ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η εξάπλωση της Όμικρον – Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν

Η εξάπλωση της Όμικρον – Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν, Όλγα Μαύρου

Στην καλπάζουσα εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 σήμερα το πρωί, εκτιμώντας ότι θα αποτελεί το 50% των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες, καθώς ήδη συνιστά το 20%. Ο υπουργός Υγείας παράλληλα δήλωσε ότι η μεγάλη εξάπλωση θα φέρει αναπόφευκτα νέα μέτρα ενώ ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν απόψε κιόλας και να έχουν άμεση ισχύ.

Η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει ήδη για το θέμα αυτό και τα μέτρα πιθανόν να ανακοινωθούν απόψε ή αύριο, χωρίς όμως απαραιτήτως άμεση εφαρμογή, καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα ισχύσουν μάλλον μετά το νέο έτος. Πολλοί ειδικοί επιμένουν να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή από μεθαύριο, καθώς κοινός τόπος είναι ότι οι συναθροίσεις για την αλλαγή του χρόνου θα επιδεινώσουν την ήδη κακή επιδημιολογική κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι το πότε θα εφαρμοστούν, εναπόκειται στους ειδικούς.

Και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι ο βασικός γνώμονας για τη λήψη των μέτρων είναι η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό φαίνεται σε πολλούς αόριστο, αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι όσο λυγίζει το ΕΣΥ, μοιραία τόσο αυξάνονται και οι θάνατοι.

Ο υπουργός είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, ωστόσο η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%. Δεν αναφέρθηκε στην πληρότητα των ΜΕΘ. Παράλληλα εκτιμά ότι εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στις εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Όπως είπε, τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν θα κινούνται σε τρεις πυλώνες.

Τα νέα μέτρα

Ο πρώτος δεν θα αφορά όλη την εστίαση, αλλά ειδικά τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και αυτά ίσως κλείνουν νωρίτερα. Υπάρχει η φήμη (κάτι που πάντως δεν είπε ο υπουργός) ότι θα κλείνουν στις 23:00. Επίσης θα απαγορευτεί η παρουσία ορθίων και ίσως “κοπεί” και η μουσική. Αυτά τα δύο μέτρα έχουν το νόημα της αποφυγής συνωστισμού, αλλά και την εκτόξευση σταγονιδίων: από τον όρθιο “πέφτουν” περισσότερα σταγονίδια σε όσους κάθονται.

Όσον αφορά στη μουσική, επειδή αναγκάζει τους θαμώνες να φωνάζουν για να ακουστούν, προκαλεί έμμεσα περισσότερες εκπομπές σταγονιδίων. Επίσης πολλοί τραγουδούν όπως ειναι φυσικό, και αυτό επίσης αυξάνει την ποσότητα των σταγονιδίων που εκσφενδονίζονται και διασπείρονται. Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα αφορά στα γήπεδα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα και ειδικότερα αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Ίσως πλέον οι αγώνες διεξάγονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Το τρίτο πακέτο μέτρων θα προσδιορίζει τα ποσοστά τηλεργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αν και η κυβέρνηση δεν θέλει επ΄ουδενί κλειστά σχολεία, το θέμα ήδη συζητείται στην Επιτροπή λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στις ηλικίες 0-17 και εξετάζονται εισηγήσεις που να τα κρατούν ανοιχτά, αλλά να αποτρέπουν την μετάδοση.

Συσκέψεις και αποφάσεις

Σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον ο υπουργός είπε ότι έχει μεγάλη δυναμική και υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να κυριαρχήσει στη χώρα μας τις επόμενες 15 μέρες και η κυβέρνηση προβληματίζεται έντονα. Σήμερα το πρωί, πριν από την σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση επί τους θέματος με ορισμένα μέλη της.

Όταν λήξει η σύσκεψη της Επιτροπής, που άρχισε στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει νέα σύσκεψη στου Μαξίμου για να αποφασιστεί ποια μέτρα από τα εισηγούμενα θα τεθούν σε ισχύ και ποια θα ανασταλούν για αργότερα. Πιθανόν η πολιτική σύσκεψη να μη γίνει σήμερα το απόγευμα, αλλά αύριο το πρωί και θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα αύριο το μεσημέρι. Ομως άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθούν απόψε.

Εν τω μεταξύ οι έρευνες ειδικών στη Βρετανία αλλά και στην Κύπρο δείχνουν ότι ναι μεν η Όμικρον είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, εντούτοις η πιθανότητα να εισαχθεί κάποιος στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι σημαντικά μικρότερη. Η εμβολιαστική κάλυψη, που παίζει σημαντικό ρόλο στη βαρύτητα της νόσου από οιοδήποτε στέλεχος του κορονοϊού, στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή. Η τρίτη δόση έχει φέρει κάποια αποτελέσματα (π.χ. στις ΜΕΘ το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν 21% στις αρχές Δεκέμβρη και έπεσε στο 16%), αλλά μέχρι στιγμής μόνον το 30% του πληθυσμού την έχει κάνει. Αυτό σημαίνει ότι το 70% παραμένει εκτεθειμένο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι