ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς μάσκα ανακοίνωσε τα νέα μέτρα ο υπουργός Υγείας!

Κορονοϊός: Αναστολή μέτρων μετά το Πάσχα προανήγγειλε ο Πλεύρης

Με τα κρούσματα να έχουν εκτιναχθεί στα 9.284 σήμερα, μονόδρομος πλέον η λήψη νέων μέτρων, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 5.30 μ.μ. από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος και πάλι εμφανίστηκε χωρίς μάσκα, παρότι σε κλειστό χώρο, μαζί με άλλα άτομα στο τηλεοπτικό στούντιο. Όπως είπε ο υπουργός, η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε λήψη νέων μέτρων, τα οποία όμως θα ισχύσουν μετά τις γιορτές. Η κυβέρνηση έκρινε ότι αν τα νέα μέτρα ίσχυαν από αύριο, ρεβεγιόν και γλέντια θα μεταφέρονταν σε κλειστούς χώρους σπιτιών και αυτό ίσως θα ήταν χειρότερο.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και προτού τα ανακοινώσει, συνέστησε να προσέχουν ειδικά οι νεότεροι (18-30 ετών), γιατί σε αυτούς εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα και μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους γονείς ή στους παππούδες τους. Συνέστησε στους νεότερους να κάνουν τεστ προτού συναντήσουν άτομα άνω των 60 ετών, χωρίς όμως να τονίσει ότι αυτό αφορά και τους εμβολιασμένους. Εν συνεχεία ανακοίνωσε τα μέτρα.

Tα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων είχαν προτείνουν να σταματά η νυχτερινή διασκέδαση στις 11 ή το πολύ τα μεσάνυχτα, αλλά η μουσική να σταματά από τις 11. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείνει η εστίαση τα μεσάνυχτα και η μουσική να μην σταματά νωρίτερα, αλλά (όπως είπε ο υπουργός) αν δεν υπάρχει συμμόρφωση στα μέτρα, θα κοπεί και η μουσική. Τα μέτρα προς συμμόρφωση όσον αφορά στην εστίαση ήταν να μην υπάρχουν όρθιοι θαμώνες, να φέρουν μάσκα αυξημένης προστασίας οι εργαζόμενοι, στα τραπέζια να κάθονται παρέες μέχρι έξι ατόμων το πολύ και να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των καθημένων.

Για τις μάσκες υψηλής προστασίας στα νοσοκομεία που ζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να γίνει υποχρεωτική, η κυβέρνηση αποφάσισε όπως είπε ο κ. Πλεύρης να υπάρχει απλώς ισχυρή σύσταση. Στα γήπεδα περιορίζεται η παρουσία στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν αυτά τα μέτρα και η χρήση μάσκας, όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Λάθος μηνύματα

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε επιπλέον ότι στις δομές φροντίδας θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνον με αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 48 ωρών και ότι θα ισχύσει η τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως και 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο -το ποσοστό θα κυμανθεί ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Τα σχολεία παραμένουν ανοικτό ζήτημα στο οποίο θα επανέλθουν την άλλη εβδομάδα, με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, και προς το παρόν εισηγήθηκαν να ματαιωθούν όλες οι σχολικές εκδρομές. Όμως η τηλεργασία λογικά αφορά και στους εκπαιδευτικούς, θέμα που είναι άγνωστο πώς θα λυθεί χωρίς να αυξηθούν οι μαθητές στα τμήματα και χωρίς τηλεκπαίδευση.

To θέμα της μάσκας στους κλειστούς δημοσιογραφικούς χώρους έχουν επισημάνει και πάρα πολλοί θεατές, που δικαιολογημένα αναρωτιόνται τι μήνυμα μεταφέρεται από τους δημοσιογράφους όταν, όντας σε κλειστό εργασιακό χώρο, εμφανίζονται χωρίς μάσκα. Φυσικά τίθεται ζήτημα και τι μήνυμα μεταφέρουν και οι πολιτικοί που κάνουν το ίδιο όταν βρίσκονται σε στούντιο με άλλα άτομα!

Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για «αδιέξοδη τακτική» και καταλογίζει πως «τρέχει σταθερά πίσω από τις εξελίξεις» ενώ παράλληλα ασκεί κριτική για «θολά μέτρα» και καταφυγή στην ατομική ευθύνη, χωρίς ουσιαστικά μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι