ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χαράτσι μέσω rapid test στους ανεμβολίαστους

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για τα rapid στους εμβολιασμένους

Το rapid test που επιβάλλεται πλέον σε ανεμβολίαστους, αλλά και σε όσους έχουν κάνει μόνον την πρώτη δόση εμβολίου, αυξάνει το κόστος μιας συντροφιάς ή μιας οικογένειας
που θέλει να πάει σε ένα νησάκι για διακοπές ή να ψυχαγωγηθεί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ή να πάει σε συναυλία. Εν τω μεταξύ, ενώ πολλοί διαφωνούν με τον διαχωρισμό σε αμιγή και μικτά κέντρα διασκέδασης, η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει τα rapid test και για τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.

Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε μάχη για να μη γίνει έμμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με την χρησιμοποίηση του “πιστοποιητικού εμβολιασμού” από επιχειρήσεις ή από τα κράτη και επέμεινε να είναι πολύ προσιτό το κόστος των τεστ (της μόνης εναλλακτικής στον εμβολιασμό). Όμως στην Ελλάδα το μεν μοριακό τεστ στοιχίζει 60 ευρώ, το δε φθηνότερο rapid test 20 ευρώ. Αν αυτό πολλαπλασιαστεί με τα μέλη μιας οικογένειας ή παρέας, προκύπτει ιδιαίτερα υπολογίσιμο κόστος, κυρίως για τα νέα παιδιά που έχουν στην τσέπη ίσα-ίσα τα χρήματα για δύο ποτά τα βράδια που βγαίνουν με τη συντροφιά τους.

Δωρεάν rapid test μπορεί να κάνει και όποιος πάει σε ένα από τα σημεία στα οποία ο ΕΟΔΥ διενεργεί τεστ σε πλατείες και αλλού, όμως αυτά δεν είναι μόνο είναι ελάχιστα, αλλά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μεταβεί στην άλλη άκρη της πόλης όπου ζει, ενώ θα πρέπει να προλάβει να μεταβεί και μέχρις τις 3 το μεσημέρι (άρα να μην είναι εργαζόμενος) και θα πρέπει να στηθεί στην ουρά. Όλα αυτά για να πάει σε σε ένα νησάκι για weekend ή για να πάει σε ένα κέντρο διασκέδασης να πιει ένα ποτό. Πάντως, αν κάποιος θέλει να μετακινηθεί από νησί σε νησί ή να επιστρέψει στην ηπειρωτική χώρα, επειδή δεν υπάρχουν rapid test στα νησιά, θα κάνει self test.

Η κυβέρνηση αφαίρεσε τα self test από την διαδικασία για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι φοβάται τις μαζικές ψευδείς δηλώσεις αρνητικού αποτελέσματος, όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο άλλος λόγο, όμως, είναι ότι έμμεσα χρησιμοποιεί τη διαδικασία για να κάνει πιο “δύσκολη” τη ζωή των ανεμβολίαστων και να πιέσει προς εμβολιασμό ειδικά τους νέους. Σκέφτεται δεν τα να επιβάλει και στις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ ή τρένα, όταν αυτές αφορούν σε άλλη περιφέρεια.

Μικτές αντιδράσεις στις επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις σημειώνονται στον κόσμο και για τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι θα κάνουν covid free τα κέντρα τους. Διάφοροι σεφ και επιχειρηματίες και τραγουδιστές αναφέρονται σε “απαρτχάιντ”, ενώ άλλοι απεναντίας το υιοθετούν με ζέση. Οι υπέρ του διαχωρισμού επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι τα κάνουν covid free και αμιγή για να στηρίξουν το εμβολιαστικό κίνητρο, όμως στην πράξη θα έχουν τριπλάσια πληρότητα και θα μπορούν οι πελάτες να χορεύουν και να μη φορούν μάσκα και κατά συνέπεια θα αυξάνεται και η κατανάλωση και τα έσοδα.

Παράλληλα, μαγαζιά με 10 και 20 άτομα προσωπικό δεν θα υποχρεούνται να το εμβολιάζουν, κάτι που προκαλεί ανισότητα και ερωτηματικά. Πρόβλημα συνιστά αντικειμενικά ο τραγουδιστής ή ο μουσικός χωρίς μάσκα, αλλά και ο σερβιτόρος που φοράει μάσκα, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των μη εμβολιασμένων εργαζόμενων. Η κυβέρνηση σε αυτό απαντά ότι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε self test κάθε εβδομάδα και εν προκειμένω δέχεται τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και δεν επιβάλλει το rapid test, ενώ από τον πελάτη το απαιτεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντά με το φαινομενικά φιλεργατικό αλλά νομικά αβάσιμο επιχείρημα ότι ο πελάτης πάει στο κέντρο να διασκεδάσει, ενώ ο εργαζόμενος βρίσκεται εκεί για να βιοπορισθεί. Στην ουσία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει τον εμβολιασμό στους εργαζόμενους και για αυτό φαίνεται να φέρεται “γενναιόδωρα”, αλλά δεν απαιτεί και το rapid test γιατί δεν δέχονται να το χρεωθούν οι επιχειρηματίες. Οπότε η λύση θα ήταν να καταβάλλει κάθε δύο μέρες το μισό μεροκάματο του για τεστ ο εργαζόμενος από την τσέπη του, κάτι που δεν θα δεχόταν η πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων ή απασχολουμένων.

Πιέζει η μετάλλαξη Δέλτα

Παράλληλα, είναι αντικειμενική η πίεση που ασκεί διεθνώς η μετάλλαξη Δέλτα ή το ινδικό στέλεχος και πιθανόν μέχρι το φθινόπωρο κάποια νέα μετάλλαξη που θα έχει εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και που θα διαφεύγει των εμβολίων ή και τις φυσικής ανοσίας που έχει προκύψει από προγενέστερα στελέχη του ιού. Διεθνώς η Δέλτα φέρνει αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα τα κρούσματα μειώνονταν και είχαν φθάσει τα 200, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες υπετριπλασιάσθηκαν.

Η Δέλτα δυστυχώς αναπαράγεται εκθετικά. Η Βρετανία που είχε μόλις 1.600 κρούσματα στα μέσα Μαΐου, χθες είχε 27.850. Ενώ είχε επίσης καταφέρει να μηδενίσει τους νεκρούς ή είχε πλέον ένα νεκρό την ημέρα το πολύ, εδώ και μια εβδομάδα έχει 20-27 νεκρούς ημερησίως. Σημειωτέον ότι η Βρετανία έχει εμβολιάσει πλήρως το 49,8% του πληθυσμού της, ενώ η Ελλάδα το 35,7%.

Μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ότι θα συνιστά το 90% των νέων κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι αν τότε η Ελλάδα βρεθεί με 1.000 κρούσματα την ημέρα, με την εκθετική αύξηση το φθινόπωρο (που ανοίγουν και τα σχολεία) τα κρούσματα θα είναι πλέον χιλιάδες. Αν και η Δέλτα παρακάμπτει πολλά εμβόλια, δεν φαίνεται να σκοτώνει εμβολιασμένους, δηλαδή προκαλεί σε αυτούς νόσο, αλλά κατά κανόνα ήπια. Το ποσοστό εμβολιασθέντων που έχουν υποκύψει στο στέλεχος Δέλτα είναι χαμηλό. Είναι όμως υπαρκτό και προβληματίζει.

Εξ ου και ο προβληματισμός για εμβολιασμό εφήβων προτού ανοίξουν τα ελληνικά σχολεία, καθώς το 80% των κρουσμάτων Δέλτα που έχουν εντοπισθεί στην χώρα μας είναι παιδιά και έφηβοι. Από τις μικρές ηλικίες εκτιμάται ότι πολύ σύντομα η Δέλτα θα μεταπηδήσει και στις μεγαλύτερες. Ως μόνη λύση οι ειδικοί προκρίνουν τον εμβολιασμό και τις μάσκες, καθώς μία νέα καραντίνα αποκλείεται κατηγορηματικά.

Σε περίπτωση νέας έξαρσης και καραντίνας η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι αυτά τα μέτρα θα αφορούν μόνον ανεμβολίαστους και ότι αυτοί θα πληρώνουν μάλιστα την καραντίνα από την τσέπη τους, καθώς «τα εμβόλια πλέον είναι διαθέσιμα για όλους» και «η πολιτεία θα σταματήσει την οικονομική στήριξη προς όσους επέλεξαν να μην εμβολιασθούν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι