Αθώοι στις αμερικανικές φυλακές – Για όλα φταίει ένας “αράπης”!

Αθώοι στις αμερικανικές φυλακές – Για όλα φταίει ένας "αράπης"! Βαγγέλης Γεωργίου

Στις 11 Μαΐου του 2020, λίγα 24ωρα πριν ο Ντέρεκ Σόβιν δολοφονήσει τον Τζορτζ Φλόιντ σε οδόστρωμα της κομητείας Χένεπιν της Μινεσότα, δύο Αφροαμερικανοί ισοβίτες στην Κομητεία Σάφολκ της Νέας Υόρκης θα άκουγαν το πιο ευχάριστο νέο της ζωής τους: Οι δικαστές του Σάφολκ θα τους ανακοίνωναν ότι η Πολιτεία έκανε λάθος που τους φυλάκισε για 20 χρόνια για έναν φόνο που συνέβη το 1999. Ο Keyon Sprinkle φυλακίστηκε στα 17 χρόνια και αποφυλακίστηκε στα 37 του και ο 25χρονος τότε Clarence Williams είναι σήμερα 45αρης.

Η αμερικανική δικαιοσύνη έκανε 20 χρόνια να συνειδητοποιήσει ότι έκλεψε τα καλύτερα χρόνια δύο νέων ανθρώπων λόγω “κατάχρησης εξουσίας” και “ψευδορκίας”. Δυστυχώς, Αμερικανοί δικαστές στήριξαν λανθασμένες καταδικαστικές αποφάσεις σε ψευδορκία σε άλλες 1541 υποθέσεις από το 1989 μέχρι σήμερα!

Τα δεδομένα από το National Registry of Exonerations, ενός εντυπωσιακού προγράμματος του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, δίνουν μια δραματική εικόνα. Οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ είναι πρώτοι με διαφορά στα ποσοστά πολιτών που τιμωρήθηκαν από την αμερικανική δημοκρατία για εγκλήματα – δολοφονίες, βιασμούς, διαρρήξεις– με τα οποία δεν είχαν καμία σχέση.

Από το 1989 μέχρι σήμερα, 2.624 Αμερικανοί πολίτες μπήκαν στη φυλακή από λάθος καταδικαστική απόφαση. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο 1 στους 2 είναι έγχρωμος.
Έχοντας ως δημογραφικό δεδομένο ότι οι έγχρωμοι στις ΗΠΑ αποτελούν μόλις το 12,6% του πληθυσμού και οι λευκοί το 72,4% (στοιχεία 2010) φαίνεται μια σαφέστατη εξοντωτική τάση της αμερικανικής δικαιοσύνης εναντίον των έγχρωμων.

Πρωταθλήτρια πολιτεία στους ανθρώπους που καταδικάστηκαν άδικα είναι το Τέξας στον Νότο. Ωστόσο, και στον πιο πολιτισμένο αμερικανικό Βορρά τα πράγματα είναι καλύτερα. Η κοσμοπολίτικη και μοντέρνα Νέα Υόρκη δεν πάει πίσω. Περίπου 291 άνθρωποι εισέπραξαν ο καθένας κατά μέσο δέκα χρόνια φυλάκισης, ενώ ήταν αθώοι.

Σε 52 μάλιστα περιπτώσεις, οι Αμερικανοί δικαστές δώσανε τέτοιες ποινές που ήταν σαν ξαναπατούσαν τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ ξανά και ξανά. Ο Richard Phillips δέχτηκε ισόβια χωρίς αναστολή το 1972 για φόνο που δεν διέπραξε, και ύστερα από 45 χρόνια και δύο μήνες , στις 28 Μαρτίου 2018, μετά από έλεγχο των αποδεικτικών στοιχείων, η εισαγγελία απέρριψε τις κατηγορίες.

«Η υπόθεση εναντίον του κ. Phillips βασίστηκε κυρίως στην ψευδή κατάθεση του κύριου μάρτυρα της υπόθεσης…. Το σύστημα απέτυχε. Δεν μπορώ να πω τίποτα που θα φέρει πίσω τα χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Η δικαιοσύνη ζητάει συγνώμη» δήλωσε η εισαγγελέας Κιμ Ουόρθι ζητώντας να δοθούν χρήματα ως αποζημίωση στον Phillips ο οποίος πλέον ήταν 71 χρόνων. Η εισαγγελέας ήταν Αφροαμερικανή…

Για τον βιασμό μιας 26χρονης νοσοκόμας τον Οκτώβριο του 1971, οι αρχές της Λουιζιάνια θεώρησαν υπεύθυνο τον 19χρονο Αφροαμερικανό Wilbert Jones. Η κατάθεση του θύματος περιέγραφε τον δράστη με ένα κενό στα δόντια και ο άτυχος Jones είχε το κενό αυτό. Το θύμα δήλωσε “98% σίγουρο” ότι ο Jones ήταν ο βιαστής του.

Το γεγονός ότι η φωνή του και το ύψος του δεν ταίριαζαν με την περιγραφή του θύματος δεν απασχόλησε και πολύ τις αρχές, καθώς δεν τις ενδιέφερε. Έτσι ο Wilbert Jones θα ήταν ο δεύτερος μετά τον Richard Phillips με την μεγαλύτερη ποινή, 44 χρόνια και εννιά μήνες φυλάκιση για ένα έγκλημα που δεν έκανε! Ο πραγματικός δολοφόνος θα βρισκόταν μετά από επιμονή των δικηγόρων του Jones το 2015, και θα ήταν ένας κατά συρροή βιαστής.

Αν προσθέσουμε τα χρόνια των ποινών φυλάκισης σε αθώους Αμερικανούς πολίτες κάθε φυλής, τότε μιλάμε για 23.000 χρόνια χαμένα! Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία στις τρεις περιπτώσεις λανθασμένων καταδικαστικών αποφάσεων οφείλεται σε λάθος των αρχών. Η απονομή της δικαιοσύνης στις φιλελεύθερες ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει το χρώμα της προεδρικής κατοικίας, κατάλευκο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι