Αυτονόητη η ψήφος των Αποδήμων με ή χωρίς ΑΦΜ

Αυτονόητη η ψήφος των Αποδήμων με ή χωρίς ΑΦΜ, Κωνσταντίνος Λυκογιάννης

Δεν υπάρχει άνθρωπος στη πατρίδα τώρα τελευταία,που να μη συζητάει για τη ψήφο των Αποδήμων. Ανάλογα με τη κομματική τοποθέτηση του καθενός, ακούς απίστευτα επιχειρήματα και αντιρρήσεις για κάτι που δεν έχει να κάνει τίποτα με την ουσία του νόμου που περιμένουμε να ψηφιστεί. Ακούς για “χρόνια έξω της Ελληνικής Επικράτειας”, για “ΑΦΜ”, για δημιουργία “ειδικών εκλογικών καταλόγων” εξωτερικού, για “βουλευτές Επικρατείας”, για “συμβιβασμούς”, για “πολιτική συναίνεση” και άλλα ακόμα απίθανα επιχειρήματα υπέρ ή κατά.

Και όλα αυτά τα επιχειρήματα, κακώς, έχουν να κάνουν με λάθος αντικείμενο. Παρουσιάζονται σαν να ασχολούνται με το αν μερικοί, εκτός της Επικράτειας, Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να ψηφίζουν ή όχι. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δουν και να καταλάβουν την αλήθεια; Ότι όλοι θα πρέπει και υποχρεούνται να ψηφίζουν, εφόσον είναι Έλληνες πολίτες, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Μια αλήθεια που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει.

Ανεξάρτητα από το διάστημα της απουσίας του ή εάν διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ. Αυτό που αποκλειστικά πρέπει να συζητάνε είναι ο τρόπος κατά τον οποίον η ψήφος τους θα προσμετράται στα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής περιφέρειας, των εκλογικών καταλόγων που είναι εγγεγραμμένοι. Να συζητάνε περί επιστολικής ψήφου, περί ψήφου στα Προξενεία, τον ηλεκτρονικό τρόπο ή το συνδυασμό τους. Όσα άλλα μηχανεύονται να ενσωματώσουν στο νόμο, ώστε να μη μετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού, είναι ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος.

Γιατί σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους εμποδίσει να ψηφίζουν. Και αν τολμήσουν, τότε ο νόμος που θα ψηφιστεί δεν θα αντέξει την εξονύχιση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Είναι τόσο απλό, που δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν, μορφωμένοι άνθρωποι, πολιτικοί ή ακόμα και διανοούμενοι, να μη μπορούν να το δουν και να το χωνέψουν. Όπως επίσης αδυνατώ να πιστέψω πως δεν έχουν διαβάσει το Σύνταγμα, μέσα στο οποίο γράφεται τόσο καθαρά, ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, (#4/1), ανεξάρτητα από το τόπο κατοικίας τους.

Προτρέπω λοιπόν όλους, πολιτικούς και δημοσιογράφους,που ασχολούνται με τη διαμόρφωση του νόμου περί της ψήφου των εκτός της Ελληνικής Επικράτειας Ελλήνων πολιτών, να βγάλουν τα ιδεολογικά τους γυαλιά για να μπορέσουν έτσι, με τη κοινή λογική, να δουν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα ήθελαν να είναι. Όλα τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Οι Απόδημοι, δεν ζητούν χάρες. Εκείνο που απαιτούν είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να ασκήσουν όλοι, χωρίς συμβιβασμούς, το εκλογικό τους δικαίωμα.

That’s it.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι