Πως ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων – Διαφωνίες και αποκλεισμοί

Πως αποφασίσθηκε το άνοιγμα των σχολείων – Μεθόδευση και παρασκήνιο, Όλγα Μαύρου

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που ως πρόεδρός του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μετέχει της πολυμελούς Επιτροπής, δεν κλήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη -εάν φυσικά αυτή έγινε. Ανακοινώθηκε εν ολίγοις ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων (που δεν είχε καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση την περασμένη Δευτέρα) θα συνεδρίαζε εκ νέου χθες Πέμπτη για τα σχολεία και τελικά ανακοινώθηκε το απόγευμα ότι εισηγήθηκε τα σχολεία να ανοίξουν ακόμα και στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές.

Όμως ποιοι ακριβώς το αποφάσισαν; Ποιοι συνεδρίασαν; Ο κ. Εξαδάκτυλος για παράδειγμα δήλωσε ότι δεν κλήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση και ότι του εστάλη μήνυμα πως αυτή αναβάλλεται. Μιλώντας στο MEGA συγκεκριμένα, δήλωσε ότι την περασμένη Δευτέρα ήταν μεταξύ εκείνων που μειοψήφησαν, καθώς θεωρούσε και εξακολουθεί να θεωρεί πρόωρο το άνοιγμα των σχολείων.

Ο ίδιος πιστεύει ότι το Φεβρουάριο θα έχουμε ένα τρομερό τρίτο κύμα χωρίς καν να έχει κοπάσει το δεύτερο και ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός. «Σήμερα (είπε στο χτεσινό δελτίο του MEGA) έχουμε μάλιστα μια ανακοίνωση από την πλευρά του ΠΟΥ ο οποίος προειδοποιεί όλη την Ευρώπη για την επίπτωση του νέου στελέχους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε: «Έγινε συζήτηση την περασμένη Δευτέρα, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, μειοψήφησα. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων τότε. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί. Θα βρεθούμε όμως μπροστά σε διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά σχολεία και καταστήματα όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται καταπάνω μας».

Πάντα κάποιοι επιμένουν

Ακόμα και στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, όταν οι ΜΕΘ ήταν ήδη σε οριακή κατάσταση και πλήρωνε ήδη βαρύ τίμημα η βόρειος Ελλάδα, υπήρξαν οκτώ μέλη της επιτροπής που εισηγήθηκαν να κλείσουν  μόνον τα σχολεία των κόκκινων περιοχών και των άλλων να συνεχίσουν να λειτουργούν… μέχρι να γίνουν κόκκινες κι αυτές. Αυτή η εισήγηση των οκτώ έγινε όταν είχαμε 3.000 κρούσματα την ημέρα και 40 νεκρούς ανά 24ωρο.

Ήδη είχαμε 336 διασωληνωμένους. Η άποψή τους “δεν πέρασε” γιατί διαφώνησαν 15 μέλη που επέμειναν να κλείσουν τα σχολεία σε όλη την επικράτεια, με το σκεφτικό ότι άνοιγμα σχολείων σημαίνει και αύξηση της κινητικότητας.  Τότε 15 μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων εισηγήθηκαν το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και οκτώ πρότειναν να περιοριστούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Η αντιπολίτευση επιμένει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών αυτών των συνεδριάσεων, όπως και οι δημοσιογράφοι, αλλά κυριαρχεί η “γραμμή Τσιόδρα”  ή η “γραμμή Μητσοτάκη” και διαφόρων άλλων, ότι με τις πολλές επιστημονικές πληροφορίες ο κόσμος μπερδεύεται. Σε αυτό το πλαίσιο έχει απαγορευθεί και να δίνονται πληροφορίες από τα νοσοκομεία -π.χ. πόσες νέες διασωληνώσεις έχουμε κάθε μέρα, πόσους θανάτους εντός ΜΕΘ ή εκτός ΜΕΘ κ.λπ. ουσιαστικά στοιχεία, τα οποία επίσης δεν μαθαίνουμε “για το καλό μας”. Πέρα από αυτή το σχεδόν πατρικό ενδιαφέρον προς τους ανήλικους πολίτες υπάρχει ασφαλώς και η πολιτική σκοπιμότητα, ότι όσο λιγότερα ξέρει η αντιπολίτευση, τόσο το καλύτερο για οιαδήποτε κυβέρνηση.

Περιθώριο για το άνοιγμα των σχολείων

Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σιχλετίδης, εκτιμά ότι η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρίτο κύμα σε περίπου 10-15 μέρες από σήμερα, και ότι θα είναι πρόωρο το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου Προτείνει το κουδούνι να χτυπήσει και πάλι, όμως τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά, στις 18 του μήνα.

Όπως αναφέρει, τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και για τον αντίκτυπο που είχε σε αυτήν η μεγαλύτερη κινητικότητα στις γιορτές καθώς και το περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.

Τα μέλη:

Τον Μάιο τα μέλη της επιτροπής ήταν 26 αλλά εν τω μεταξύ έγιναν προσθαφαιρέσεις (όπως προστέθηκε το Δεκέμβρη ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Βασίλειος Μποζίκας):
  • Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ
  • Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
  • Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας
  • Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών
  • Δαϊκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
  • Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
  • Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine
  • Καραϊσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»
  • Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, -Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ
  • Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS
  • Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
  • Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR
  • Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Επιδημιολογίας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ)
  • Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
  • Παππά-Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών
  • Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ
  • Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
  • Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ
  • Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
  • Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος
  • Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
  • Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας
  • Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα ιατρικής, Παν/μιο Θεσσαλίας
  • Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
  • Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

Αποχωρήσεις

Μέλος της επιτροπής ήταν και ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικολόγος Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος αποχώρησε στα μέσα Νοεμβρίου καταγγέλλοντας παρεμβάσεις πολιτικές και επιμένοντας ότι «ναι μεν οι λοιμωξιολόγοι αποτελούν συμβουλευτικό όργανο, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι πολιτικών αποφάσεων και οφείλουν να δίνουν την αμιγώς επιστημονική τους άποψη.

»Όταν πρέπει π.χ. να γίνονται 1.000.000 τεστ την ημέρα και η κυβέρνηση λέει “έχω μόνο χίλια”, βάζει ουσιαστικά τους επιστήμονες να πάρει αποφάσεις με βάση τα 1.000 τεστ. Η Επιτροπή αναγκάζεται μα προσαρμόζει τις συστάσεις της με βάση όσα προσφέρει το υπουργείο Υγείας και κατά συνέπεια γίνεται συνένοχη στην όλη υπόθεση», είχε πει αποχωρώντας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι