτο για εξωτερικούς χώρους και όποιος φορούσε ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Τα πάρτι σε νοικιασμένα airbn, αλλά και στις παραλίες και στα νυχτερινά καταστήματα, άναψαν το φιτίλι για την έκρηξη. Εκθετική είναι η αύξηση κρουσμάτων και στην Πάρο. Παρότι και πέρσι, αλλά και φέτος, ο υπουργός Τουρισμου Χάρης Θεοχάρης επιμένει ότι η αύξηση κρουσμάτων δεν οφείλεται στον τουρισμό, οι επιδημιολόγοι δεν συμφωνούν, αλλά ούτε και οι αριθμοί.

Τα 2/3 των κρουσμάτων σε τουρίστες εντοπίζονται “κατόπιν εορτής, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του ΕΟΔΥ. Πάνω από 12 κρούσματα την ημέρα διαπιστώνονται με πρωτοβουλία των ίδιων των τουριστών, που παρουσιάζουν συμπτώματα και πάνε για τεστ σε δομές των νησιών ή των θερέτρων όπου παραθερίζουν. Αυτοί οι περίπου 400 άνθρωποι μέσα σε ένα μήνα πέρασαν από τον “αλγόριθμο” ελέγχου στα σύνορα (στα αεροδρόμια και στα χερσαία) ως υγιείς, με αρνητικό τεστ από τις πατρίδες τους.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολόγος, Ιωάννα Παυλοπούλου δήλωσε σχετικά ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν την Μύκονο, όμως πρέπει να ελέγχονται περισσότερο οι τουρίστες και οι εργαζόμενοι που φθάνουν στο νησί καθημερινά κατά εκατοντάδες (Έλληνες ή αλλοδαποί). Ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, είπε σχετικά ότι αν και η εμβολιαστική κάλυψη του νησιού κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά, «υπάρχει πολύ μεγάλη εισροή τουριστών και δεν ξέρουμε πόσο αυστηροί είναι οι έλεγχοι. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το καλοκαίρι», είπε ο κ. Μανωλόπουλος

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου εστίασης του νησιού, Ηρακλής Ζησιμόπουλος υποστηρίζει και εκείνος ότι «ερχόταν κόσμος χωρίς να γίνονται έλεγχοι» και ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι επιχειρηματίες του νησιού έκαναν εκκλήσεις στην πολιτεία να πάρει μέτρα ώστε να σταματήσει τα κορονοπάρτι στα στενά του νησιού, αλλά αυτό έγινε μόλις προχθές. Ο ίδιος είπε ότι «γίνονται μαζικές ακυρώσεις και φεύγει κόσμος από το νησί». Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι δυσαρεστημένοι πελάτες πηγαίνουν σε άλλο ελληνικό νησί, ή χάνονται τελείως για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι