Covid-19: Γίνεται Θεσσαλονίκη η Αθήνα…

Σε ποια χώρα οι ΜΕΘ γέμισαν με 50άρηδες, Όλγα Μαύρου

Η σημαντική αύξηση εισαγωγών ασθενών στις ΜΕΘ της Αττικής λόγω κορονοϊού ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές στη χώρα καθώς, όπως ανέφερε η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού σήμερα, ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Η αύξηση στις εισαγωγές για νοσηλεία στην Αθήνα είναι της τάξης του 20%-25% και στις ΜΕΘ της τάξης του 15% προς το παρόν, όμως μοιραία, το ποσοστό θα αυξηθεί και στις ΜΕΘ, περίπου εφτά μέρες μετά την αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων, καθώς πολλοί από αυτούς θα χρειαστούν τελικά διασωλήνωση, όπως είπε η ίδια.

Στην Αθήνα από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα οι εισαγωγές από 450 έφθασαν τις 550 και το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 7.000 ενεργά κρούσματα, καθιστά την κατάσταση “εύφλεκτη”. Επίσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ΜΕΘ παραμένουν σε πληρότητα υψηλή (60% στην Αθήνα, 70% στη Θεσσαλονίκη) σημαίνει ότι το τρίτο κύμα θα βρει το σύστημα υγείας λαβωμένο, χωρίς να έχει προλάβει να αναρρώσει ή να εξοπλιστεί.

Αυτό μόνο δυσοίωνο μπορεί να είναι και για την πρόγνωση των ασθενών, αφού μοιραία η παρεχομένη νοσηλεία θα είναι χαμηλότερου επιπέδου. Επιπλέον, παραμένει άλυτο το θέμα των “αυτοσχέδιων” ΜΕΘ και της έλλειψης εντατικολόγων.

Δεν  είναι “δυτικοί” οι νέοι ασθενείς

Μάλιστα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε κλίνες Covid και σε ΜΕΘ δεν αφορούν σε κατοίκους των “κόκκινων” δυτικών προαστίων, αλλά άλλων περιοχών με σχετικά (θεωρητικά πάντα) καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Οι περισσότερες εισαγωγές μέχρι στιγμής είναι από κατοίκους παραλιακών δήμων της Αθήνας και του Πειραιά.

Η κυβέρνηση εντούτοις θεώρησε σκόπιμο να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία παρά το γεγονός ότι έρχεται “κανονικός” χειμώνας και στην Αττική αλλά και στη νότιο Ελλάδα, γεγονός που πάντα αυξάνει όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις, καθώς το κρύο ευνοεί την επιβίωση του κορονοϊού, επιπλέον και γιατί ο κόσμος κλείνεται μέσα σε κατά κανόνα μη αεριζόμενους χώρους.

Επιπλέον η κυβέρνηση φαίνεται να παραβλέπει πως θα εξαπλωθεί μοιραία η βρετανική μετάλλαξη που έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα, πως ο εμβολιασμός προχωρεί με βραδείς ρυθμούς και οι δόσεις των εμβολίων είναι μετρημένες και πως πολλοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό για τις γιορτές (π.χ. στην Αλβανία ή στο Ντουμπάι) και αντιστρόφως πολλοί ήρθαν (π.χ. από τη Βρετανία) για γιορτές στην Ελλάδα.

Τα μειωμένα τεστ

Εξαιτίας της διαφαινόμενης επιδείνωσης της κατάστασης στην Αττικής  θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία της πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), αυτά δηλαδή που βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουν να νοσηλεύσουν ασθενείς από όλη τη Αττική. Ειδικότερα, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν οι ΜΕΘ στην Αττική, καθώς αναμένεται ως παράπλευρη απώλεια να μειωθούν και τα χειρουργεία που καμιά φορά απαιτούν κι αυτά ΜΕΘ για άλλους λόγους.

Καλύτερη εικόνα για τα αποτελέσματα των click away, των ρεβεγιόν κ.λπ. θα έχουμε σε μια εβδομάδα περίπου, καθώς λόγω των εορτών έγιναν επί πολλές ημέρες “αργιών” μειωμένα τεστ και δημιουργήθηκε στον κόσμο η ψευδαίσθηση μιας πλασματικής βελτίωσης.

Όταν ο μέσος άνθρωπος ακούει ότι σε όλη την Ελλάδα είχαμε όλα κι όλα 300 κρούσματα, χωρίς να ξέρει ότι αυτό οφειλόταν στα μειωμένα τεστ, τεκμαίρει λογικά ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον τόσο επικίνδυνη. Τα μειωμένα σε αριθμό τεστ (από 30.00-35.000 την ημέρα σε 5.000-7.000 στις γιορτινές μέρες) δυστυχώς έκαναν πολύ κόσμο να πιστέψει ότι τα μέτρα απέδωσαν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι